בעוד צה"ל מדווח, כי רוב טילים הפאג'ר חוסלו, אם לא כולם, איום הרקטות עדיין מרחף מעל יישובים נוספים שלא נמצאים בטווח ה-40 קילומטרים מעזה לישראל. בכל סיבוב הסלמה שהיה בעבר עוד ועוד ישובים נכנסים לטווח הרקטות, שעשויות להרחיק עד ערים כמו רחובות, נס ציונה, ראשון לציון, יבנה ואפילו בית שמש.
עם זאת, בפיקוד העורף מבקשים להרגיע את הרוחות ולהבהיר כי הסכנה הזאת עדיין לא מרחפת מעל ראשינו: "נכון לעכשיו ההנחיה היא להמשיך בשגרה בכל הישובים שמרוחקים מעבר ל-40 קילומטרים מרצועה עזה", אומר אל"מ במיל ופרופ ירון בר דיין, נציג פיקוד העורף, "אבל חיי השגרה במדינת ישראל, עדיין מחייבת הכנה נכונה של כל המשפחה לאירועים כאלה, שבקלות יכולים לשנות את כיוון הרוח. יש לבחור מרחב מוגן, להכין אותו ולתדרך את בני המשפחה. זה דברים שצריך לעשות בשגרה, אז היום בוודאי. במידה ואין ממ"ד בדירה או מקלט זמין, יש לבחור חדר פנימי עם מינימום קירות חיצוניים, או לצאת בעת הצורך לחדר המדרגות. למי שגר בקומה העליונה של הבניין, בקומה הרביעית, צריך לרדת שתי קומות. מי שגר בקומה עליונה שלישית, צריך לרדת רק קומה אחת. בבית שתי קומות, הקומה התחתונה יותר בטוחה. בבית חד קומתי אין הגנה בצורה מוחלטת כי רקטה יכולה לחדור דרך הגג, אבל עדיף לבחור חדר פנימי. אחרי שבוחרים את המרחב צריך לתדרך את הילדים ולהסביר להם מה עושים אם שומעים אזעקה".
לאורך כל היום נציגים של פיקוד העורך מקיימים פגישות עם הרשויות המקומיות, ותדרכים אותם כיצד לפעול בעת הזאת וכן בעת חירום. "אנחנו חוזרים ומסבירים להם שהמצב הזה הוא מצב שגרה, ועדיין יכול להתדרדר מהר מאוד, ועל כן יש לבצע את פעולות הריענון עליהן דיברנו. אני לא מבטיח שהדברים ידרדרו וגם לא מבטיח שהם לא. אין לנו כרגע התרעה כזאת, שהטווח כן יתרחב, אבל אנחנו נערכים לכך. אנחנו כל הזמן נערכים צעד אחד קדימה וזה קורה בכל עיר בארץ. תדרכנו את הרשויות לפני שבועים ולפני חצי שנה וכך גם היום. אין עדיין הוראה לפתוח מקלטים בישובים המרוחקים מעבר ל-40 קילומטרים, אבל זה הזמן של כולנו להתכונן. לבדוק את המקלטים, ואנחנו מקווים שעכשיו יהיה שיתוף פעולה גדול יותר, אנחנו בסך הכל מרעננים את ההנחיות השגרתיות שלנו".
יבנה, רחובות וגם ראשון לציון מתכוננות
יבנה. בוטלו כל האירועים העירונייםבעיר יבנה, הנמצאת במרחק של כ-42 קילומטרים מעזה, כבר מקיימים הערכויות מיוחדות ובוטלו כל האירועים העירוניים שהיו אומרים לאכלס יותר ממאה אנשים. "כל ההופעות המתוככנות בהיל התרבות בוטלו", נמסר מעריית יבנה, "גורמי העירייה מפעילים מרכז עירוני במתכונת חירום, ואנחנו מעדכנים כל העת את התושבים באמצעות אתר האינטרנט שלנו, הפייסבוק ומוקד 106. חוגים ופעילויות לעד מאה איש מתקיימים כרגיל, וההוראות הן גם כששומעים אזעקות מהסביבה להכנס למרחבים מוגנים. ראש העירייה צבי גוב ארי פנה לתושבים וביקש מהם להאזין ולבצע את הנחיות פיקוד העורף. כמו כן המקלטים הציבוריים שלנו כבר פתוחים"
העיר הגדולה רחובות, בה שוכן בית החולים "קפלן" המטפל כעת בפצועים מפגיעת הרקטה בקריית מלאכי, נמצא במרחק של כ-47 קילומטרים מעזה, ועד היום לא ספגה נפילות טילים. "האווירה פה בסך הכל רגועה", אומר מנכ"ל עיריית רחובות דורון מילברג, "פה ושם מפיצים שמועות על טיל שנפל, זה כמה משועממים שמפיצים מידע שגוי ברשת. אנחנו מוכנים ודרוכים, ראש העיר נתן הנחיה להיות בכוננות לפתיחת כל המקלטים הציבוריים בתוך 20 דקות בלבד, הם נקיים, מסודרים וערוכים לקליטת תושבים. אמש ביצענו בדיקה של המקלוט והמיגון במוסדות החינוך, ויש לנו הודעות נצורות המוכנות לשיגור, שכמובן נשמח אם לא יגיעו, ובהן הסברים כיצד להרגיע את הציבור. תיגברו את המוקד העירוני שלנו, כך שאנחנו ערוכים גם לתרחיש הפסימי שבו הטילים יגיעו מעבר ל-40 קילומטרים".
ראשון לציון. האם הטילים יגיעו גם לשם?כ-48 קילומטרים מפרידים בין העיר בית שמש לרצועת עזה, ובעיר מעלים את מצב הכוננות: "מאתמול בערב אנחנו מקיימים ישיבות ובדיקות מעשיות של המקלטים, המוקד העירוני והמערכות הטכנולוגיות", מוסר מתי רוזנצויג, דובר עריית בית שמש ומנהל מרכז המידע לתושבים בעת חירום."בשעות האלה אנחנו עוברים בין כל בתי הספר ומוודאים שכולם מוכנים ורגועים. למרות שבאופן רשמי אין שינוי מצב, אנחנו נערכים כמה שאפשר ומקווים של נצטרך. מצד שני אנחנו גם נערכים לקליטת פליטים מהדרום, למרות שאחנו מצד אחד נסביר להם שעדיף שימשיכו יותר רחוק, אנחנו ערוכים לארח את כל מי שיבקש".
בנס ציונה הנמצאת בטווח של כ-49 קילומטרים מרצועת עזה, החלו גם בפעולות היערכות: "תגברנו את המוקד העירוני ואת ניידות השיטור שלנו, הוספנו להם קסדות ושכפ"צים" מספר ירון לוי מנהל אגף הביטחון בעירייה, "תירגלנו את הפקודות של פתיחת מקלטים ציבוריים ובדקנו אותם. כמו כן ביטלתי את כל הטיולים של בתי הספר והגנים שתוכננו לאזורים דרומיים מנס ציונה. אמש קיימנו ישיבת תיאום וגייסנו את יחידת קישור פיקוד העורף שלנו. העברנו הנחיות למוסדות החינוך ובתי הספר, שכרגע אנחנו לא נמצאים בטווח אמנם, אבל כדאי לקיים תזכורת איך לבצע את מה שתרגלנו בעבר, כניסה למקלטים. והקמנו גם גדוד חילוץ והצלה, במידה וקורה משהו גם אם אין קריאה מסודרת כולם אמורים להגיע לנקודת מפגש".
ראשון לציון, העיר הרביעית בגודלה במדינת ישראל, נמצאת במרחק של כ-53 קילומטרים מרצועת עזה, ולמרות שהסיכוי שהרקטות יגיעו עד עליה קטן מאוד, בעירייה נערכים לכל התרחישים: "בדקנו והערנו את כל המערכות שלנו, לקראת אירוע. כולם ערוכים, מתודרכים להיות ליד טלפונים, לבדוק שכל המערכות פועלות, ולבדוק את הציודים", אומר תת ניצב בדימוס מרדכי נחמני, מנכ"ל החברה לביטחון בעיריית ראשון לציון, "יש לנו מרכז שליטה המתאם בינינו לבין כל כוחות הבטחון ובעת חירום המוקד העירוני הופך למרכז מידע טלפוני. בעיר אין לנו הרבה מקלטים ציבוריים, רק 36, אבל תרגלנו את הפתיחה שלהם, אותו כנ"ל במוסדות החינוך. אמנם לא הוכרזנו בתוך טווח הטילים, אבל אנחנו חוששים מבכך שבשגרה הציבור לא מוכן, ואנחנו עושים את כל המ שרצי כדי שהציבור יוכל למגן את עצמו בעת הצורך".