לטענת עורך דינו, סבל מתסמיני של פראנויה ודכדוך בשל המחסור בשינה | צילום: Carlo Allegri, GettyImages IL מלך הפופ מייקל ג'קסון שבר כמה שיאים בחייו, כמו שמונה פרסי הגראמי על אלבומו "טרילר" ו-125 מיליון הדולרים שגרף סבב הופעותיו Bad. עכשיו, במהלך משפט הרשלנות שמקיימת משפחתו מול חברת ההפקה של הופעותיו, מתברר שגם במותו שבר ג'קסון שיא לא פחות מפתיע.
לפי מומחה שינה מאוניברסיטת הווארד, ד"ר צ'רלס סיזלר שהעיד במשפט, ג'קסון היה האדם היחיד אי פעם שידוע שעבר חודשיים שלמים ללא "שינה אמיתית" - שינת REM המכונה גם "שינת חלום" וחיונית לתפקוד מוחי וגופני תקין. לדברי המומחה, אם לא היה מת כתוצאה ממנת היתר של הסם שקיבל, היה עשוי למות ממחסור בשינה תוך ימים ספורים.
לאחר שבית המשפט גזר ארבע שנות מאסר על רופאו של ג'קסון, ד"ר קונרד מוריי, שסיפק לו את סם ההרדמה פרופופול ממנו מת, פנו במשפחת ג'קסון לתבוע גם את חברת ההפקות AEG Live בטענה שהיא שהייתה אחראית על העסקתו של ד"ר מוריי. ד"ר סיזלר שהיה גם יועץ השינה של NASA , של ה-CIA ושל להקת ה"רולינג סטונס", הופיע במשפט בסוף השבוע כעד מומחה מטעם התביעה. הוא הסביר כי הסם המדובר פרופופול, אותו קיבל ג'קסון במשך כחודשיים, משרה תחושת שינה ולאחר מכן רעננות, אך מונע שינת חלום ובכך מונע תהליכים חיוניים לגוף.
עכברי מעבדה מתים לאחר 5 שבועות ללא שינת חלום
במשפט הוצגו עדויות לכך שג'קסון סבל בתקופה שלפני מותו מתסמינים המאפיינים מחסור בשינה כמו: פראנויה, דיכדוך, איבוד תאבון ושיווי משקל, האטת הרפלקסים והתחזקות התגובות הרגשיות, ולטענת עורך דינו, מתפקידם של אנשי ההפקה היה להבחין במצבו המדרדר.
הזריק לו את סם ההרדמה פרופופול במשך חודשיים. ד"ר קונרד מוריי | צילום: The Sun ד"ר דליה שכטר-עמיר, מנהלת המכון לרפואת שינה ועייפות בבית החולים שיבא, המטפלת במקרים של הפרעות שינה מדי יום, מסבירה בשיחה עם mako כי אכן מדובר בתסמינים נפוצים. "את הסימפטומים השונים ניתן לראות כבר אחרי חסך שינה של לילה אחד או שניים (ונדמה שכולנו מכירים את זה): עייפות וישנוניות, אי שקט, עצבנות, קושי להתרכז, זכרון לקוי, מצב רוח ירוד", היא מסבירה, "הסימפטומים מחריפים עם התארכות חסך השינה עד הופעת הלוצינציות ואפילו מצב של פסיכוזה. אגב, גם אחרי חסך שינה חלקי כרוני מופיעים בהדרגה סימפטומים אלה".
"רובנו זקוקים לשבע שעות שינה בלילה"
ד"ר שכטר-עמיר מסבירה כי לשינת החלום תפקיד יחודי ומחסור בה יתבטא בתופעות ספציפיות. "תפקידה של שינת החלום היא דבר חיוני ונחוץ חשובה בעיקר לתפקוד קוגנטיבי, לעיבוד הזיכרון ולהטמעתו. נוטים לקשר הפרעות בזכרון וייתכן גם הפרעות רגשיות עם חסך ספציפי של שנת REM".
ולמרות זאת ד"ר שכטר-עמיר מסתייגת מהממצאים החד משמעיים כביכול שמציג המומחה. "קשה ליצור מצב של חסך מוחלט בשינת חלום לאורך זמן ולכן קשה יותר לחקור את השפעת המחסור בשנת REM", היא מסבירה, "ברגע שמנסים למנוע את מצב שינה זה הוא מופיע בכל מיני זמנים שונים. החלום הראשון למשל יתחיל להופיע מוקדם מהרגיל במחזור שינה תקין ותתכן הופעה של מרכיבים של שנת חלום גם במשך היום ובכל ניסיון להירדם, בצורה של הזיות ושיתוק שינה".
חסך חלקי בסוג השינה הספציפי, היא מסבירה, קיים בעת טיפול עם רוב התרופות נוגדות הדכאון שמדכאות שלב שינה זה ובכל זאת מטיבות עם המטופלים. בנוסף, מיעוט שנת חלום עלול להגרם גם עקב הפרעות שינה, כמו: דום נשימה בשינה בדרגה קשה שגורם ליקיצות חוזרות במהלך השינה ומונע כניסה לשנת חלום.
"המסקנה המתבקשת", היא מסכמת, "היא לישון מספיק שעות. רובנו זקוקים לשבע שעות שינה בלילה, בעוד מתבגרים זקוקים לכתשע שעות. אם יש הפרעת שינה ממושכת כדאי לבדוק ולטפל בהתאם".