פישלר: "הקורא מוזמן לבחור את הסכום על סקאלה. כל שקל מעל 34 הולך ישירות לסופר" חוק הספרים שעבר אתמול את אישור וועדת השרים לעניני חקיקה עתיד לשפר את מצבם של סופרים בישראל אך ככל הנראה גם יגרום לנו, הנהנים מפירות היצירה, להוציא סכומים גדולים יותר מכיסנו. אז איך בכל זאת יוכלו שני הצדדים להישאר מרוצים? תומר פישלר, סופר צעיר, העלה ביום שבת לרשת אתר שלטענתו מציע פתרון לבעיה, גם אם חלקי - הוצאת ספרים אינטרנטית ובלתי אמצעית המאפשרת לקונה לתגמל את הסופר כפי רצונו.
"הרעיון נולד בספר סיפורים קצרים שכתבתי - 'ויספרסו קצר'. שלחתי אותו להוצאת ספרים גדולה וקיבלתי מהם מחמאות רבות. למרות זאת, ענו לי שסיפורים קצרים אינם מוכרים ושהספר לא יצא לאור", הוא מספר. פישלר (35), איש שיווק במקצועו, החליט שלא להמתין לחוזה המיוחל. במקום זאת, בניגוד לאינסטינקטים הכלכליים הבסיסיים של רובנו, הוא החליט לפתוח הוצאת ספרים משלו. "מתוך החוויה האישית שלי ומתוך ההבנה של מצבו של שוק הספרים ועתידו. הקמתי את 'מנשר של סופרים'. הקונספט של ההוצאה מדלג על המנגנונים שיוצרים את הבעיה בשוק – תיווכן של ההוצאות גדולות בין הסופר ובין ענקיות ספרים המתנהלות לפי שיקולים מסחריים".
מחירו המינימלי של כל ספר באתר הוא 34 שקלים כולל דמי המשלוח בדואר. יותר גבוה ממחיר הרצפה הנוכחי, אבל עדיין נמוך משמעותית מהמחיר הקטלוגי שמרתיע את הקונים. חמישה שקלים מתוכם מובטחים לסופר. אולם הקורא מוזמן לבחור את הסכום שירצה לשלם בסקאלה שבין 34 ל-100 שקלים. כל שקל שהקורא יבחר להוסיף מעבר לסכום המינימלי יעבור ישירות לסופר. "5 שקלים, התגמול הבסיסי המובטח לסופר, גבוה יותר מהסכום שמקבלים סופרים בהוצאות הגדולות וכנראה יהיה גבוה יותר גם אחרי שיכנס לתוקף חוק הסופרים, "מסביר פישלר את הרעיון, "בנוסף, המודלים בעולם מראים שמי שאוהב את היצירה ואת התרבות, אוהב לתגמל. כשלהקת רדיו הד למשל הוציאו דיסק עם תשלום אופציונלי, הרבה אנשים בחרו בכל זאת לשלם".
"ההוצאה תציע ספרים שלא ניתן למצוא בהוצאות הגדולות"
אורן: "רוב הסופרים המוכרים חתומים כבר בהוצאות לאור" | תמונת AVI: mako הסופר הוותיק רם אורן מעריך את היוזמה, אבל מסייג את סיכויי הצלחתה: "אני חושש שמכירתם של ספר או שניים היא לא הפתרון. צריך חברה ענקית כמו אמאזון שתציע מבחר גדול של ספרים. הסופרים המוכרים קשורים בהסכמים עם הוצאות לאור ולכן יגיעו אליו סופרים לא ידועים. אם לא שמעת על סופר ואת לא יודעת איך הוא כותב למה שתרצי לקנות את זה? זאת התחלה יפה אבל אני לא רואה סיכוי רב שזה יצליח".
פישלר מודע לכך שכל ניסיון להתחרות בהוצאות או ברשתות הגדולות יהיה חסר סיכוי, אך הוא אינו שואף לכך. "ההוצאה שלי, תציע ספרים אחרים, כאלה שלא ניתן למצוא ברשתות הגדולות ודווקא מכוונת לספרי ביכורים של סופרים צעירים". לפי התוכנית, ההוצאה תתחיל בהפצתם של ארבעה חמישה ספרים בשנה וכך תוכל לקדם כל ספר במשך שלושה ארבעה חודשים לפחות. "המטרה שלי היא שעוד 5 שנים יהיו בין 20 ל-30 כותרים איכותיים בהוצאה ושאנשים ידעו שהם יכולים לרכוש ספר במחיר סביר ולהיות בטוחים שמחבר הספר מקבל תגמול ראוי".
ומה לגבי ההכנסות? קשה לראות איך ישראלים שהתרגלו לקנות רבי מכר בקניונים במבצעי 4 במאה, יעברו לרכישה וירטואלית ובמחיר יותר יקר. פישלר מסביר כי הוא אינו שואף להתעשר מהמיזם. "אני צופה שבהמשך יהיה אפשר להרוויח מההוצאה", הוא אומר, "אבל זה לא מה שיגרום לי להתעשר. האהבה לספרות היא שמנחה אותי. החנות היא רק האמצעי והמטרה היא הספר".