"לא רוצה להיות חלק מהברנז'ה השמאלנית של התקשורת". לפיד בכנס העיתונאים | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2 יאיר לפיד אומנם בעל ניסיון רב בתחום התקשורת, אך האם הוא ידע להתנהל גם בצד השני של המיקרופון? האם ייאלץ כעת לשנות את תדמיתו? ואיך עליו להגיב לחבירתו של נועם שליט למפלגת העבודה? יועצי תקשורת ופוליטיקאים בכירים משתפים מניסיונם ומתארים את הדרך בה צריך לפיד להתנהל מעכשיו כדי להצליח במשימתו הפוליטית.
מירב פרסי-צדוק – יועצת התקשורת לשעבר של שר הביטחון וראש הממשלה בעבר, אהוד ברק
לגייס אנשי ביצוע: "אחרי החשיפה הראשונית יאיר לפיד צריך לצלול עמוק לתוך ההכנה והבנייה של קמפיין וגיבוש של צוות. לפיד חסר ניסיון בתחום. הוא לא מצטייר כאיש ביצוע ולכן הוא צריך להקיף את עצמו באנשים בעלי יכולות כאלה בתחומים שונים, כמו ראשי עיר שונים שהוא נמצא איתם בקשר ומנכ"ל טבע לשעבר שלמה ינאי הנכלל ברשימת השמות הפוטנציאלים שעשויים להצטרף למפלגתו".
"להקיף את עצמו באנשי ביצוע". יועצת התקשורת מירב פרסי צדוק | צילום: יוסי צבקר פנייה לרגש בעקבות הצטרפות שליט לעבודה לא תעזור: לגבי הצטרפותו של נועם שליט, אביו של גלעד, לרשימת המועמדים של מפלגת העבודה, מסבירה פרסי-צדוק: "אני מניחה שלפיד ירצה להוביל מפלגה ולשם כך הוא יצטרך לגבש מסר, קהל יעד, ולפנות למכנה המשותף הרחב ביותר שיוכל להגיע אליו. ניסיון לגייס אנשים שייפנו לרגשות הציבור, כמו שפונה אולי הצטרפותו של נועם שליט לעבודה, לא יעזרו במקרה הזה. ההבדלים הגדולים שראינו היום בין הסקרים שהתפרסמו הבוקר, שניסו לנבא את מידת הפופולריות של לפיד, נובעים מכך שלציבור עדיין לא ברור מה הוא מציע וכל אחד מפרש זאת כרצונו. ללפיד לא יעזור אם הוא יגייס את שליט או את מסי, אם הוא יגבש את השותפים הנכונים ויגבש את המסר הנכון, הוא יוכל לחולל מפץ פוליטי בישראל".
אביב בושינסקי, לשעבר יועץ התקשורת של ראש-הממשלה, בינימין נתניהו
אביב בושינסקי, לשעבר יועץ התקשורת של נתניהו | צילום: עודד קרני לקבוע תאריך לחשיפה תקשורתית: "האופן שבו יאיר לפיד בישר את ההודעה לציבור לא היה מתאים לטעמי. זה היה פחדני", מביע אביב בושינסקי, לשעבר יועץ התקשורת של ראש הממשלה נתניהו, את עמדתו על הדרך בה הודיע לפיד על האופן בו הוא בישר על כוונותיו העתידיות.
"בדרך כלל, כשאנשים בעלי עוצמה ציבורית כמו שלו מודיעים על דבר כזה, הם עושים זאת במסיבת עיתונאים. לפיד ידע שהוא נכנס מוקדם מדי לפוליטיקה ולא יצא לתקשורת כדי לא להישחק מוקדם מדי", מסביר בושינסקי ומייעץ ללפיד כדי לתקן את הטעות, "הדרך הנכונה ביותר מבחינתו להתנהל עד הבחירות היא להודיע לציבור שבחודשים הקרובים הוא מתכוון לבנות לעצמו את 'הכוורת' ולהוריד ממנו בנתיים את הלחץ התקשורתי על-ידי הודעה מראש מתי הוא מתכוון לדבר בפני התקשורת ולתת פרטים נוספים".
"להימנע מיצירת עדת מקורבים". אמנון דנקנר, פעם יועץ לטומי לפיד, היום מייעץ לבנו | צילום: עודד קרני להימנע מיצירת "עדת מקורבים": בעקבות הודעתו הדרמטית של לפיד, החלה התקשורת לעסוק גם בפגישה הלילית שקיים בערב שישי, לפני הכרזתו. בפגישה נכחו ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט ויועציו של אביו בעבר, עורך מעריב לשעבר, אמנון דנקנר, ואיש התקשורת הוותיק, יצחק לבני.
כעת בושינסקי מזהיר את לפיד מטעויות עבר של פוליטיקאים: "אני מקווה שהוא לא יצטייר כבעל 'עדת מקורבים'", הוא אומר ומסביר ש"כשהציבור שומע את צמד המילים האלה הוא מעלה ברוחו את 'פורום החווה' של אריק שרון שנקשר בפרשות כמו פרשת האי היווני ופרשת סיריל קרן. בסופו של דבר תמיד יעלו סיפורים לא נעימים שיצאו החוצה מתוך אותה קבוצה".
לשדר רוגע ושפיות: אחד הנושאים הצפויים להיכלל במטרות שיציב בפניו לפיד היא זו שהציב בפני אביו עוד הרבה לפניו – המלחמה למען החופש מדת, אך בושינסקי מזהיר: אסור לו להציג עמדות קיצוניות. "אני חושב שלפיד לא ירצה לצאת נגד החרדים בצורה קיצונית כי הוא עלול לצמצם את כמות הבוחרים", הוא מסביר ומבהיר שמה שלפיד ירצה לשדר לציבור הוא "רוגע ושפיות".
עוזי ברעם, לשעבר חבר כנסת ושר במפלגת העבודה
"לאמץ תדמית של מנהיג". עוזי ברעם, לשעבר חבר כנסת ושר במפלגת העבודה | תמונת AVI: חדשות מ"מאמי לאומי" למנהיג: כנבחר ציבור, ייאלץ לפיד להעריך מחדש את התנהלותו ובעייני הפוליטיקאי לשעבר ברעם, עיקר עבודתו התדמיתית של לפיד תצטרך להתמקד בהבלטת כישורי המנהיגות שלו. "מול הדימוי של 'המאמי הלאומי' שנוצר לו, הוא צריך לחדד את דימויו כמנהיג", אומר ברעם ומדגיש כי על לפיד להציג עמדות ברורות וחד משמעיות, "הייתי מציע לו להתחיל לפרסם בהדרגה שמות של אישים שעומדים להצטרף אליו כדי לשמור על הכרה ציבורית שהעסק הולך להתרומם, ולקבוע את קווי מתאר ברורים".
לדבוק בפעילות הפייסבוק: "ללפיד יש הזדמנות גדולה בגלל אי אמון הגדול שקיים בקרב הציבור, ברוב המפלגות. לליברמן יהיה קשה להתחרות עם לפיד בנושא חופש הדת ולמפלגות בכלל יהיה קשה להתחרות איתו על קולות הצעירים".
מאז הודעתו של לפיד מיום ראשון, הוא מתקשר ורעייתו מתקשרים עם הציבור באמצעות הפייסבוק בלבד. לאחר שהודה בעמוד הפייסבוק הרשמי לתומכים בו, לפיד המשיך והגיב כמעט לכל מי שבירך אותו בעמוד באופן אישי. גם ליהיא אשתו אימצה את הפייסבוק ליצירת קשר עם הקהל הרחב. לפיד הגיבה לאירועים האחרונים בהפנייה לטור חינני בו סיפרה על מסקנתה מהיום הראשון כאשת איש ציבור שצלמים עלולים לחכות לה בבוקר מחוץ לביתה: להצטייד בפיג'מה חדשה.
"אני חושב שהשימוש בפייסבוק הוא צעד חכם וכמו שעזר לאובמה להביא אותו למקום שאליו הגיע, הוא יוכל לעשות זאת גם עבור לפיד", אומר ברעם.
להמשיך לאמץ את תפקיד הישראלי האולטימטיבי: במשפט אחד מסכם ברעם במסר שצריך לפיד לשדר: "אדם שהולך לבחור ביאיר לפיד צריך להרגיש שהוא בוחר בישראליות החדשה, האותנטית".
רוני רימון – יועץ אסטרטגי, שותף במשרד רימון-כהן-שנקמן
"לא לנסות לאמץ צניעות מלאכותית". יועץ התקשורת רוני רימון | צילום: mako לא לנסות לאמץ צניעות מלאכותית: באחד הטורים שיפרסם לקראת סוף שנת 2011, סיפר לפיד שהחליף את ה-BMW השחורה שהייתה בבעלותו, למכונית ניסאן סולידית, כאילו כבר ידע מראש שעליו להתכונן לביקורת הציבור. במעבר מהתקשורת אל הפוליטיקה ייאלץ לפיד להתמודד עם הביקורת המתמדת של התקשורת, וכפועל יוצא גם של הציבור, אך האם עליו לשנות את התנהלותו היומיומית? יועץ התקשורת רוני רימון דווקא מרגיע. "לפיד לא יתחיל עכשיו להיות מנהיג פועלים. הוא יכול להיות נציג מעמד הביניים הבורגני, ולכן לא הייתי ממליץ לו לנסות להראות צנוע יותר ממה שהוא, הוא לא צריך לעשות דברים באופן מלאכותי", הוא אומר בנושא.
לדאוג למינון נכון של חשיפה תקשורתית עד הבחירות: "גם לאחר שיחליט על הקו הפוליטי שלו", ממליץ רימון, "הוא צריך לקבוע את המינון באופן שקול ביותר, לא ליצור מעין יום עצמאות תקשורתי ולפזר את החשיפה עד לבחירות הבאות שיתקיימו כנראה בעוד שנה לפחות".
רוני מילוא – לשעבר ראש עיריית תל-אביב ושר מטעם מפלגת הליכוד
"להשאיר את החזרה לעיתונות כאופציה". רוני מילוא, לשעבר שר מטעם הליכוד וראש עיריית תל-אביב | צילום: ערוץ הכנסת לגבש אג'נדה ברורה: "לפיד חייב להתחיל לשחות בבריכה אליה הוא קפץ, בריכה שיש בה הרבה בוץ, ולהציע אג'נדה מפורשת", אומר השר לשעבר, רוני מילוא וממליץ ללפיד להתמקד בנושאים שפוליטיקאים אחרים נוטים לטפל בהם פחות. "הייתי מציע לו להתמקד גם בנושא החופש מדת, כמו שעשה אביו, אך באופן מאוזן יותר ופחות קיצוני".
להשאיר אופציה פתוחה של חזרה לעיתונות: פרשנים שונים מנבאים את מידת ההצלחה שצפויה ללפיד במקצוע החדש שאימץ לעצמו. יש המדברים על פוטנציאל פוליטי מבטיח, בעוד אחרים חוזים שעתידו בזירה הפוליטית יסתיים כעברו בזירת האגרוף. בכל מקרה שלא יהיה, כפוליטיקאי עבר מנוסה לפוליטיקאי טרי, ממליץ לו מילוא "להשאיר את החזרה לעיתונות כאופוציה".
הסקרים השונים שהתפרסמו הבוקר חוזים שלפיד יזכה לתמיכה של בין שבעה ל-20 מנדטים בבחירות הבאות. אם יפעל לפי העצות שהציעו היועצים, אולי יצליח לממש את התחזית החיובית, לפחות עד שישכור את שירותיהם בעצמו.