"אם פוטין לא יופיע לפגישה המתוכננת והפומבית שלו עם מנהיג קירגיזיסטן בסט. פטרסבורג מחר (שני), נהיה חייבים להגיע למסקנה שמאבק ירושה כבר מתחולל". כך טוענת פרופ' קארן דאווישה, מחברת הספר "הקלפטוקרטיה של פוטין", בראיון מיוחד ל-TheMarker על רקע היעלמותו המסתורית של נשיא רוסיה.
הספקולציות לגבי גורלו של פוטין מתחזקות ככל שהזמן נוקף והקרמלין אינו מפרסם מידע משכנע על מצבו, שעה שרוסיה נאבקת עם משבר כלכלי מחריף כתוצאה מקריסת הנפט והסנקציות המערביות שהוטלו עליה אחרי הפלישה לאוקראינה. מאז ה-5 במרץ פוטין לא נצפה בפומבי, וכך גם מרבית שריו למעט שר החוץ סרגיי לברוב. הקרמלין פירסם אמנם תמונות של פוטין שנטען כי הן חדשות, אך דאווישה, בדומה למומחים אחרים, מבהירה כי "כולן תמונות ישנות".
"כל תרחיש הינו אפשרי, כולל הפיכה צבאית או של סוכנויות הביון. רמת ההיסטריה בקרב עיתונאים ברוסיה מצביעה על כך שאיש אינו מאמין שפוטין סתם סובל מהצטננות", אומרת דאווישה, פרופסור להיסטוריה של רוסיה המודרנית וראש המרכז ללימודים רוסיים באוניברסיטת אוקספורד־אוהיו בארה"ב.
בספרה שיצא בסוף 2014 טוענת דאווישה כי פוטין ומעגל האנשים שסביבו תיכננו משלב מוקדם להפוך את רוסיה לאוטוקרטיה קלפטוקרטית – כלומר, שלטון מושחת של מיליארדרים רבי עוצמה המונהג בידי שליט יחיד. דאווישה מתחקה אחר דרכי התפתחותו של משטר פוטין משלהי ימיו ב-ק.ג.ב, דרך עלייתו המטאורית כפוליטיקאי ועד לביצור שלטונו באמצעות מועדון אוליגרכים מתואם היטב, שגם איפשר לו לצבור הון אישי של 40 מיליארד דולר, לפי הערכתה.
הספר, שהיה כה חריף עד שאוניברסיטת קיימברידג' סירבה להוציאו לאור, זכה לשבחים ומיצב את דאווישה כאחת החוקרות המובילות בעולם לרוסיה של אחרי נפילת מסך הברזל. אקונומיסט הגדיר את הספר "ראוי להערצה – נוקב, צלול והרסני"; בוול סטריט ג'ורנל הוא תואר כ"מחקר המקיף ביותר עד כה על השחיתות המבנית בממשל הרוסי"; בניו יורק טיימס קבעו כי ספרה הוא "כתב אישום מדויק שפוגע בפוטין במקום הכואב ביותר".
"החמצן שתידלק את המערכת של פוטין - אוזל"
בראיון עמה, שנערך באמצעות דוא"ל, דאווישה משרטטת את מערכת האילוצים שעשויה להביא להפלתו של פוטין, אחרי 15 שנים של שלטון יחיד מבוצר היטב. "החמצן שתידלק את המערכת של פוטין – נפט במחיר 140 דולר לחבית – אוזל. פוטין יכול לתת לגיטימציה למערכת הזאת רק באמצעות התפשטות זרה - מה שהוא עדיין יכול להרשות לעצמו, או באמצעות דיכוי מקומי, שמתחזק והולך. המחיר של ערעור היציבות באוקראינה לא יזכה לתמיכה לאורך זמן. אם פוטין לא ישלוט על הכוחות הלאומנים האולטרה-שמרנים, הוא עלול להיות מסולק – לא במהפכה כתומה כמו באוקראינה אלא במהפכה שחורה".
מה לדעתך מונע מהציבור הרוסי להתקומם נגד פוטין?
"אדישות, בורות הנובעת מהשליטה הממשלתית בתקשורת, אורח חיים של מעמד בינוני וגבוה שמתמקד ברכישות ובמסעות לחו"ל - מהבחינה הזאת רוסיה הפכה דומה להרבה מדינות אחרות במערב. אבל כאן, בניגוד למערב, יש גם פחד. פוטין דוחק החוצה מהמדינה את מעמד הביניים המשכיל.
מי יכול להציל את רוסיה? האם את יכולה להצביע על דמות ספציפית?
"כקבוצה, אנשי מעמד הביניים העירוניים הם לרוב בעלי השכלה גבוהה, בקיאים בענייני העולם, ואנשים הגונים. דפוסי ההצבעה שלהם בבחירות קודמות מלמדים שהקרמלין לא זכה בתמיכה שלהם. לכפריים או תושבים מעיירות קטנות יש פחות כסף, פחות השכלה, פחות גישה לאינטרנט ולמקורות מידע אלטרנטיביים. הם נוטים יותר להיות מגויסים על ידי הימין והימין הקיצוני. רוסים קיצוניים כמו איגור סטרלקוב (מנהיג הבדלנים הפרו-רוסים באוקראינה), שנלחמים במזרח אוקראינה משקפים מגמה מאוד מדאיגה".
דאווישה מתייחסת בראיון גם להירצחו של בוריס נמצוב, ממנהיגי האופוזיציה וממבקריו החריפים ביותר של פוטין, שחוסל בסוף פברואר במרכז מוסקווה. "ההתנקשות בנמצוב רק תגביר את הפחד ותעודד אי-השתתפות בזירה הציבורית, כי לנמצוב היה כח משיכה בקרב מעמד הביניים. מותו לקח מאיתנו לא רק חבר בכיר באופוזיציה, אלא גם אדם שהיה מוכן להתחייב לעובדות ונתונים על השחיתות של צמרת האליטה הרוסית", אומרת דאווישה. נמצוב גם סייע לה בעבודה על ספרה. "ל'מסמכים הלבנים' שהוא סיפק, השופכים אור על השחיתות האישית של פוטין ועל השחיתות של אולימפיאדת סוצ'י, אין תחליף", היא מציינת. "נמצוב ואני היינו בקשר. ראיתי אותו בפגישות, השתמשתי בחומרים שלו, אבל לא היינו חברים".
עם חיסולו של נמצוב, דאווישה מצביעה על מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלניי כמי שיוכל להציל את רוסיה. אולם עמדותיו הלאומניות של נבלניי והתבטאויות קשות שלו נגד יהודים גרמו להחלשת כוחו בבסיס התמיכה שלו. "האליטה האינטלקטואלית של מוסקווה מפוצלת בנוגע לשאלה אם נבלניי ינקוט מדיניות נוחה לקבוצה", אומרת דאווישה. "אני נוטה לחשוב שהוא יעדיף מדיניות של מודרניזציה וביזור העוצמה הכלכלית, אבל ינקוט אסטרטגיה פופוליסטית של "רוסיה מעל הכול" בקווקז ובאוקראינה". בינתיים, כמו כל מי שאינו מציית לכללי המשטר, גם קולו של נבלניי עומד להיות מושתק בקרוב. בדצמבר נגזרו על נבלניי 3.5 שנות מאסר לאחר שהורשע בהונאה וקבלת תרומות באופן בלתי חוקי, והוא ממתין כעת להכרעה סופית בנוגע לעונשו.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
לכתבות נוספות באתר: