הבוקר פורסם כי במספר בתי מרקחת קיים מחסור בתרופות, בעקבות חוק סימון התרופות החדש שנכנס לתוקף ב-1 במאי. על פי התקנה החדשה, תוספת לחוק פקודת הרוקחים, מעתה על אריזות התרופות, שם התרופה חייב להופיע בעברית, אנגלית, רוסית וערבית.
"יש כמויות של התרופה תקועות, והם יושבים ומדביקים מדבקות" | צילום: jsodra, Shutterstock חברות התרופות, שביקשו מספר ארכות לביצוע התקנה, לא הצליחו לעמוד בתאריך היעד ולא מפיצות תרופות נוספות. שרת הבריאות יעל גרמן אמרה בשבוע שעבר, כי תטפל בתופעה, "גיליתי לתדהמתי שגם הפעם חברות התרופות לא היו ערוכות, והן העמידו אותנו בפני עובדה: בעוד יומיים לא נוכל לשווק תכשירים כי אז נהיה עברייניות וכך גם רשתות השיווק. התוצאה: מדינת ישראל תיוותר ללא תרופות", אמרה גרמן והוסיפה, "אבל לנו יש אחריות כלפי הציבור. לא נוכל להשאיר את עם ישראל כבן ערובה בידי חברות התרופות. ניאלץ לגבות ההיטלים על מנת לממן את הנגשת המידע לאוכלוסייה הרלוונטית, שתעלה למשרד הבריאות כ-8 מיליון שקלים".
בדיקה שערכנו מעלה שהמחסור חמור וחלק מהתרופות חסרות כבר כמעט חודש, "כבר שלושה ימים שאין כמעט אספקת תרופות. הרגע הייתה פה לקוחה שזקוקה לשני סוגים של טיפות עיניים ושתיהן חסרות", מספר י' בעל בית מרקחת פרטי בכפר סבא, "התקשרתי לטבע – היצרנית אמרו לי שאין אותן במלאי ולא יודעים מתי יהיה. התקשרתי לקופות החולים, לבית מרקחת של פארם גדול ולאף אחד אין את התרופות האלה. לא היה לי מה לתת לה וגם לא מה להגיד".
בין התרופות החסרות בשוק נמצאות אנדלקס ופוסיד, שהן תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה, אנטיביוטיקה מסוג פלג'יל, לקסדין לטיפול בעצירות, סדורל להקלה על דלקות בדרכי השתן וסינטומיצין – משפחה אנטיביוטית רבת שימושים, וזוהי רק רשימה חלקית.
"ליקרביום, הנקראת גם ליתיום למשל, זו תרופה ייחודית לחולי נפש, שאין לה אף תחליף בארץ, היא התרופה היחידה שעוזרת לחולי מאניה דיפרסיה והיא חסרה כבר חודש ואין צפי מתי היא תהיה שוב. יש מצוקה אמתית, חולים באים ואנחנו נאלצים להגיד להם 'מצטערים. אין את זה, ואין אין" ,אומר י' בכעס, "מוקסיפן פורטה סירופ לילדים, זו תרופה מאוד פופולארית, ניסיתי להיערך למצב, הזמנתי 500 יחידות, אבל בהרבה מקומות אחרים פשוט אין להשיג אותו, וזה מצחיק כי בטבע יש כמויות של התרופה הזאת תקועה במחסנים, אבל יושבים שם ומדביקים מדבקות ומשרד הבריאות לא מוכן לוותר".
"חבורת התרופות חשבו שגם הפעם הן יקבלו הארכה"
"כבר שלוש פעמים משרד הבריאות נתן הארכה לחברות התרופות על יישום הנוהל והן כנראה הניחו שגם הפעם הן יקבלו הארכה. אבל נכנסה שרת בריאות חדשה שרוצה להראות שיש ששריף חדש בעיר, וזהו אין יותר הארכות", מסביר י', "אנחנו בבתי המרחקת יכולים למכור תרופות ממלאי קיים, אבל חברות התרופות לא יכולות לספק לנו אותן. וזה מצחיק כי זה לא שמשהו לא בסדר בתרופה הקיימת, רק האריזה. בסופו של דבר הושגה פשרה שקובעת שאם מוציאים תרופה בלי הכיתוב בשפות הנוספות, חברת התרופות צריכה לשלם עמלה בגובה בין 30 ל-60 אלף שקלים. לדעתי זה עשוי להוביל למצב שחלק מהתרופות פשוט לא יחזרו לשוק, פוסיד למשל, זו תרופה ייחודית שעולה לבית מרקחת שישה שקלים לחפיסה, למתג אותה מחדש ולהגדיל את האריזה מייקר את הייצור שלה ומצד שני חברת התרופות לא יכולה להעלות מחירים כי אלו נקבעים על ידי משרד הבריאות. יש כאן כעת קרב הורדות ידיים בין משרד הבריאות לחברות התרופות ומי שמשלם את המחיר זה החולים".
בין 30-40 תרופות חסרות. רשימת החוסרים שקיבל הרוקח "סינטומיצין למשל, זו משחה שהאריזה שלה כל כך קטנה שאין מקום לכיתוב ב-4 שפות, לכן עכשיו צריך להגדיל את האריזה, מה שאומר עוד קרטון, עוד כסף, עלות המשלוח תתייקר ומי אמור לשלם על כל זה?", אומר לנו היום גורם באחת מקופות החולים, "המחסור בתרופות כבר קיים ומורגש בכל מקום. זה יבוא או על חשבון בעלי בתי המרקחת או על חשבון הצרכנים. מקופת חולים מאוחדת מסרו לנו: "נערכנו מראש, אבל אם חברות התרופות לא יתחילו לייצר את האריזות החדשות אין ספק שתהיה בעיה וייווצרו הרבה חוסרים".
לפחות 30-40 תרופות חסרות במלאי
מחברת טבע נמסר בתגובה: "טבע מכבדת את הצורך בהנגשת תרופות לכלל האוכלוסיות בישראל, ופועלת ליישום כל דרישות החוק בעניין זה. בהתאם לדרישת משרד הבריאות, המחייבת את חברות התרופות בשמירת מלאי המספיק למספר חודשים, נותר בטבע מלאי קיים של תכשירים - אשר יוצר בטרם פורסמו הנחיות משרד הבריאות ליישום החוק החדש - ואי לכך אינו עומד בהן. בנסיבות אלו, עושה טבע מאמצים מוגברים על מנת להתאים את תכשירי המלאי הקיים להנחיות החדשות, אולם ייתכן כי בשל כך ייווצר מחסור קל וזמני בחלק ממוצרי החברה".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה, כי "אין שום סיבה שיהיה מחסור כלשהו בתרופות.מה-1 במאי אוסר החוק במדינה לשווק תרופות מרשם ללא תיוג לרוסית ולערבית, אלא אם החברות משלמות את אגרות ההנגשה. החוק חל על בתי מסחר לתרופות, ללא הבדל בין קופות החולים לגופים פרטיים.כל שחברות התרופות צריכות לעשות הוא לשלם את האגרה ולשווק את התרופות. אם החברות מנסות מסיבותיהן לא לשלם אגרה וליצור מחסור מלאכותי בתרופות – זה מצב חמור וניסיון קלוקל שלהן להתחמק מהחוק".
מחברת רקח יצרנית סדורל בין היתר, טרם התקבלה תגובה.