לא מסתפקים בתל אביב: אנשי עסקים דתיים בחלקם הקימו התארגנות במטרה לכפות סגירת עסקי מסחר בשבתות. ההתארגנות, הקוראת לעצמה "קואליציה לשבת שוויון", הוצגה היום (ב') במסיבת עיתונאים שקיימה בבית סוקולוב בת"א.
המטרה - מאבק הציבורי למען יום מנוחה בשבת - או במלים אחרות, לחוקק חוקים שיחייבו סגירה בשבת של עסקים כמו סופרמרקטים, חנויות אופנה, חנויות רהיטים, קיוסקים ועוד. תוך שמירת עסקי בילוי פתוחים, כמו בתי קפה.
כמתבקש, חלק מחברי הקואלציה נמנים על המגזר הדתי והחרדי. אחד מחבריה הוא אבי כץ, מייסד קופיקס וסופר קופיקס, שהיה גם בין התורמים למאבק סגירת המכולות בשבת בתל אביב וייסד את חברת שבת מנוחה לסגירת עסקים בשבת. גם יהודה לניאדו, מנכ"ל רשת סופרמרקטים אושר עד הפונה בעיקר למגזר החרדי, חבר בקואליציה.
בנוסף, היו גם שמות מפתיעים יותר, צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר; מי שלקח חלק במאבק לסגירת המכולות בשבת ופעיל גם הפעם הוא יאיר קורח, יו"ר התאחדות הסוחרים. כמו כן, נכחו בעלי עסקים קטנים מראשל"צ, אשדוד, ב"ש, ותל אביב החברים במאבק.
אייל רביד, בעלי רשת ויקטורי, אמר ל-TheMarker שהוא לא חלק מההתארגנות לסגירת עסקים בשבת, וזאת בניגוד למה שנטען בהודעה לעיתונות שהפיץ משרד יחסי הציבור של ההתארגות. "הייתי בפגישה אחת שלהם אבל אני לא חלק מההתארגנות וגם לא הייתי היום במסיבת העיתונאים שלהם. אין לי קשר לעניין או זמן לעסוק בו".
צביקה אורן. מצטרף מפתיע | צילום: דוברות התאחדות הסטודנטיםחברי הקואליציה התאחדו לפעילות משפטית וציבורית משותפת על מנת לאפשר לדבריהם יום מנוחה בשבת. בין המהלכים שהקואליציה מקדמת הוא קידום שינויי חקיקה על מנת להפריד באופן מובהק בין פעילות תרבות ופנאי (שתשאר פתוחה בשבת), ובין פעילות מסחר, שתיאלץ להיסגר אם מהלכיהם יצליחו.
ל-TheMarker נודע כי חלק מחברי הקואליציה הם אלה שממנים את המאבק. לדברי חבר בקואליציה, ההתארגנות הצליחה להשיג מימון של מיליוני שקלים מתרומות: "עם סכומים כאלה יש לנו מספיק כסף להוציא לפועל כל דבר שאנחנו רוצים". לדבריו, "קודם הושגו כמה מיליוני שקלים ורק אז הוקמה הקואליציה".
בעבר נחשף ב-TheMarker כי אבי כץ היה בין התורמים מאחורי הקלעים למאבק לסגירת המכולות בת"א. "אני זועק את כאבי כמקופח", אמר אבי כץ. "מנכ"ל רשת שיווק שפתוחה בשבת לא עבד יום שבת אחד בחיים שלו, את זה אני מבטיח לכם. הקואליציה הזו היא התארגנות של אנשים שנושא המנוחה בשבת כואב להם, פוגע בהם ולכן אנו פועלים בעניין. התארגנו לקואליציה כדי לומר 'די לקיפוח'. אנו נאבקים על קיפוח במספר מישורים, הסוציאלי - ישנם גורמים שתוך כדי הסתתרות מאחורי ערך הפלורליזם מעסיקים עובדים זרים שנאלצים לעבוד 7 ימים בשבוע.
בית המשפט העליון קבע בשנת 2013 כי על עיריית תל אביב לאכוף את חוק העזר המחייב סגירת מרכולים בשבת. עיריית תל אביב חוקקה חוק עזר חדש, לפי מרכולים יוכלו להמשיך לפעול בשבת. שר הפנים דאז סער לא אישר את חוק העזר למעט הפעלת מרכולים בשלושה מתחמים (נמל תל אביב, נמל היפו והתחנה).
התאחדות הסוחרים וגופים נוספים עתרו אז לבג"ץ בגין כך שסער אישר הפעלת מרכולים במתחמים. עיריית תל אביב חוקקה לאחר מכן חוק עזר נוסף, שאפשר פתיחה לכשני שליש מהמרכולים. כיום תלויים ועומדים שני בג"צים של התאחדות הסוחרים ואנשים נוספים, האחד תוקף את האישןר לפתיחת מרכולים במתחמים והשני תוקף את תיקון העזר שחוקקה עיריית תל אביב . בנוסף הם טוענים כי עיריית תל אביב לא אוכפת את סגירת המרכולים.
"העובדים האלו שינסו לסרב לעבוד ביום השביעי ימצאו את עצמם ללא עבודה. כמו כן במישור המסחרי הקיפוח צועק לשמיים - ישנם מקומות שבהם המסחר בשבת מותר וישנם שאסור. מישהו החליט על מי יטילו קנס ועל מי לא - מדובר באפליה ברורה. אי אפשר לנצח קיפוח".
"נוצרה אפליה לטובת האנשים שמצפצפים על החוק"
צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר, אמר: "לכולנו הזכות לנוח יום בשבוע, כדי להגיע במצברים מלאים ובכיף לעבודה. היום כולנו מתלוננים על נושא של עובדי קבלן, האנשים המקופחים בחברה הישראלית. אנחנו מתנגדים לכך שבית קפה או חוף הים או המסעדה יסגרו בשבת, אך עם זאת כל דבר אחר שקשור למסחר כמו רהיטים או מכוניות - הם לא צריכים להיסחר בשבת. יש לזה משמעות של פדיון העבודה מעבר לצביון היהודי".
יהודה לניאדו, מנכ"ל אושר עד, אמר כי "אמנם אני מנהל רשת שיש לה צביון דתי חרדי אבל בנושא הזה אני חושב שאני מייצג את כל הרשתות והעסקים שלא פתוחים בשבת, כשאני אומר שנוצרה אפליה לטובת האנשים שמצפצפים על החוק וגורמים לנזק כלכלי לצייתנים שלא פותחים את עסקיהם בשבת".
ב-2013 קבע בית המשפט העליון כי על עיריית תל אביב לאכוף את חוק העזר המחייב סגירת מרכולים בשבת. עיריית תל אביב חוקקה חוק עזר חדש, ולפיו מרכולים יוכלו להמשיך לפעול בשבת.
שר הפנים דאז, גדעון סער, לא אישר את חוק העזר למעט הפעלת מרכולים בשלושה מתחמים (נמל תל אביב, נמל יפו והתחנה). התאחדות הסוחרים וגופים נוספים עתרו אז לבג"ץ נגד החלטת סער להפעיל מרכולים במתחמים. עיריית תל אביב חוקקה לאחר מכן חוק עזר נוסף, שאיפשר פתיחה של כשני שלישים מהמרכולים. כיום תלויים ועומדים שני בג"צים של התאחדות הסוחרים ואנשים נוספים, האחד תוקף את האישור לפתיחת מרכולים במתחמים והשני תוקף את תיקון העזר שחוקקה עיריית תל אביב. בנוסף הם טוענים כי עיריית תל אביב לא אוכפת את סגירת המרכולים.
מיקי גיצין, מנכ״ל ישראל חופשית וחבר מועצת העיר תל אביב-יפו, יצא נגד ההתארגנות: "מדובר פה בקמפיין ציבורי מתוזמר היטב שמטרתו להשפיע על שר הפנים שאמור לקבל בקרוב החלטה בנושא פתיחת המרכולים בשבת בת"א. מועצת עיריית ת״א קיבלה החלטה מאוזנת וטובה שמייצגת את תושבי העיר שבחרו בה. לפיכך, עדיף שבעלי ההון ימנעו מההתערבות הבוטה ומהניסיון לכפות על תושבי ת"א בפרט ותושבי ישראל בכלל את מאפייני השבת שבהם הם חפצים ויסכימו לקבל את הגיוון החברתי והדתי שקיים במדינה".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
לכתבות נוספות:
חברת הכנסת מירי רגב חוקקה - שרת התרבות מירי רגב טירפדה
ח"כ כבל: "גם אם הייתי יורה באחי, הוא לא היה הולך לעבוד אצל אפי שטנצלר בקק"ל"