המתנדבים החדשים למוקד | צילום: משטרת ישראל המחדלים הקשים שהיו במוקדי 100 של המשטרה הובילו לפרוייקט חדש המשלב רופאים, קציני צבא בכירים לשעבר ואקדמאים באיוש המוקדים. מוקד 100 של המשטרה נחשב ללב דרכו זורם המידע החשוב ביותר מאזרחים המדווחים על אירועים דחופים יותר ופחות. זריזותו של המוקדן והבנתו את הדיווח אמורים לא פעם להציל חיי אדם ולמנוע אסונות כבדים.
עשרה מיליון פניות בשנה מתקבלות במקודים הפזורים ברחבי הארץ. בחודשי הקיץ ובחופשות התלמידים, המוקדים קורסים תחת העומס ומתקשים לתת מענה.
"אנחנו נאלצים לא פעם לעשות סינונים בגלל עומסים גדולים בפניות. מה באמת חשוב ומצריך טיפול מיידי ומה יכול לחכות אחר כך. לפעמים בשל העומס אנחנו מפספסים אירועים, שמאוחר יותר הופכים לקטלניים, ויום למחרת אנחנו זוכים לכותרות ענק המדווחות על המחדל המשטרתי", מודה שוטר ותיק העובד באחד ממוקדי 100 של המשטרה, "בקיץ זה בכלל ג'ונגל אחד גדול, תלמידים שעושים רעש, שותים אלכוהול בפארקים, דקירות, קטטות, אין לנו יכולת כמשטרה לתת מענה לכל האירועים, מה גם שאין מספיק ניידות סיור ושוטרים בשטח".
רק באחרונה עלו לכותרות אירועים שבעקבות אי מענה של מוקד 100 התפתחו לתקרית אלימה ומסוכנת. כך, נער בן 17 תושב דרום הארץ התקשר למוקד ודיווח על אדם מבוגר שאונס אותו ותוקף אותו מינית. המוקדן לא האמין לו, חשב שהוא צוחק, ורק לאחר דקות ארוכות של שכנועים הוא שלח ניידת לטפל באירוע.
במקרה אחר תושבת ירושלים דיווחה על אברך חרדי שמבצע מעשים מגונים באחת השכונות בעיר, אך למרות פניות רבות שלה לא נשלחה כל ניידת בנימוק שלא מדובר באירוע חריג המצדיק שליחת שוטרים לזירה. והדוגמא הבולטת ביותר היא זו של רצח הבנות בכפר אל-פורעה על ידי אביהן. לאחר שהאם התריעה במוקד מפני האפשרות.
מנהל מחלקת ילודים בסורוקה, מפקד גדוד וסגן מנהל בית ספר
במשטרת המחוז הדרומי החליטו באחרונה לערוך פיילוט במסגרתו גויסו למוקד 100 רופאים, קציני צבא בכירים, נכי צה"ל ואקדמאיים במסגרת יחידה חדשה במשמר האזרחי. היחידה אמורה לסייע למוקד ולהקל את העומס על השוטרים.
פרופ' זמורה. "אלה שמתקשרים למוקד לא יודעים שאני בכלל זה שיילד אותם" | צילום: משטרת ישראל פרופ' אהוד זמורה, שמנהל ביומיום את מחלקת הילודים והפגים בבית החולים "סורוקה", הוא אחד מהמתנדבים החדשים, "הניסיון שלי בחיים מאפשר לי לתת מענה מהיר ואיכותי למי שפונה למוקד 100, לפעמים גם בלי שיהיה צורך בשליחת ניידות למקום", הוא מסביר ל-mako, "אלה שמתקשרים למוקד לא יודעים שאני בכלל זה שיילד אותם בחלק גדול מהמקרים. המטרה שלנו היא לשפר את השירות לאזרח ולתת לו מענה מהיר ולי ולחבריי יש ניסיון בתחום".
גם סא"ל במיל' יצחק אברמוביץ', שהיה מפקד גדוד בעברו, מתנדב במוקד ומספר, "הרקע הביטחוני שלי והניסיון הצבאי מאפשרים לי לדלות מידע חיוני מהפונים, תוך מתן פתרונות מהירים ויעילים. זה מקצר הליכים, אני יכול תוך שניות להבין האם מדובר באירוע חמור או סתם הטרדה", הדגיש אברמוביץ'.
עד כה גוייסו ליחידה 50 אזרחים שאמורים לתגבר את המוקד ולסייע לשוטרים בעיקר בחודשי הקיץ. מפקד המחוז הדרומי, ניצב יורם הלוי מרוצה מהיחידה החדשה והדגיש, כי היא מחזקת את אמון הציבור במשטרה ומהווה מכפיל כוח איכותי המסייע למשטרה ולאזרחים.