כל מי שאי פעם עשה דיאטה יודע שלחם לבן הוא אחד האויבים הכי גדולים שלה, והמרכיב הראשון שבדרך כלל נזנח לטובת גרסאות בריאות וקלות יותר. אך האם התדמית הרעה שיצאה ללחם הלבן מוצדקת? מחקר חדש המתפרסם בבריטניה ונערך על ידי חוקרים מאגודת התזונה הבריטית חושף כי תחליפי הלחם השונים אינם מכילים ויטמינים ומינרלים מסוימים אשר קיימים בכיכר לחם לבן פשוט. כמו כן הצליחו החוקרים להפריך מיתוסים בני 20 שנה ויותר אשר מצביעים על הלחם הלבן כגורם לעייפות, כאבי בטן, כאבי ראש ונפיחות.
"ההוכחה הכי גדולה שלנו היא נתוני ההשמנה של בריטניה, שממשיכים רק לגדול, למרות הצניחה המאסיבית באכילת לחם לבן", אומרת החוקרת הראשית, ד"ר איין אוקונור. "מומחי בריאות צריכים להפריך את המיתוס. לחם הוא מקור תזונתי חשוב". עוד מוסיפה ד"ר אוקונור כי ההימנעות מלחם לבן גרמה לאנשים רבים לחשוב כי הם סובלים מאלרגיה לחיטה, שלא בצדק.
גם בארץ תופעת ההימנעות מלחם לבן תופסת תאוצה, ועל מדפי המאפייה ניתן למצוא עשרות סוגים של תחליפים. "אנשים שאין להם כסף עדיין יקנו לחם לבן", מסבירה לנו נטע חן לבנה, דיאטנית קלינית ובעלת קליניקה פרטית, "לכן בארץ ממדי התופעה קטנים יותר - בעיקר בגלל המחירים היקרים של הלחם המלא - אבל עדיין המון אנשים מעדיפים אותו".
אף אחד לא באמת יכול לעמוד בפני ריח של לחם לבן שזה עתה יצא מהתנור | צילום: חן שוקרון, mako אוכללמרות הטענות על חיוניותו של הלחם הלבן, לבנה לא ממהרת לחזור ולהמליץ עליו. "נכון שיש בו ערכים תזונתיים ומינרלים חשובים, אבל הוא לא משתווה מבחינה תזונתית ללחם המלא. בדיאטות שאני מתאימה לאנשים, אני לא משתמשת בלחם לבן משום שזאת פחמימה פשוטה מדי, קצת כמו לאכול סוכר. בלחם המלא, לעומת זאת,יש המון סיבים תזונתיים שעוזרים לעיכול. אני אגיד לכם מעבר לזה - כמות הקלוריות שאותה שורפים בעת אכילת לחם לבן קטנה יותר מכמות הקלוריות שנשרפת בעת אכילת לחם מלא. בשורה התחתונה, למרות הוויטמינים והמינרלים שיש בלחם לבן, הערך התזונתי שלו הרבה יותר נמוך מלחם מלא".
"אני לא מרגישה שאני מפספסת משהו"
דיאנה, מנהלת תיקי לקוחות מאזור המרכז, נמנעת מלחם לבן כבר שבע שנים. "בהתחלה הורדתי אותו מהתפריט כחלק מדיאטת אטקינס שעשיתי", היא מספרת, "כמובן שהדיאטה לא נמשכה זמן רב, אבל גם אחריה לא חזרתי לאכול אותו, מכיוון ששמתי לב שהתחליפים גורמים לי להרגיש הרבה פחות כבדה ועייפה".
דיאנה נמצאת בשנות ה-50 המתקדמות לחייה, ושמירה על הבריאות הוא אחד הדברים הכי חשובים לה. את נתוני המחקר החדש היא לא מתכוונת לאמץ. "אני מרגישה את הגוף שלי יותר מבעבר ולכן נטשתי את הלחם הלבן. אני מוצאת את התחליפים מעולים ובעלי ערך תזונתי גבוה. אני לא מרגישה שאני מפספסת משהו בכך שאני לא אוכלת לחם לבן". אבל גם לדיאנה יש נקודות רגישות וגם היא מודה בכך שלעתים כובש אותה רצון ללחם לבן וטרי שהרגע נאפה: "הרי ריח של לחם טרי זה אחד הדברים הכי מגרים שיש, אז כן, אני מרשה לעצמי מדי פעם פרוסה, אבל בשורה התחתונה כשזה מגיע לצריכה יומיומית הלחם המלא פשוט טוב יותר, לפחות בשבילי".
>> רוצים לחסוך? בואו לראות איך מכינים לחם בבית, צעד אחר צעד
>> ואם אתם בקטע של בריאות, קבלו לביבות תרד וקוואקר פשוטות ומעולות