מ' ואמו. "אביו נתן אישור לילד לצאת מהארץ" י', עולה סרבית-אמריקאית ואם למקרו בן שבע מנישואים קודמים הכירה את בן זוגה הישראלי ל' לפני כארבע שנים במסגרת עבודה משותפת בתחום השיווק בסרביה. לפני כשנתיים וחצי, כש-ל' נאלץ לחזור לארץ, היא החליטה ללכת אחריו ולהקים עמו חיים המשותפים בישראל ואף קיבלה את אישורו של אבי הילד לכך, בהתאם לאמנת האג. בארץ נשלחה אל בני הזוג החלטת משרד הפנים: 'את תוכלי להמשיך בתהליך האזרוח בישראל אך בנך יגורש בחזרה אל אביו', אב מכה לטענת האם. כעת, טוענים בני הזוג: מדובר בפרצה בחוק, לפיה ילד של עולה שנשוי או ידוע בציבור של ישראלי יזכה לזכויות ואשרת שהייה, בעוד שילד לבן זוג שאינו מעוגן בחוק לא יקבל הילד זכויות כלל.
כעת ממתינים השניים לסיום הליך הגירושים של י' שנמשך כבר קרוב לחמש שנים, אז עזבה את אבי בנה, לאחר שלטענתה הכה אותה והביא לאשפוזה, ומאז היא אינה מצליחה לשים סוף להליך הגירושים. "כבר כמה פעמים כמעט הצליחו לסיים את ההליך, אבל אביו של הילד עושה בכל פעם כל מה שהוא יכול כדי להקשות עלינו ולהזיק ולהערים קשיים. עכשיו, בעקבות פנייתו לבית המשפט בסרביה בעניין, אנחנו ממתינים לנציג מטעם שירותי הרווחה הסרבים שיגיע לבקר בביתנו", י' מסבירה ומציינת שהחלטה בעניין עשויה להסתיים רק בעוד שנה או שנתיים וכי לא נראה שהליך הגירושים עתיד להסתיים בקרוב.
"אטימות וחלמאות מערכתית"
עו"ד אנג'ל. "אטימות וחלמאות מערכתית" | צילום: יחסי ציבור רונית ארבל בינתיים, ל' ו-י' אינם מורשים להתחתן בישראל ולכן גם בנה אינו זכאי לזכויות בארץ, כמו ביטוח רפואי בקופת החולים. "הילד נמצא פה כבר מעל שנתיים, הוא סיים גן חובה וסיים כיתה א', קרוא וכותב בעברית", אומר ל', "מעבר לזה, מבחינתו אני האבא שלו, הוא לא בקשר כמעט עם אביו בסרביה", הוא אומר ו-י' מחזקת את דבריו ומציינת שאביו של הילד לעולם לא מתקשר. כעת, בעקבות החלטת משרד הפנים, פנו השניים באמצעות עורך דינם, דוד אנג'ל, לוועדת ההשגה על החלטות משרד הפנים והנושא נדון בימים אלה בפני שופט.
"מדובר באטימות וחלמאות מערכתית, הנצמדת לסעיפים היבשים מבלי להבחין בפערים בינה לבין המציאות בשטח, ובלי לנסות אפילו להציע פתרון", טוען עורך דינם אנג'ל, "החלטת משרד הפנים מתעלמת מהעובדה הפשוטה, שבנה של י' הוא קטין בן 7 בלבד, התלוי באמו תלות מוחלטת", אומר עו"ד אנג'ל. "האם מישהו במשרד הפנים העלה על דעתו שאמו תזנח את בנה, ותשלח אותו בחזרה לסרביה להתגורר לבדו עם אביו המכה?".
בשיחה עם י' היא מדגישה כי אין לה שום כוונה לשלוח את בנה לסרביה בלעדיה. "אם יחליטו לשלוח את מ' בחזרה נצטרך לערער על זה בבית המשפט ולהילחם על כך. מבחינתי זה או שנינו או אף אחד, אני לא יכולה לחשוב לרגע על אפשרות אחרת", היא אומרת. "כרגע אנחנו רק מחכה שתתקבל כבר החלטה כלשהי כדי שנדע כיצד לפעול. עד סיום כל ההליך הביורוקרטי אנחנו לא יכולים להתחתן, לא יכולים להרחיב את המשפחה כמו שאנחנו רוצים ואני גם לא יכולה לעזוב את הארץ ולבקר קרובי משפחה בסרביה".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "מבדיקת פרטי המקרה עולה כי מאז שנת 2011 ביקשו בני הזוג להכיר בהם כבני זוג החיים במשותף. עם זאת, מתוקף העובדה שגברת בלזיק עדיין נשואה לבעלה בסרביה ולאור העובדה שאנו רשות ממשלתית המחויבת לפעול על פי חוק, התבקשו במהלך השנתיים האחרונות להוכיח מסמכים מספקים המעידים כי האישה אכן נמצאת בהליכים מתקדמים, אם לא אחרונים, לקראת התרת נישואיה. עד כה לא הוצגו המסמכים האמורים ובמקביל הוגשה השגה".
בתגובה לדברי משרד הפנים אמרו י' ובן זוגה ל' כי מדובר בטענה שקרית. "מעולם לא נאמר לנו שחסרים לנו מסמכים ומעולם לא ביקשו מאיתנו מסמכים נוספים שכאלה", ל' אומר היום בכעס.