_פרויקטים
עוד בmako
עמית צ'יש
04.01.18

המחאות באיראן: הסיפור המלא

המשטר באיראן הודיע שהצליח להתגבר על גל המחאות. מה קרה שם?

צילום: Gregorio Borgia/AP
המחאות באיראן
צילום: AP

משמרות המהפכה באיראן פרסמו אתמול הודעה רשמית לפיה הצליחו למגר את גל המחאות נגד המשטר, הגדול ביותר מאז 2009. בהודעה נכתב כי "המחאות החלו על ידי ארצות הברית, בריטניה, המשטר הציוני וערב הסעודית". 

המחאות באיראן
צילום: Ebrahim Noroozi/AP

היום נשיא איראן חסן רוחאני אמר בנאום יוצא דופן: "אפשר לבקר את כל הבכירים, אף אחד אינו חסין משגיאות. כולנו עושים טעויות". הנשיא העביר ביקורת על הגורמים שלדבריו "חיממו את האווירה" כדי להעצים את המחאה, ביניהם התקשורת וארה"ב.

המחאות באיראן
צילום: Ebrahim Noroozi/AP

בנוסף, פנה רוחאני לשר הכלכלה האיראני בבקשה להסיר את המגבלות שהוטלו על השימוש ברשתות החברתיות. זאת, לאחר שעל מנת להצר את צעדי המפגינים, חסמה הממשלה את הגישה לרשתות החברתיות וסגרה קבוצות צ'אט בטלגרם - צעד שנשיא ארה"ב טראמפ כינה "לא טוב".

המחאות באיראן
צילום: Christophe Ena/AP

ב-28 בדצמבר יצאו אלפי אזרחים לרחובות איראן במחאה על הידרדרות המצב הכלכלי והעלייה החריפה ביוקר המחייה. ההפגנה הראשונה נערכה בעיר משהד, ממרכזי הדת הגדולים באיראן והשנייה בגודל אוכלוסייתה במדינה. אחר כך התפשטה לערים נוספות וכן לבירה טהרן.

המחאות באיראן
צילום: Mehdi Pedramkhoo/AP

אחד הגפרורים שהציתו את המחאה, היה קריסתם של מוסדות פיננסיים פרטיים, ללא ערבות מהמדינה, שגרמה לרבים לאבד את חסכונותיהם. הזעם על מדיניותה הכלכלית של הממשלה גבר כאשר מוצרי צריכה בסיסיים כלחם וביצים התייקרו באופן פתאומי.

המחאות באיראן
צילום: Leon Neal/Getty Images

המחאה התפשטה באמצעות הרשתות החברתיות ואפליקציית טלגרם. המסר המקורי "לא למחירים גבוהים" הוחלף בדרישות להחלפת השלטון וקריאות "מוות לרוחאני". המוחים דרשו שהמשטר יקטין את מעורבותו במזרח התיכון, שבאה על חשבון השקעה בכלכלה המקומית.

המחאות באיראן
צילום: Mohammad Ali Marizad/AP

ביום השלישי להפגנות גברה האלימות ברחובות, כשמפגינים החלו להתעמת עם שוטרים, להצית מבנים ציבוריים ולבזות באופן גלוי את שמו ודמותו של המנהיג העליון, עלי ח'מנאי. במהלך עימותים בעיר דורוד נורו למוות 3 אזרחים על ידי משמרות המהפכה, הכוח האמון על הגנת משטר האייתולות.

הצבא של טראמפ
צילום: Alex Wong, GettyImages IL

טראמפ צייץ תמיכה בעם האיראני: "העם מקבל שכל ומבין איך כספו נלקח ומבוזבז על טרור", והוסיף כי ארה"ב תתבונן היטב בהפרת זכויות אדם באיראן. בציוץ אחר כתב: "איראן נכשלת בכל תחום, למרות העסקה הנוראית של ממשל אובמה. הגיע הזמן לשינוי".

המחאות באיראן
צילום: Ebrahim Noroozi/AP

השלטון באיראן מורכב מממשלה נבחרת ומעליה מועצת מומחי דת ומנהיג עליון שמעמדם נחשב יציב. הממשלות, שנבחרות באופן "דמוקרטי", נמצאות בחסות האייתולות מאז 1979.

המחאות באיראן
צילום: Iran Press/AP

אנשי דת רבים ופוליטיקאים לשעבר, הנמצאים בגלות מאז הפלת שלטון המלך לפני 39 שנים, קראו יחד עם ההמונים ל"רפובליקה איראנית ולא רפובליקה איסלאמית", והזכירו כי הם מחכים ליום שבו ישובו למולדתם כדי ליטול את השלטון מידי ח'מינאי.

המחאות באיראן
צילום: AP

לפי נתונים רשמיים של הרשויות, במהומות באיראן נהרגו 22 אנשים ונעצרו יותר מ-1,000. ההפגנות הגיעו ליותר מ-80 ערים, והשתתפו בהן עשרות אלפים, בעיקר צעירים ובני מעמד הפועלים.

תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן