איברהים עיסה, פליט סודאני בן 28, הגיע לפני כעשרה חודשים למצפה רמון בניסיון למצוא שם עבודה שם. הוא העדיף את מצפה רמון על פני פני אילת ותל אביב מחשש שרשויות החוק יעצרו אותו ויגרשו אותו מהארץ. מאז עבד בכל מיני עבודות מזדמנות, התחבר לתושבי העיירה ולעוד כמה עשרות פליטים שעבדו בבתי המלון באזור והתגוררו במצפה רמון.
ב-5 באוקטובר, בשעות הלילה המאוחרות, הגיע עיסה לבלות באחד הפאבים בעיירה והאווירה היתה רגועה ונינוחה. בשלב מסוים, כך לדברי עדי ראייה שנכחו במקום, עיסה ניסה להתחיל עם צעירה שבילתה במקום וכשזו לא נעתרה לחיזוריו החל להטריד אותה. ישראל קהא, עובד בפאב, ביקש ממנו לחדול ממעשיו וכשזה לא נעתר לבקשתו גרר אותו החוצה. קהא, כך לטענת המשטרה חבט באגרופיו בעיסה וגרר אותו בכוח מחוץ למקום ולאחר מכן זרק אותו ממדרגות המקום. כתוצאה מכך, עיסה נחבל קשות בראשו.
למקום הוזעקה ניידת טיפול נמרץ של מד"א ורק כעבור 50 דקות הוא פונה במסוק לבית החולים "סורוקה", לאחר שהתברר שהוא איבד את ההכרה ומצבו אנוש. כעבור שלושה ימים נאלצו הרופאים לקבוע את מותו.
קהא נעצר על ידי חוקרי היחידה המרכזית במשטרת מרחב הנגב והכחיש כל קשר לדברים. בחקירתו סיפר שלא הכה את עיסה. "הוא התחיל עם מישהי בפאב, ביקשתי ממנו להפסיק להטריד אותה וכשהוא המשיך הוצאתי אותו החוצה מהמועדון. לאחר מכן הוא הלך במדרגות ומעד ונפל. כשראיתי שהוא נחבל, הרמתי אותו, הושבתי אותו על הכסא, שטפתי לו את הפנים וטיפלתי בו עד להגעת מד"א. במד"א לא רצו לטפל בו, עברו דקות ארוכות, הפליט נפל מהכסא ורק אחרי שירדו לו כמויות גדולות של דם הם החליטו לפנות אותו לבית חולים".
מעצרו של קהא הוארך מספר פעמים בבית משפט השלום בבאר שבע, כשהמשטרה חושפת פרטים חדשים על הפרשה. כך למשל התברר, שמצלמות האבטחה בפאב ואזרחים שתיעדו את הנעשה במקום בטלפונים סלולרים, הצביעו על כך שקהא אכן טיפל בעיסה עד שנפל בשנית מהכסא, נחבל בראשו ואיבד את ההכרה. הסרטונים הגיעו אל חוקרי המשטרה, ואלה עדיין טענו, כי קהא הפיל בכוונה את עיסא במדרגות כדי לגרום למותו. בידי המשטרה עדת ראייה וראיות נוספות לכאורה למעשה אבל אין בידיה תיעוד של מצלמות האבטחה לגבי המקרה עצמו.
צוות מד"א התמהמה במתן הטיפול
אך גם אם קהא תקף את עיסה וגם אם לא – מתברר שהסיפור יכול היה להיגמר אחרת. אם עיסה היה מקבל טיפול מהיר ומיידי של צוות מד"א, הוא היה יכול להיות בחיים. ממסמכים ופרוטוקולים שהגיעו לידי mako עולה, כי ניידת טיפול נמרץ של מד"א הגיעה לזירת האירוע בשעה 02:31 לפנות בוקר. אבל הפרמדיק סירב לטפל בעיסה שהכרתו היתה די מעורפלת. מי שהזמין את מד"א היו חבריו של עיסה.
הצוות לא טיפל בעיסה בגלל שחשב שמדובר בשיכור, זאת למרות שהיה עוד בהכרה | צילום: אור גלזרהחוקר חיים דידי שנשאל על ידי סנגוריו של קהא, עורכי הדין אורי דייגי ושמעון תורג'מן בנוגע לאופן הטיפול של מד"א במנוח אישר שלמרות שצוות מד"א הגיע למקום בשעה 02:31, עיסא פונה רק ב-03:17, כמעט 50 דקות לאחר המקרה, באמצעות מסוק צבאי. בהמשך חשף החוקר דידי שצוות מד"א לא טיפל בעיסה בגלל שהוא חשב שמדובר באדם שיכור, זאת למרות שהיה עוד בהכרה.
לשאלת הסנגורים מדוע לא פונה לבית חולים לאחר שנפל בפעם הראשונה השיב החוקר דידי (כך מהפרוטוקולים): "הוא נראה להם שיכור. היה שם צוות מד"א והם צריכים לתת הסברים... היה את הפרמדיק שאמר שחשב שמדובר בשיכור. אני לא חושב שהוא משקר". החוקר ציין עוד, כי על פי הצילומים של הסרטונים שבידי המשטרה עיסה נראה יושב על כסא ולא נבדק על ידי צוות מד"א. הוא אמר עוד בהקשר זה, כי האבחנה של הפרמדיק היתה שעיסה היה שיכור ולא נראה לו כמי שזקוק לטיפול רפואי. לדברי החוקר, רק אחרי הנפילה השנייה של עיסה הפרמדיק עשה לו בדיקה והחליט לפנותו מהמקום לבית החולים.
ההחלטה של צוות מד"א והפרמדיק שלא לטפל מיידית בעיסה ולא לפנותו לבית החולים, כך על פי חוקר המשטרה, התבררה מאוחר יותר כמוטעית, שגויה וקריטית. "אין ספק שאם הקורבן היה מטופל מיידית על ידי אנשי מד"א ניתן היה להציל את חייו", טוען גורם בכיר במשטרה, "כל דקה שחלפה היתה קריטית לגביו".
קהא שוחרר ממעצר
לאחר כעשרים ימי מעצר שוחרר קהא בהסכמת המשטרה לאחר שחוקרי ימ"ר נגב התקשו להשיג ראיות חד משמעיות שהוא רצח את עיסה. הוא נשלח בתחילה למעצר בית מלא של עשרה ימים, הוא חתם על ערבות עצמית, הפקיד סכום של 10,000 שקל בקופת בית המשפט ונאסר עליו במשך חצי שנה לצאת מהארץ ונאסר עליו ליצור כל קשר ישיר או עקיף עם מי מהמעורבים בפרשה.
עו"ד אורי דייגי. "אם היו מפנים אותו בזמן, הוא היה נשאר בחיים"עורכי דינו של קהא, דייגי ותורג'מן טוענים, כי מרשם חף מפשע ושיש די ראיות המוכיחות שהוא לא דחף אותו במדרגות וגרם למותו, נהפוך הוא טיפל בו במסירות רבה עד להגעת המשטרה ומד"א. "מדובר פה במחדל של מד"א, שכן אם היו מפנים את המנוח בזמן לבית החולים ולא ממתינים כמעט 50 דקות רק אחרי שנפל בשנית הוא היה נשאר בחיים ולא מת. שיקול הדעת של צוות מד"א היה מוטעה", טען עו"ד דייגי.
מד"א: ניידת טיפול נמרץ הגיעה תוך שתי דקות לזירה
גורמים במד"א אף סותרים את הטענה שעיסה היה שיכור. לדבריהם, לא ידוע להם שהוא היה שיכור ושהוא היה בכלל בהכרה מלאה, מה שסותר את ממצאי חקירת המשטרה.
דוברת משטרת מרחב הנגב, רפ"ק נאווה טאבו מסרה בתגובה: "בבדיקה שנערכה על ידי ימ"ר נגב לא נמצא חשד לעבירה פלילית מצד אנשי מד"א בכל הקשור להתנהלותם המקצועית בזירה בהיבטי רפואה וטיפול בפצוע ואין בכוונתנו להתייחס או להביע דעה ואת התשובות יש לקבל ממד"א האמון על כך".
דובר מד"א, זכי הלר מסר בתגובה לטענות שהועלו בכתבה על כך שצוות מד"א לא טיפל במשך דקות ארוכות בעיסה בגלל שהפרמדיק חשב שהוא שיכור: "נסיבות מותו של המנוח נמצאות עדיין בחקירת המשטרה ואנו מנועים להתייחס לנושא באופן ממצה עד לסיומה. יחד עם זאת יודגש כי על פני הדברים המידע שנמסר לכם חלקי ומגמתי. ניידת טיפול נמרץ הגיעה לזירת האירוע בתוך פחות משתי דקות מרגע קבלת הקריאה. בשלביו המוקדמים של האירוע נמנע מאנשי מד"א לבצע למטופל בדיקה מקיפה נוכח התגודדות ותגרה המונית שהקשתה על הצוות להגיע אל המטופל. אך יחד עם זאת, היה ניתן להבחין בנקל כי המטופל בהכרה מלאה וללא סימני פגיעה נראים לעין. בהמשך כאשר הצוות הצליח לבצע בדיקה מקיפה של המטופל הוא החליט על פינויו הדחוף ואף הזניק מסוק לצורך הגעה מהירה ביותר למרכז הרפואי. אני מציע לכולם להמתין לתוצאות הבדיקה של הגורמים המוסמכים בטרם תוסקנה מסקנות על בסיס אמירות בלתי מבוססות".