בכל העולם, וכמובן שגם אצלנו, מסקרים בפרופיל גבוה את האירועים בחוף המזרחי של ארצות הברית. סופרים כל הרוג וכל עץ שנופל, מעבירים דיווחים חיים שוטפים, מבזקים ומקצים עמודים שלמים בעיתונים, בדרום מזרח אסיה פוגעת ממש בימים אילו סופה עם תוצאות קשות בהרבה מאלו של "סנדי".
30 הרוגים גבתה הסופה הטרופית "סון טין" שהיכתה בוייטנאם ובפיליפינים בימים האחרונים. 27 מהם בסוף השבוע בפיליפינים ו-3 נוספים אתמול כשהיא הגיעה לחופי וייטנאם. "סון טין" היא סופה טרופית מסוג טייפון שהגיעה למהירות של 133 קילומטר לשעה והעיפה בדרכה גגות של בתים, מכוניות, עצים ועמודי חשמל.
בנוסף להרוגים, בוויטנאם ובפיליפינים מדווחים על נעדרים רבים, בינהם 5 עובדים וויטנאמים ששהו על אסדת קידוח נפט ו-9 תושבי הפיליפינים שנעלמו בשטפונות. "סון טין" נחלשה היום אבל לא פחות מ- 260 אלף תושבים כבר פונו מבתיהם לאיזורים בטוחים יותר. מזרח אסיה סופגת מדי כמה חודשים סופה עוצמתית וקטלנית, כשרק לפני חודשיים, נהרגו למעלה מ-50 איש כשהטייפון "בולאבן" היכה בצפון קוריאה.
OBJ"טייפון והוריקן הם למעשה סופות זהות", אומר אלעד זוהר, חזאי חדשות 2, "זו סופה טרופית שמתחילה באיזור קו המשווה ועושה דרכה צפונה או דרומה כדי לפרוק את האנרגיות שהצטברו בה. באיזור האוקיאנוס האטלנטי או צפון מזרח האוקיאנוס השקט היא תיקרא הוריקן, במערב האוקיאנוס השקט, איזור דרום מזרח אסיה היא תיקרא טייפון. אגב, באוקיאנוס ההודי ובדרום האוקיאנוס השקט אותה תופעה נקראת ציקלון והיא הקטלנית מכולן".
מדוע הציקלון והטייפון נחשבות קטלניות יותר מההוריקן בשעה שמדובר באותה תופעה? "זה קשור להיערכות ולמוכנות. ברור שככל שרמת ההשכלה גבוהה יותר ויש יותר משאבים, יהיו פחות נזקים", אומר זוהר, "טייפון הופך לקטלני כשנותנים לו להיות קטלני. הוא מתרחש באיזורים בעולם בהם גרים בצפיפות על החוף, בבתים לא ממוגנים ואין את המשאבים והידע להערך בהתאם כמו שעשו האמריקאים".
52 הרוגים בהאיטי, 18 אלף משפחות ללא קורת גג
כך למשל אותה סופה טרופית שנקראת "סנדי", שבארצות הברית מתגוננים בפניה ביממה האחרונה עם כ-33 הרוגים, גבתה עשרות קורבנות עוד לפני שהגיעה לחופיה המזרחיים של ארצות הברית. כשהיא חלפה באיים הקריביים, השאירה אחריה "סנדי" שובל של הרס כשגרמה למותם של 66 בני אדם, בהם 52 בהאיטי, שם נותרו 18 אלף משפחות ללא קורת גג. רוב ההרוגים מצאו את מותם בהצפות או במפולות בוץ. איפה היה הסיקור של סנדי בשבוע שעבר כשהזנק היה הרבה יותר גדול?
"אנחנו מסקרים את מה שקרוב אלינו גאוגרפית ותרבותית"
"החזאים מתענינים בכל התופעות באותה צורה", אומר זוהר, "אבל ברור שסיקור של סופה בארצות הברית יהיה מסיבי יותר משום שמשם מגיע ניוז שאפשר לעכל, בשפה מוכרת וקרוב יותר לליבנו. בכל יום טסים מכאן שני מטוסים לניו יורק, אפשר להגיד אותו דבר על הפיליפינים?"
"אנחנו בדרך כלל מסקרים בכמות יותר גדולה את מה שקרוב אלינו גאוגרפית ותרבותית", מסביר ד"ר יריב בן אליעזר, מומחה לתקשורת מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, "ולכן באופן טבעי יותר מעניין אותנו לדעת מה קורה בניו יורק ו-וושינגטון, ולא מה קורה בהודו או סין. אם נזקי הסופה היו נשארים בקריביים, ובהאיטי, זה היה זוכה לסיקור ישראלי מינימלי".
"האגדה מספרת שבאו פעם ללוי אשכול, שהיה ראש ממשלה ושר אוצר, ואמרו לו: 'יש בצורת'. הוא שאל: 'איפה, בארצות הברית?', אמרו לו: 'לא, בישראל', אז הוא נרגע. אנחנו שלוחה תרבותית של ארצות הברית וראים עצמנו חלק בלתי נפרד מניו יורק ו-וושינגטון ולכן זה מאד מעניין את הציבור כשקורה שם אירוע בסדר גודל כזה. התקשורת מסקרת את זה בעוצמה מפני שהיא חושבת שזה מה שהציבור רוצה לקרוא".