"בשוק הנוחות - המודל מנצח". חנות "העגלה" במצפה רמון אחרי ההצלחה שנחל הקואופרטיב הצרכני "העגלה" במצפה רמון בהוזלת מחירי המזון לעומת אלה של סניף שופרסל המקומי, עתידה להיפתח בחודשים הקרובים לראשונה חנות דומה גם בתל אביב. בעלי החנות, שתפתח ברחוב ההשכלה בדרום העיר יהיו חברי "שלנו", אחד הקואופרטיבים הכלכליים-חברתיים שנוסדו לאחר המחאה החברתית של שנת 2011.
"הקמנו את הקואופרטיב רשמית בדצמבר 2011 ובתחילת 2012 כבר התחלנו לגייס חברים, מה שאומר גם גיוס הון ובמקביל התקדמנו בתוכניות העסקיות של העסקים שאנחנו מתכננים להקים. אחת מהם היא חנות המזון", מספר ישי סקלי (32), ממקימי הקואופרטיב ורופא מתמחה.
"החנות תהיה חנות מוצרי מזון לכל דבר, חנות בגודל של מכולת שכונתית, עם מנהל ועובדים בתשלום", הוא מסביר, "ההבדלים העיקרים יהיו שהבעלים שלה הם חברי הקואופרטיב, ששילמו 'דמי הצטרפות' של אלף שקלים ולא בן הון עם אינטרסים כלכליים צרים. המודל העסקי יהיה שילוב בין המודל העסקי הקלאסי ובין זה שמתפשר על גובה הרווחים ומתחשב בצרכיהם של הצרכנים. בנוסף, ישנם כל מיני ערכים שאנחנו מעוניינים להכניס לחנות כמו למשל: הגינות ביחס כלפי העובדים וזכויותיהם וצמצום פערי שכר, הגינות כלפי הצרכנים בכך שנעודד צרכנות נבונה ולא נשתמש בטכניקות עידוד קנייה נסתרות. בנוסף, אנחנו מתכוונים להביע סולידריות ולעבוד ולשתף פעולה עם עסקים קטנים ובנוניים שלרוב לא מצליחים להגיע אל המדפים ברשתות הגדולות"
עד כה הצטרפו לקואופרטיב שלנו כ-400 חברים מרחבי הארץ. סקלי מציין כי את הסניף הראשון הם פותחים בתל אביב, בשל ריכוז החברים הגדול במרכז הארץ, אך שאיפת חברי הקואופרטיב היא להפוך את פתיחת החנות כפיילוט שישוכפל בהמשך למקומות נוספים בארץ. כמו כן, ב"שלנו" עומלים גם על הקמת איגוד אשראי ומיזם פנסיה, שני פרויקטים מסובכים יותר שידרשו התנהלות מול בנק ישראל מכיוון שלא קיימים ארגונים מסוג זה כיום בישראל.
"יכול לגרום למהפכה צרכנית"
המבנה כבר מושכר. סקלי וחברי קואופרטיב "שלנו" מכינים את השטח | צילום: תומר ושחר צלמים, KateRiep_Godbye "העגלה" ו"שלנו" אינם היחידים שהקימו חנויות בבעלות קואופרטיבים. גם בירושלים הוקמו שתי שתי חנויות מסוג זה שכונו "חנויות זכויות" בבעלות עמותת "סינגור קהילתי" שנתמכו על ידי תרומות. עם זאת, עם הירידה בתרומות, נסגרו החנויות ונותרו הסניפים בבאר שבע ובלוד בלבד. כיום מפעיל קואופרטיב "בשותף" בירושלים מעין חנות ירקות אורגניים במחירי עלות הפועלת בבית הספר הניסויי בעיר ופתוחה שעות ספורות במהלך השבוע.
בעמותת דרור ישראל ממשיכים לעודד הקמתן של חנויות דומות ומספרים כי חנויות שכאלה עתידות לקום גם במקומות נוספים בארץ בעתיד. "אצלנו ישנן כבר יותר משישים משפחות שחברות בקואופרטיב", מספר ברט ומדגיש כי מדובר באחוזים משמעותיים מהקהילה המתגוררת במצפה רמון ומונה כחמשת אלפים תושבים בלבד. "העגלה" הוקמה לפני כשנה וחצי במצפה רמון בתגובה למחירים הגבוהים שהציג סניף שופרסל המקומי שנותר ביישוב ללא תחרות. כיום הצליחו חברי הקואופרטיב להוזיל את המחירים משמעותית. "מחירי המזון בחנות שלנו זולים יותר ב 18-20 אחוז", אומר ברט בשביעות רצון, "זה משמעותי מאוד למשפחה שיכולה להוזיל את סל הקניות החודשי שלה בסכומים של עד 400-500 שקלים מדי חודש".
"יש לנו פניות רבות מכל מיני מקומות בארץ כמו: מבאר שבע , שדרות, קצרין והרצליה, שבהם רוצים ללמוד מאיתנו את המודל", הוא מספר ומביע תקווה שהפצת המודל ויישומו תשפיע על מצבו של הצרכן הישראלי, "אני מאמין שלפחות שניים שלושה מתוכם ילמדו את המודל ויצליחו להקים אחד כזה בעצם ושכפול כזה של המודל למקומות נוספים ברחבי הארץ יכול לגרום למהפכה צרכנית".