אנחנו בוחרים בהם במקרה הטוב פעם בארבע שנים ובמקרה הפחות טוב פעם בשנתיים, אבל בין לבין חברי הכנסת והשרים שלנו עושים פחות או יותר מה שהם רוצים. כדי שהם יבינו שאנחנו שמים לב לכל מה שאנחנו עושים, נפרסם החל מהחודש ובכל חודש את מדד שביעות הרצון שלנו מהתפקוד שלהם.
בחודש האחרון שמענו את השרים וחברי הכנסת שלנו הרבה על רקע המצב הביטחוני הרגיש. הם התווכחו, הוכיחו אחד את השני אבל בשורה התחתונה לא בדיוק ברור מה הם עשו כדי להחזיר לנו את השקט. כנראה שמשום כך, חברי הכנסת והשרים שנבחרו במקומות הראשונים הם פחות אלו הרצים על הטיקט הביטחוני, אלא דווקא אלה שהציבור מרגיש שהם באמת עושים משהו – מהפן החברתי.
הסקר של מכון המחקר "פאנלס פוליטיקס" נערך בסך הכל בקרב 800 נשאלים מעל גיל 18 המהווים מדגם מייצג. 120 חברי הכנסת והשרים חולקו לארבע קבוצות, וכל מוערך מקבל ציון ממאתיים איש. הסקר נערך בשבוע האחרון של אוקטובר, ובדק את שביעות הרצון של הציבור מתפקוד נבחרי הציבור בחודש זה.
אל המקום הראשון במדד השרים, מגיע שר הבריאות יעקב ליצמן (ציון ממוצע של 6.2) שמקדם מהפיכה גדולה בכל תחום בדיקות ה-MRI בארץ והבטיח להוסיף 9 מכשירי בדיקה שיקצרו את זמן ההמתנה למקסימום שבועיים. הוא גם הספיק לעשות, ובנהריה קיבלו מכשיר דימות חדש אחרי מחאה ארוכת שנים בצפון. תחום נוסף אותו ליצמן מקדם הוא תכנית להקלה במתן קנאביס רפואי, מה שהעניק לו כנראה עוד כמה נקודות זכות.
במקום השני, בפער די ניכר מגיעה שרת המשפטים איילת שקד (ציון 5.4) שהצהירה החודש על החמרת הענישה לקטינים מפגעים ואף אמרה בעקבות החלטת בג"ץ שלא לאפשר הריסת בתי מחבלים שמערכת המשפט לקחה על עצמה כוח שלא ניתן לה בחוק. אל המקום השלישי הגיע שר התחבורה ישראל כץ (ציון 5.3) שמקדם שורה של צעדים שיחברו את הפריפריה למרכז והכריז על רפורמה שתוזיל את המכוניות.
את העשירייה הראשונה סוגר ראש הממשלה בנימין נתניהו (ציון 4.4), שאמנם זוכה לתמיכה רחבה בציבור אבל זכה ללא מעט ביקורת בתחילת גל הטרור הנוכחי. שר האוצר משה כחלון (ציון 4) שקולו נדם בחודש האחרון נוכח העימותים נמצא הרחק מאחור במקום ה-17 ואת רשימת השרים סוגר השר אריה דרעי (ציון 3) שזגזג החודש והתפטר מתפקידו כדי לאפשר את העברת מתווה הגז.
גם במדד חברי הכנסת וסגני השרים אנחנו רואים בעיקר חברי כנסת חברתיים בראש הרשימה. אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו) בראש עם ציון ממוצע של 6. בתור יו"ר שדולת הדיור בכנסת, מקדמת לוי-אבקסיס תכנית שתאפשר לזוגות צעירים לרכוש דירה עם הון התחלתי של 10% בלבד ונטילת משכנתא על שאר הסכום (בניגוד ל-30% הון התחלתי הקיים כיום). גם שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) מדורגת גבוה, לאחר שהחודש פרסמה את תלוש השכר שלה ודרשה שלא יעלו את שכר הח"כים ממש כפי שהשכר במשק אינו עולה באופן תדיר. בעקבות הפרסום ובלחץ ציבורי ועדה שקמה לבחינת העניין קבעה השבוע שיש להקפיא את העלאת שכר הח"כים. בכנסת עדיין לא ששים לעשות זאת.