האם אנחנו באמת טובים כמו שאנחנו חושבים? לקראת יום מעשים טובים שיחול השנה ב-28 במרץ, עמותת "רוח טובה" אשר פועלת במהלך כל השנה לחיבור בין אנשים המעוניינים להתנדב לבין עמותות וארגונים הזקוקים למתנדבים, יצרה סקר במטרה לבחון את עמדות הציבור בנוגע להתנדבות ולמעשים טובים בחברה הישראלית. בסקר נדגמו 513 גברים ונשים בגילאי 18ומעלה, במדגם ארצי ומייצג את האוכלוסייה הדוברת עברית בישראל.
אז האם אנחנו באמת אוהבים את ישראל והישראלים ועושים עבורם ועבור עצמנו, או שהאהבה שלנו מתרכזת בעיקר בנו? להלן תוצאות הסקר:
מנתוני הסקר עולה כי 77% מהציבור בישראל מצהיר שהוא נוהג לעשות מעשים טובים מידי פעם ורק 5% הצהירו כי הם כלל אינם עושים מעשים טובים. עוד עולה כי 59% מהישראלים סבורים שהחברה הישראלית מאופיינת כחברה שעוזרת לזולת ומתנדבת. כמעט מחצית מהנשאלות והנשאלים השיבו כי אנחנו עושים יותר מעשים טובים מבעבר.
התחומים בהם הכי חשוב שנתנדב הם עזרה ומזון לנזקקים (23%), עזרה לקשישים (19%), תמיכה בילדים ונוער בסיכון (16%) ו-11% חושבים שהתנדבות צריכה להיות בתחום החינוך. בסופו של דבר כשנשאלה שאלת מיליון הדולר - עבור מי אנחנו עושים את המעשים הטובים - האם בשבילו הזולת כהתנהגות אלטרואיסטית או האם בשביל הרגשתנו הטובה מתוך עמדה אגואיסטית, הרוב הכריעו כי מדובר בעשייה עבור אחרים. הנה סרטון מרתק על קצה המזלג על הוויכוח בין אגואיזם לאלטרואיזם:
"הרעיון העומד בבסיסו של יום מעשים טובים", אומר רפי אלול, יו"ר עמותת "רוח טובה", "מדבר על כך שמעשה טוב יכול להיות כל מעשה שמשמח ומועיל לזולת, החל מאדיבות, מתן עזרה חד פעמית לאדם אחר, או התנדבות ארוכת טווח. מדובר ביום שיא של עשיית הטוב המתמשכת לאורך כל השנה, על פי נתוני רוח טובה, ישנה עלייה מתמדת בכמות האנשים הפונים לעמותה על מנת להתנדב לאחר יום מעשים טובים. בנוסף, תוצאות הסקר מצביעות על כך שמחצית מהציבור מאמין שקיים גידול בעשייה הטובה בחברה ואנו מאמינים שנתון זה ילך ויגדל".
יום מעשים טובים הוא יום בינלאומי, המעודד כל אחד ואחת לעשות טוב בדרך שלו. היוזמה החיובית, שמקורה בישראל, נולדה לפני יותר מעשור והספיקה לכבוש מיליוני בני אדם ביותר מ- 75 מדינות ברחבי העולם. השנה צפויים להשתתף ביום מעשים טובים כמיליון וחצי ישראלים - כלומר, אחד מכל חמישה ישראלים ייצא לעשות טוב ביום הייחודי הזה. האם האחד הזה יהיה אתם?
אינפוגרפיקה סקר: סטודיו mako