לפני כחצי שנה נעצר גבר בשנות ה-50 לחייו מאזור השרון כשברשותו 0.32 גרם חשיש, שהיו מיועדים לצריכה עצמית. במקום לבקש ממנו לעסוק בענייניו הפרטיים בביתו, המשטרה השקיעה את המאמצים להגיש נגדו כתב אישום ולגרור לבית המשפט בחדרה היום לא רק אותו אלא גם את התובע המשטרתי, ארבעה עדי תביעה וקלדנית.
"לא אחת אנו נתקלים באנשים נורמטיביים הנתפסים עם סם בחיפוש אקראי על גופם ונגררים להליך פלילי בעל השפעות הרסניות לכל החיים", אומר עו"ד ניר יסלוביץ' המתמחה בדין הפלילי. לדבריו, "הנזק החמור הכרוך בסמים, לא רק למשתמש בסמים, אלא גם לחברה סביבו, הניע את המחוקק לקבוע בזמנו, כי גם אחזקה ושימוש בסמים לצריכה עצמית, הינן עבירות ועונשן עד שלוש שנות מאסר".
מה הם התנאים לביצוע חיפוש גופני על עובר אורח?
לפי פקודת המשטרה, מתפקידו של שוטר לעצור כל אדם שקיים יסוד סביר שהוא מחזיק חפץ או חומר בלתי חוקי, ולחפש בכליו ועל גופו. השוטר רשאי לערוך חיפוש חיצוני בתנאי שהחשוד נתן את הסכמתו והפסיקה קבעה כי על האדם הנותן את הסכמתו לחיפוש לדעת שהוא לא חייב להסכים לחיפוש. כלומר, אתם חייבים להסכים לחיפוש ועל השוטר ליידע אתכם שזו זכותכם לסרב. העוקץ בסיפור הזה,הוא שסירובו של חשוד לחיפוש החיצוני עשוי לחזק את משקל הראיות של התביעה כנגדו, אם יוגש כתב אישום.
מהו יסוד סביר לחשד?
בית משפט יבחן האם השוטר שביצע את החיפוש על הנאשם, שאין לו עבר פלילי, שמר על עיקרון החשד הסביר המצדיק את החיפוש. אם בית המשפט ייקבע כי לא היה יסוד לביצוע החיפוש, הראיות (כמה פירורים של חשיש, כזכור) עשויות להיפסל.
מה הן דרכי התגוננות מפני הגשת כתב אישום בגין שימוש עצמי בסם?
מדיניות היועץ המשפטי לממשלה מתנגדת ללגליזציה מכל סוג של השימוש בסמים, ולו גם סמים קלים. המדיניות הננקטת על ידי משטרת ישראל, המבוססת על הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, מקלה גם בהעמדה לדין וגם בהרשעה של מי שנתפס בשימוש עצמי ראשוני בסם קל. זאת אומרת שהמדינה נוהגת להגיש כתבי אישום, בגין שימוש עצמי בסמים, כנגד מי שכבר הסתבכו בפלילים וזאת לא העבירה הראשונה שלהם.
כמה זה צריכה עצמית?
"עד שאני מגיע תרוקן את הכיסים" | צילום: אור גלזרלפי פקודת הסמים המסוכנים, שימוש עצמי מוגדר עד 15 גרם קנביס אך לדברי עו"ד יסלוביץ', הפסיקה נוהגת פעמים רבות להקל. "הנחיית היועץ המשפטי לממשלה קובעת שבתפיסת הסם הראשונה אצל אדם ללא עבר פלילי ניתן לסגור את התיק ולהסתפק ברישום אזהרה בגיליון הפלילי, וזאת בתנאי שהחשוד הודה בביצוע העבירה והוגשה בקשה מהחשוד לסגור את התיק באזהרה. החשוד מתחייב לא לצרוך את הסם איתו הוא נתפס ומצהיר שאם ייתפס בשנית ימוצה עימו הדין אף לגבי הפעם הראשונה".
לדברי עו"ד יסלוביץ', גם אם אתם מגיעים לבית המשפט זה לא אומר שתורשעו: "במקרה שהמדינה לא סוגרת את התיק, אפשר להימנע מהרשעה בתנאי שבית המשפט יחליט שהיא תביא לפגיעה ממשית בנאשם וגם בתנאי שהזיכוי לא יפגע באינטרס הציבורי".
בסיכומו של דבר כולנו שומעים על הלחץ הבלתי אפשרי על בתי המשפט ועל גלגלי הצדק שטוחנות לאיטן. אין ספק שדילול כמות האזרחים הנורמטיביים המופיעים בפני שופט תסייע למדינה לאכוף פשעים חמורים הפוגעים בחברה ותשפר את יחסי המשטרה-חברה הרעועים. "על גורמי האכיפה לשקול היטב האם מקרה זה ראוי להמשיך ולהעסיק את מערכת המשפט, תוך בזבוז יקר של משאבי ציבור", מסכם יסלוביץ'.