כמעט 900 שקלים לארוחה ליחיד. מסעדת כתית מהפכת מחירי הקפה טרם פרצה גם אל העולם הקולינרי, ובעוד רשתות הקפה מוזילות מחירים בזו אחר זו – מסעדות השף ממשיכות לגבות מאות שקלים עבור ארוחה במסעדה. בליל הסילבסטר ימריאו המחירים לשיאים חדשים: עיתון "דה מרקר" מפרסם היום את מחירי הארוחות בערב ראש השנה האזרחית החדשה במסעדות בישראל, ויש בהם כאלה שמגיעים גם ל-900 שקלים לסועד.
מבדיקה שערך העיתון עולה כי גם השנה יציעו המסעדות "תפריט סגור" (הכולל, בדרך כלל, מנת פתיחה, מנה עיקרית, שתיה וקינוח) לרגל ליל הסילבסטר במחירים יקרים להחריד. בעלמה לאונג', מסעדתו של השף יונתן רושפלד, תשלמו עבור ארוחה מלאה 350-400 שקלים לאדם; מסעדת "הירקון 99" של השף עובד אלפיה הנמצאת במלון דן תל אביב מציעה תפריט ב-430 שקלים לאדם ובמסעדת סיטארה של השף יניב אבן תוכלו לאכול בערב הסילבסטר ב-450 שקלים לאדם.
כמה תשלמו על ארוחה חגיגית, 120 או 890 שקלים?
מסעדת וינו סוקה של השף ישי אטיאס בהרצליה פיתוח מציעה תפריט טעימות ב-800 שקלים לאדם, ובמסעדת כתית של השף מאיר אדוני מציעים לערב השנה החדשה תפריט הכולל מנה ראשונה, עיקרית, קינוח, שתייה קלה וחמה ושמפניה במחיר של 890 שקלים לאדם, או במחיר מוזל של 690 לאדם עד השעה 22:00, ללא האפשרות לחגוג במסעדה את רגע חילוף התאריך בחצות.
מעטים יוציאו מעל 500 שקלים על בילוי בליל הסילבסטר. מסעדת דיקסיהסתחררתם? יש גם אופציות אחרות, זולות יותר. מסעדת דיקסי של השף חיים כהן מציעה ארוחת סילבסטר מיוחדת ב-155 שקלים לאדם בלבד, ובמסעדה הירושלמית המטבח של פיני תשלמו 120-155 שקלים לסועד או 210 שקלים כולל טעימות יין.
מי בישראל בכלל מציין את ערב ראש השנה האזרחית ביציאה למסעדה? מסתבר שלא מעטים. בסקר שנערך על ידי "דה מרקר" ענו 33% מהנשאלים כי הם עומדים להוציא על ערב הסילבסטר בין 100 ל-200 שקלים; 42% הגבילו את עצמם ב-100 שקלים לכל היותר לחגיגות. כמה יוציאו מעל 500 שקלים? 2.3% מהנשאלים בלבד.
"בילוי במסעדה טובה עולה כסף"
שף מאיר אדוני התראיין בעבר ל"גלובס", והביע את זעמו על הביקורת שמוטחת לעברו בנוגע למחירי המנות במסעדה. "פתאום לשלם כסף טוב על ארוחה במסעדה נחשב למשהו אסור. זה לא נתפס. אסור שמשהו יהיה מזוהה עם כסף. אז אומרים לי על ארוחת ערב טובה ב-500 שקל לזוג, שמשפחה שלמה יכולה לחיות מזה שבוע. זה נכון, אבל אי אפשר לתרגם את הכול ללחם במכולת".
"אין ספק שהמסעדות משתוללות בסילבסטר, אני לא מקבל את זה וזה לא לטעמי", אומר פיני לוי, בעלי המטבח של פיני. "אני לא עובד בשיטה של 'תשחט' את הלקוח, למרות שגם אני נחשב למוסד". יחד עם זאת, מבין לוי את התמחור המופקע של חלק מהמסעדות: "בילוי במקום טוב עולה כסף. המסעדות הללו כוללות צוותים במטבח שמגיעים לרמה הכי קטנה כמו קיפול העלים או קישוט הצלחת והאוכל, וזה עולה בהתאם", הוא מסביר, ובאותה נשימה מוסיף כי "בצרפת לא מגיעים למחירי המנות כמו פה בארץ, אבל מי שנהנה מזה ימשיך לשלם".
מעדיף להרוויח מעט על הרבה אנשים
"המילה 'שף' גורמת למסעדות לגבות יותר", קובע הבעלים של מסעדת הטרקלין בתל אביב, יוסי בן אודיס. "גם למסעדות טובות כמו הוטל מונטיפיורי, קפה נואר וקופי בר יש שפים, והן גובות מחירים סבירים. חלק לא קטן מהמסעדות מנצלות את חגיגות הסילבסטר וממקסמות את הרווחים מהלקוח. הן רק לא מבינות שמדובר באותו לקוח שאמור לחזור גם אחרי ערב החגיגות". גם את הטענה שחומרי הגלם יקרים יותר במסעדות היוקרה הללו מבטל בן אודיס בהינף יד, "אני קונה בשר מהספק שכל מסעדות הגורמה קונות ממנו", הוא אומר.
לדבריו, הציבור הישראלי לא חייב לשלם מאות שקלים עבור חוויה קולינארית במסעדה. בן אודיס מציע לקהל הרחב קונספט של "ארוחה מהסרטים" הכוללת 11 מנות לזוג, אלכוהול חופשי וצפייה בסצנות מסרטים - בעלות של 200 שקלים לאדם. "יכולתי לגבות יותר, אבל אני מעדיף להרוויח מעט על הרבה אנשים ולא להיפך", הוא מצהיר.