"אנו מתנצלים על ההתנהגות הבוטה והלא נעימה שבה התנהגנו במהלך ההצגה ואנו מבינים את חשיבות ההצגה ואת חשיבותה של השואה ומביעים חרטה על מעשינו ועל קטיעת ההצגה וביזיון האולם", כתבו תלמידי בית הספר "ברנקו וייס" ברמלה שהתפרעו במהלך ההצגה "גטו" בערב יום השואה, במכתב שנשלח הבוקר לתיאטרון הקאמרי.
"אנו רוצים לבקש סליחה גם מהשחקנים שהופיעו בהצגה. על זה שהפרענו למהלכה התקין של הצגתם וכעת מבינים שפגענו בהם וביישנו אותם וזוהי פרנסתם. בגדול, אנו מבינים את חומרת התנהגותנו ומצטערים מכל הלב", כתבו.
מכתב ההתנצלות שכתבו תלמידי תיכון ברנקו וייס ברמלה | צילום: makoהאתגר האמיתי הוא החינוך
"כבר לאחר ההצגה הגיעו תלמידים להגיד שהם מרגישים מאוד לא בנוח עם מה שקר". השחקן רמי ברוך | תמונת AVI: mako"לאחר המקרה, כל אחד מהתלמידים התבקש לכתוב מכתב התנצלות", מספר מנהל בית הספר "ברנקו וייס" ברמלה, חילי טרופר, "היו לנו תלמידים בודדים במקום שאמרו כמה שטויות. היינו כמובן מאוד נבוכים מזה. אבל לעשות להם 'נו, נו, נו' לא יעזור. את העובדה שההתנהגות שלהם לא הייתה בסדר הם הבינו כבר אחרי שתי דקות. הדגש פה צריך להיות על נושא החינוך וזה בעצם אחד האתגרים הגדולים. ובאמת ביום למחרת, יום השואה, המורים דיברו עם התלמידים על משמעות יום השואה, התלמידים התבקשו לדבר על הבחירה שהם עשו שם כשהפריעו במהלך ההצגה ולהסביר למה זה לא היה בסדר".
בהצגה שהוצגה בערב יום השואה נכחו תלמידים מבתי הספר התיכוניים: מקיף ט' ומקיף ד' מראשון לציון, גימנסיה הרצליה מתל אביב ובית הספר ברנקו וייס מרמלה. במהלך סצנה בה השחקן, עודד לאופולד, המשחק "קאפו" בגטו, מכה אסיר יהודי, אותו שיחק רמי ברוך, הריעו התלמידים ל"קאפו" המכה וקראו קריאות עידוד כמו "תן לו בראש". בשיחה של השחקן נתן דטנר עם ניב רסקין בתוכניתו בגלי צה"ל הבוקר, סיפר דטנר כי השחקנים שקלו לעצור את ההצגה. עם זאת, הם החליטו לבסוף להמשיך בה כסדרה. בסיום ההצגה, פנה השחקן לאופולד שנפגע מההתנהגות אל התלמידים: "ביישתם את העם היהודי ואת זכרון השואה".
היום, אמר רמי ברוך ל-mako כי "כבר לאחר ההצגה הגיעו תלמידים אל מאחורי הקלעים והרגישו צורך להגיד שהם מרגישים מאוד לא בנוח עם מה שקרה, אבל מעבר למכתב של תלמידה אחת, לא קיבלתי עד כה פניות התנצלות נוספות. במהלך ההצגה הייתה תחושה ברורה שחלק מהתלמידים לא ממש מבין מה הוא רואה ולא מתחבר. הופתעתי מאוד, בעיקר לאור העובדה שנעשתה שיחת הכנה לפני ההצגה והוצג לתלמידים סרטון בו כותב המחזה יהושע סובול וניצולי שואה מספרים על הסיפור שבעקבותיו נכתב המחזה: על התיאטרון שפעל בתוך הגטו בוילנה כדי לרומם את רוחם של האסירים בו".
ברוך הוסיף כי "באופן כללי, כלל לא היה לי ברור למה בכלל אנחנו צריכים להסביר לילדים, תוצר של מערכת החינוך הישראלית, שהם צריכים לצפות ביראת כבוד בהצגה בנושא השואה. בשנה שעברה הופענו בערב יום השואה בראשון לציון וההצגה הייתה מוצלחת. הפעם כמות המפריעים חטפה את ההצגה ואת האווירה לטובת הזילות".
ההצגה מוצגת כמעט 3 שנים, מקרה כזה עוד לא קרה
בתיאטרון הקאמרי מסבירים כי קיבלו את המכתב היום בצהריים וכי לא קיבלו התנצלות נוספת מצד בתי הספר. בתיאטרון דווקא הופתעו לקבל מכתב תלונה מהרכזת החברתית של בית הספר עירוני ט' שפנתה לתיאטרון בטענה שלאופולד פגע בתלמידים באמירתו.
מכתב נוסף שהתקבל הבוקר במשרדי התיאטרון הוא מכתבה האישי של תלמידת כיתה י' בבית הספר גן נחום בראשון לציון שנשלח גם בדואר האלקטרוני אל השחקנים.
"אהבתי את ההצגה", כותבת התלמידה, "אך כנראה שלא כולם חשבו כמוני. במשך ההצגה הפריעו תלמידים רבים. אישית כאב לי על השחקנים שהשקיעו הכול בשביל ההצגה הזו, אז אני כותבת פה בשביל למסור את סליחתי". עוד כתבה התלמידה במכתב: "רציתי רק לומר לכל צוות השחקנים סליחה. סליחה שזלזלנו בעבודה שלהם ויותר שזלזלנו בעצמנו".
בתיאטרון הקאמרי מספרים כי ההצגה מוצגת קרוב לשלוש שנים. "מקרים דומים של התפרעויות של תלמידים התרחשו בעבר בזמן הצגות, אולם זוהי הפעם הראשונה שמקרה כזה מתרחש בהצגה הזאת בערב יום השואה או בכלל".