כתבת יחסי ציבור חסרת תקדים בתוכנית התחקירים המוערכת ביותר בארצות-הברית? או אולי שוב סיפור מוכר לעייפה שמציג את תל-אביב כבועה מנותקת? בימים שאחרי שידור הכתבה המדוברת על תל אביב בתכנית התחקירים המובילה בארצות-הברית "60 דקות" הדעות חלוקות. הרוב הגדול, בעיקר ברשת, מפרגן לתכנית של ה-CBS. שם, בין סיפור על מריל סטריפ ותחקיר מקיף על תעשיית הכסף סביב בתי הקברות במדינה, שובצה כתבה של 12 דקות על העיר שאף פעם לא נחה. מי שצפה בתכנית דרך משקפיים וורודות ראה עיר ליברלית ומלאת חיים. אחרים דווקא חשבו שתל אביב הוצגה כבועה מנותקת. עכשיו, הישראלים שליוו את ההפקה מדברים, והם - מרוצים עד הגג.
"באופן גורף התגובות היו מאוד חיוביות", מספר איתן שוורץ, יועצו של חולדאי לעניינים בינלאומיים ואחד האנשים שליוו את ההפקה מטעם מנהלת "עיר עולם", שמטרתה למצב את תל-אביב כעיר גלובלית ומרכזית, "בערך 80-90 אחוז מהתגובות שאני קיבלתי היו של אנשים שהרגישו כאילו קיבלנו תשדיר פרסומת של 12 דקות בטלוויזיה האמריקאית. אחד הישראלים בחו"ל שצפו בכתבה אפילו אמר שמאז אקסודוס עם פול ניומן לא היה תשדיר שירות טוב כזה לישראל".
מאות שעות של חומר גלם
הסטנדרטים של האמריקאיים הפתיעו את הישראלים שהסתובבו עם ההפקה. "תביני, הכתבה צולמה כבר לפני שנה", אומר שוורץ, "צוות התוכנית עבד על התחקיר במשך חודשים רבים ופנה לעירייה רק בשלב מאוחר יותר באפריל 2011. רק אז נוצר הקשר הראשוני אתנו". שוורץ מספר כי לפני צילום הכתבה נקבעה פגישה מקדימה עם ראש העיר, אליה הגיעו הכתב הוותיק בוב סיימון והמפיק. "ההנחיה מטעם ראש העיר ומנכ"ל העירייה הייתה לתת להם את הטיפול הראוי להפקה בסדר גודל כזה ולאפשר להם להסתובב באופן חופשי בעיר במשך שבועות", הוא אומר.

בוב סיימון שוב בישראל
בעבר, תחקיריה הנוקבים של "60 דקות" הצליחו לעורר את זעמם של גורמים שונים בישראל. זכורים במיוחד התחקיר על ההתנחלויות במזרח ירושלים וכתבה על וירוס הסטוקסנט שחדר למערך הגרעין האיראני.
הצלחתם להשפיע על הכתבה? ניסיתם להטות אותה להצגה חיובית יותר של העיר?
"קשה מאד להשפיע על האג'נדה שלהם", אומר שוורץ, "מדובר בעיתונאים עם הרמה הגבוהה ביותר של אתיקה, כך שהם אפילו לא היו מוכנים לקבל מאתנו כוס קפה. לצורך העניין, כשצילמנו סצינה בשדרות רוטשילד בשבת בבוקר והלכנו לקיוסק להביא קפה, הם דאגו שהמפיק האמריקאי יתלווה וישלם על שלהם. זה אנשים שאתה לא יכול להאכיל בסיפורים. כל פרט פיקנטי שניסינו לספר להם הם כבר הכירו. הם ידעו מראש באיזה מועדונים הם רוצים לצלם ואפילו לאיזה ליין ב'חתול והכלב' הם רוצים להגיע. אני רוצה להאמין שכל מי שיסתכל על תל-אביב באופן אובייקטיבי יראה אותה בצורה חיובית, וכנראה שכך גם היה".
תגובות