לא רק הערק התייקר כשמשרד האוצר החליט לשנות את המיסוי על האלכוהול, התעסקנו כולנו במאבק על כוס הערק או הבירה שלנו. אבל יש למס החדש השלכה נוספת, קריטית הרבה יותר. בעקבות העלאת המיסוי על משקאות לפי אחוזי האלכוהול בהם, מי שנפגעו במיוחד הם לא צרכני הערק, אלא צרכני האלכוהול הרפואי. האלכוהול הרפואי נמצא בשימוש צרכני תרופות הומאופטיות או צמחיות, צרכני תוספי תזונה וכמובן גם לבורנטים המבצעים מחקרים רפואיים פורצי דרך. כל אלו צריכים להתמודד עכשיו עם עלייתו של מחיר ליטר אלכוהול רפואי מ-30 שקלים בממוצע, ל-130 שקלים.
"היום קיבלנו משלוח של אתנול 70%. המחיר שלו קפץ כמעט פי 3! בקבוק של 5 ליטר שעלה לנו עד היום 200 ש"ח עולה היום 544 ש"ח. לא ספין. עובדה. לא נראה לי שזו הייתה הכוונה כשהועלו מחירי האלכוהול". כך כתב רן אנטס, 35, סטודנט לדוקטורט במדעי החיים בעמוד הפייסבוק של יאיר לפיד. בפעם הראשונה שכתב את זה, הוא קיבלת תגובה צוננת מצוות יש עתיד. בפעם השנייה הוא צירף חשבונית וזכה להתעלמות.
הקבלה שפרסם רן אנטס. מחיר הבקבוק עלה כמעט פי שלושה "שלחנו מכתב לשר האוצר שקיימת כעת התייקרות של מחירי האתנול, שכולנו משתמשים בו בכל המעבדות באוניברסיטה ומין הסתם גם באוניברסיטאות אחרות", מספר אנטס ל-mako, "העליתי תלונה בעמוד הפייסבוק של לפיד, ומישהו מאנשיו הגיב שלא צריך להאמין לכל ספין, וכי הם בדקו ויש החרגה על אתנול רפואי, אבל זה לא מתכתב עם החשבונית שהגיעה אלינו. רק השבוע עשינו הזמנה ויש לי את הקבלה שמוכיחה שהמחיר עלה פי שלושה, העליתי גם אותה לעמוד של יאיר לפיד ואף אחד לא הגיב.
"באחת התגובות מישהו נתן לינק לאתר של רשות המיסים, ואכן יש שם החרגה על אתנול רפואי מעל 80 אחוזי אלכוהול, אבל הרוב הגדול משתמשים באתנול 70 אחוזי אלכוהול. ישנה החרגה נוספת רק בקבוקי אתנול עד 80 אחוז, רק על בקבוקים של שני ליטרים, אבל אנחנו רוכשים אתנול ביחידות של 5 ליטר, אז נפלנו בין הכיסאות".
"סדר גודל של מלגה לעוד לבורנט"
אטנס עובד במעבדה שתפקידה לחקור גורמי סיכון של אלצייהמר, מעבדה שמתקיימת בזכות מימון אוניברסיטאי ומתרומות. קצת קשה להבין, איך כסף שנתרם על ידי פילנתרופים לטובת קידום מציאת תרופה למחלה, הולך עכשיו למעשה לכיסוי גרעון המדינה. "אנחנו מזמינים שמונה מיכלים מדי חודש, שעד עכשיו עלו לנו 1,600 שקלים", מוסיף אנטס, "וכעת אותם המיכלים באותה הכמות עולים לנו 4,500 שקלים. זהו סדר גודל של מלגה לעוד לבורנט, חוסר תשומת הלב לנושא הזה היא מאוד לא לעניין".
קירשהיימר."אם לא יימצא פתרון המחירים יזנקו משמעותית" | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי ואכן באתר של רשות המיסים מפורטות ההחרגות, כלומר המקרים בהם לא יחויב המס הגבוה על אלכוהול רפואי. בין ההחרגות: אלכוהול לשימוש חיצוני, כלומר לחיטוי ו/או בתי חולים ומרפאות של קופות החולים שנהנים מהפטור על המס. אבל מקומות אחרים, המשתמשים באלכוהול בדיוק לאותה מטרה – נאלצים כעת להתמודד עם התייקרות של פי שלושה במחיר, מה שאומר שבקרוב מאוד נרגיש זאת גם אנחנו בכיסנו.
"יש הרבה מאוד תרופות, הומאופטיות ותרופות קונבנציונליות שייצורן כולל אלכוהול באיכות מעולה", מסביר טל קירשהיימר בעלים של בית מרקחת "כנרת" בכפר סבא, שבין היתר מייצר גם תרופות הומואפטיות, "ודווקא את האלכוהול באיכות מעולה ייקרו ולא הותירו אותו מחוץ לחוק הזה. אנחנו מדברים על התייקרות של אלפי שקלים בחודש. בינתיים אנחנו עוד לא ייקרנו את התרופות, אנחנו נשענים על מלאי אלכוהול ישן, אבל אנחנו צריכים לקנות עוד ולא עושים זאת כי אנחנו מחכים לראות מה יהיה. אם לא יימצא פתרון, מחירי התרופות האלו יזנקו בצורה משמעותית. ההוצאות שלנו עלו עכשיו פי עשרה, רק בגלל האלכוהול ואין לנו מושג איך להתמודד עם זה. מצד אחד, אני לא רוצה לייקר את המחיר עבור הלקוחות הזקוקים לתרופות האלו. ומצד שני, אין שום אפשרות שנוכל לספוג את ההתייקרות הזאת בעצמנו מבלי לפשוט רגל".
"אנחנו לא יכולים לספק אלכוהול 70%, כי המחיר כבר לא מסובסד"
"לא רק זה, אנחנו למעשה בכלל לא יכולים לספק היום אלכוהול 70 אחוז", מספר רפי בן שמעון, רוקח במפעל "פלוריש", המספק אלכוהול לשימוש רפואי, "אלכוהול לשימוש רפואי הוא מוצר בפיקוח על פי הגדרת פקודת התרופות, מה שאומר שיש לו מחיר מפוקח שיכול להגיע לכ-30 שקלים לליטר, זה המחיר שאישר משרד הבריאות. אלא שעם תוספת המס החדש, המחיר עלה ל-105 שקלים לליטר, אנחנו פשוט לא יכולים למכור את המוצר הזה. הדבר היחיד שאני יכול לעשות זה למכור בקבוקים קטנים של עד 200 מ"ל. זה מותאם לשימוש אישי. פנינו לרשות המיסים ולא הצלחנו, הם נתנו החרגה רק לבקבוקים הקטנים של עד 200 מ"ל, אבל ליטר הם לא מוכרים. הם כל כך בבהלה שמישהו ישתה ליטר אלכוהול רפואי. זה כל כך מטופש, יש לי צינור שמוכר את אותו המוצר לבתי חולים ואתו אין בעיה, אבל בצינור שמוכר לבתי מרחקת ויצרני תרופות טבעיות – אני לא יכול למכור. זה אבסורד. משרד האוצר פשוט לא בקיא במה שקורה בשטח, ובכמות האנשים שצורכים אלכוהול לשימוש רפואי. אני מוכר את אותו האלכוהול לאותה מטרה, לזה מותר ולזה אסור? מה ההיגיון פה? אלוהים יודע".
בינתיים החברות מקבלות פטורים זמניים מרשות המיסים | צילום: טל קירשהיימר, בית מרקחת כנרת כאמור, הנפגעים העיקריים הם יצרני תרופות טבעיות ותוספי תזונה, שהפכו להיות מאוד פופולאריים בשנים האחרונות. אפילו קופות החולים מציעות ללקוחותיהן טיפולי רפואה משלימה במחיר מסובסד, חלק מבתי החולים אף מספקים מרפאות אלטרנטיביות בתוך תחומם, וזאת בשל ההכרה ביעילות טיפולים מסוג זה. בהתאמה יותר ויותר אנשים צורכים תוספי תזונה או תרופות של ממש העשויות צמחים. בכדי לשמר את הצמחים הללו, נעשה שימוש באלכוהול רפואי. עכשיו, מסתבר, שמחירן הגבוה מאוד גם ככה, הולך לעלות אפילו יותר.
"ההתייקרות הזאת היא מטורפת ומי סופג את זה? היצרנים ובסוף גם הלקוחות", מסביר גיל צלר, מנכ"ל חברת ברא צמחים לתוספי תזונה, "הבעיה היא שבסופו של דבר אף אחד לא יכול לספוג התייקרות כזאת. אם מוצר שלנו לדוגמא עלה עד עכשיו 119 שקלים, כעת מחירו יעמוד על 225 שקלים. אין לנו מה לעשות, אין דרך אחרת לספוג את זה. אנחנו מחפשים פתרונות חלופיים, אבל צריך להבין שאז אנחנו לא נמכור את אותו מוצר, הוא יהיה פחות איכותי. האלכוהול מחליף חומרים משמרים, ואז מוצר שעד כה היה מורכב מרכיבים טבעיים בלבד, יהיה משהו אחר. לכן אף אחד לא רץ להחליף את האלכוהול, הוא מוצר טוב, נוח לשימוש. קל למדוד את האחוזים שלו והוא טבעי לחלוטין. אני מאמין שתוך חודש ההתייקרות הזאת תגיע לצרכנים".
"רפואה משלימה אינה מסובסדת ממילא, המחירים עכשיו יעלו עוד יותר"
אז מה עושים? רשות המיסים מציעה בינתיים לשלל הגורמים לפנות אליה לטיפול נקודתי, אבל בינתיים יש מי שמאגד ומוביל עצומה גדולה שתזכיר ללפיד, שיש הבדל קטן בין אלכוהול לשתייה לצורכי השתכרות, לבין אלכוהול לייצור תרופות ועזרה לאנשים.
מרשות המיסים נמסר בתגובה: "על המעבדה וגורמים לפנות למחלקה הכלכלית בהנהלת רשות המיסים והנושא ייבדק לגופו של עניין".