שינוי של אזהרות אלרגנים על גבי אריזת מזון מסתיים לעיתים בהסרה של מילה אחת בלבד. מה שרוב הצרכנים לא מודעים לו הוא שהשינוי הפשוט כל כך הוא מסע ארוך שלוקח שנים ומצריך מאות פעולות בשטח, השקעה כלכלית גדולה וחיבור קרוב לצרכן.
"בשנים האחרונות קיבלנו המון פניות מצרכנים ומבני המשפחות שלהם בבקשה לייצר חטיפים בטוחים לשימוש עבורם", אומר אריאל בן יאיש, מנהל הייצור והאריזה במפעלי החטיפים המלוחים של שטראוס שהסירה בשנים האחרונות את אלרגן הגלוטן מכל חטיפיה, ולאחרונה סיימה הליך משמעותי של הסרת אלרגן הבוטנים מרוב חטיפי התפוצ'יפס והדוריטוס של החברה. (למעט תפוצ'יפס פופס וקידס).
"לאחר שהשלמנו את תהליך הסרת אלרגן הגלוטן מהחטיפים עבור קהילת הצליאקים והרגישים לגלוטן, שמחנו לגלות שהפניות אלינו רק גברו. עוד אוכלוסיות וצרכנים עם אלרגיות למזון ביקשו ליהנות כמו כולם מפעולה קלילה ומשמחת כמו אכילת חטיף, שאיננה מובנית מאליה עבורם. כל שינוי כזה בנושא אלרגנים יוצר תגובות שאי אפשר שלא להתרגש מהן. צרכנים מתקשרים ואומרים שהגשמנו להם חלום".
איך ניתן לשלב בין הרצון להיות קשובים לצרכנים לבין הצורך לשמור על בטיחות המזון? "המחויבות הראשונה והמוחלטת שלנו היא לבטיחות ואיכות המוצר. זה מה שמלווה אותנו בכל המהלך ואין בו פשרות. זה אומר שאנחנו משקיעים המון מאמצים ומחשבה כדי להבטיח את בטיחות המזון, והערך הזה עולה על הרצון להנגיש מוצרים. אנחנו מנגישים מוצרים לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים ואלרגיות למזון רק אם אנחנו יכולים לעמוד בדרישות בטיחות המזון".
"חשבנו על הילד עם האלרגיה למזון שהולך למסיבת יום הולדת"
"אנחנו רואים חשיבות בהנגשת מוצרים לכמה שיותר אוכלוסיות וקהילות. זה קורה בפועל ובשטח ולא כסיסמה ועם הרבה רצון טוב והתלהבות. לחברת מזון יש אחריות כלפי צרכנים. כשאדם סובל מאלרגיה זה משפיע על השגרה וחיי החברה שלו. חשבנו על הילד עם האלרגיה למזון שהולך למסיבת יום הולדת בה המזון לא מותאם עבורו והוא מרגיש לבד. הסרת אלרגנים מחטיפים משפיעה גם עליו וגם על המעגלים החברתיים שלו. יש לנו עובדים ומנהלות בחברה שהילדים שלהם סובלים מאלרגיות ואנחנו רואים איזה שינוי אדיר המהלך עשה עבורם".
תאר לנו צעד אחר צעד, איך מסירים אלרגנים מחטיפים?
- "תהליך הסרת אלרגן ממזון מתחיל אצל השותפים שלנו - החקלאים שמספקים לנו תוצרת חקלאית. מדובר באופרציה שלמה שדורשת שותפים לדרך שיהיו מחויבים ונלהבים כמונו. פנינו לספקים כדי לרתום אותם לנושא של הפרדת אלרגנים שנחשב מופרך וקיצוני בהתחלה.
- "חומרי הגלם חייבים להיות נקיים ובטוחים ואנחנו מבצעים בקרות, בדיקות, ופעולות הסברה כדי לוודא שזה מתקיים. לשטראוס יש שיתוף פעולה חזק ויחסים מצוינים עם החקלאים שלה. אנחנו רואים את התשוקה בעיניים שלהם להיות חלק מאותם צעדים ולא היינו יכולים לעשות זאת בלעדיהם".
- "במפעל עצמו היינו צריכים לייצר הפרדה מבנית ופיזית בין קווי הייצור. לא מדובר על קיר שמבודד בין הקווים אלא על הקמת מבנה שונה במקום אחר. למעשה לקחנו קו ייצור ואריזה והעברנו אותו למבנה חדש ונפרד שבנינו בתחומי המפעל".
- "לכל קו ייצור יש כלים משלו שאסור להזיז לקו ייצור אחר ולכל מחלקה יש מדים נבדלים – העובדים, מחויבים להקפיד על רמת היגיינה גבוהה במעבר בין קווי הייצור. "גם הדולבים המשמשים לאיסוף פסולת שונים בצבע ומשולטים בהתאם למחלקה בה נמצאים. גם פלייר של איש אחזקה או מטאטא של איש צוות ניקיון לא יעברו בין קו לקו. לכל מחלקה יש את צבע הציוד הייחודי לה. רכשנו ציוד שישמש כל אזור במפעל בנפרד, סימנו, שייכנו וקיבענו אותו".
- "קווי הייצור שלנו עוברים ניקיון יסודי ברגע בו אנו מסבים אותם לאזור ללא אלרגנים ובאופן שגרתי. אנחנו מוודאים שכל נהלי בטיחות המזון מתקיימים דרך תצפיות, בדיקות ובקרות שאנחנו עורכים – גם לעובדים, גם לציוד וגם למזון עצמו. צוות האיכות שלנו עובדים כל הזמן כדי לוודא את איכות המזון והמעבדה שלנו מבצעת בדיקות לזיהוי נוכחות אלרגנים ו/או מזהמים באופן שוטף".
- "בכל התהליך היה ברור לנו שבטיחות מזון היא קודם כל עניין של תרבות. אנחנו מבצעים בקרות ובדיקות אבל ההטמעה של הנהלים מגיעה קודם כל ממודעות לנושא. אנחנו מקיימים כנסים ומעבירים הדרכות לעובדים בעניין אלרגיות למזון. הם נחשפים לאנשים שמאחורי הנתונים – אלו שסובלים מאלרגיות למזון או הורים לילדים עם אלרגיות שמצליחים לגעת גם ברגש וגם בהיגיון".
לסיום, בן יאיש מדגיש כי התהליך המורכב הזה הוא רק חלק מהמסע שלנו". למרות האתגרים, כל צעד כזה מדרבן אותנו יותר. המטרה שלנו היא להנגיש את האפשרות לאכול את המוצרים שלנו לכמה שיותר אוכלוסיות וקהילות, ולאפשר להן לעשות זאת עם חיוך וראש שקט".
* כל חטיפי תפוצ'יפס ודוריטוס הינם ללא אלרגן בוטנים, למעט תפוצ'יפס פופס וקידס. אריזות ישנות של תפוצ'יפס ודוריטוס עדיין קיימות בשוק ולכן חובה לבדוק את תיבת הצהרת האלרגנים לפני השימוש