כל מי שמחזיק דרכון כחול לבן בתוקף יודע שממש לא קל להיות ישראלי בימים אלו – בטח ובטח בתקופה הפורה ביותר של התיירות לחו"ל בהם פוקד מחפש הנופש הישראלי את מרחבי העולם. נכון, מדובר בטייטל שאף פעם לא היה פשוט להסתובב איתו בביקורים בארצות שונות, אבל עושה רושם שעכשיו הגענו לנקודת הרתיחה והמצב חמור מאי פעם.
שחיקה הדרגתית בתדמית של ישראל מתבצעת כבר שנים ארוכות והקליימקס מתקרב לשיאו אחרי מבצע "צוק איתן" שדרדר את מעמדה של ישראל בתפוצות לתהומות מסוכנות בהחלט. ככה זה מסתבר, האנטישמיות מעולם לא הוכחדה היא פשוט ממשיכה לשנות צורה.
נניח רגע בצד את הסכנות הביטחונות והקיומיות שלנו כמדינה, ונתרכז במה שמצליח להבהיל כל ישראלי בתקופה האחרונה, ארגון ה – BDS (ראשי תיבות של: Divestment, Sanctions,Boycott) שמתסיס להחרמה מלאה כנגד ישראל הולך ומתגבר באופן הדרגתי וזוכה ליותר ויותר התעניינות לגבי משימותיו המגוונות להוקיע את ישראל מהקהילה הבינלאומית.
הרעיון מאחורי: התנגדות לא אלימה לישראל
אז מהו בעצם אותו ארגון שכל כך נחוש להחרים את ישראל ומי עומד מאחוריו?הסערה סביב ההתבטאות האומללה של מנכ"ל אורנג' שהתחוללה פה לפני מספר חודשים היא רק האפריטיף לכל מה שמתרחש ברחבי הגלובוס, מהצטרפות של אגודת הסטודנטים בבריטניה ולא מעט אירועים וקולות שקוראים באופן גלוי להחרים את ישראל. חלק מ"ההישגים" של התנועה בחודשים האחרונים כוללים בין השאר: ביטול תערוכה על תל אביב בבלגיה, איומים על חיי מוכרים סחורה ישראלית באוסטרליה, אומנים שמחרימים את ישראל בבריטניה והצטרפות לחרם של עובדי הדואר בקנדה.
זה אמנם מרגיש כאילו כל העולם לוקח חלק במחאה, אבל בשטח מסתבר הסיפור הוא קצת שונה.
הסחף הגדול בקריאות להצטרף לחרם ולקיים סנקציות כנגד ישראל הולך וגובר, אך ה – BDS עצמו מורכב מכמה קבוצות מפוזרות שהקשר היחידי בניהם הוא הרעיון להתנגדות לא אלימה לישראל. יכולת ההפגנה שלהם והניסיון לקדם את החרם כנגד ישראל באים לידי ביטוי בהפגנות ספונטניות של סטודנטים ברחבי העולם ותיעוד מצולם של נאומים וטקסטים נוקבים שלאחר מכן עולים לרשת וממשיכים את ההתפשטות – ובעיקר נותנים את התחושה שכל העולם מגויס לטובת המטרה – החרמת ישראל.
מרבית תומכי הארגון מגיעים מאירופה אבל גם בשאר מקומות בעולם אפשר לראות התגייסות ותמיכה שפושטת כאש בשדה קוצים. לא רק צעירים ובני הדור החדש – מחזיקי הסמארטפון ומומחי הרשתות החברתיות מייצרים את המחאה, למרבה הפלא דווקא חתך הגילאים של המפגינים מראה שישנם לא מעט פנסיונרים אשר לוקחים חלק במאבק. מפגינים וותיקים שברזומה שלהם לא מעט הפגנות נגד המלחמה של ארצות הברית בווייטנאם והפלישה של ברית המועצות לאפגניסטן.
ה- BDS נהנה מהצלחה מרבית באו"ם שם הוא מספק לא מעט תצהירים, החל מפירוט של הקצאה לא שווה של משאב המים בין מתנחלים לבין תושבים פלסטינים ביהודה ושומרון, דרך מערכות כבישים נפרדות לתושבים יהודים ופלסטינים, וכלה בהשפעות גדר ההפרדה על חירויות בסיסות של העם הפלסטיני. בעשור הראשון של המאה הנוכחית, 18 תצהירים של ארגונים פרו-פלסטינים (לעיתים יותר מעשרה ארגונים חתומים על תצהיר אחד) הוגשו למזכ"ל האו"ם. בתגובה לכך הוגש תצהיר אחד בלבד של ארגון פרו-ישראלי (UN Watch).
תופעה נוספת היא במונח הנפיץ "אפרטהייד" שמתאר כמובן את גדר ההפרדה, ומעלה באופן אוטומטי אסוציאציות למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה, שפינה את דרכו למשטר דמוקרטי לאחר לחץ בין-לאומי שכלל סנקציות מאסיביות אשר תואמו ונוטרו על ידי מנגנונים מיוחדים שהוקמו לשם כך באו"ם.
המאבק מגיע גם לכנסת
המאבק בחרמות ובסנקציות של ה BDS הוא סובייקטיבי ומורכב לא פחות מהשלכות שלו על החיים היום יומיים של כולנו. כאשר הגיע הדיון לכנסת לפני מספר חודשים הוא כמובן הפך למאבק פוליטי בין שני צידי המפה, כאשר שרת המשפטים איילת שקד הייתה תקיפה בדבריה בכמה משפטי תוכחה. "מתנהל כיום קמפיין דה-לגיטימציה נגד ישראל. אלה ארגונים קיקיוניים וצריך להפסיק איתם שיתוף פעולה ולנתק איתם קשרים שהם ישלמו על החרמות שלהם".
במרצ לעומת זאת הטילו את האשמה על המצב בממשלה המכהנת. "הדרך להתמודד עם החרם המתגבר על ישראל אינה טמונה בהסברה, אלא בהפסקת הכיבוש. הממשלה חייבת להפנים שהחרם הוא קריאת השכמה ולא תעמולה אנטישמית נגד המדינה. האם המשך התמיכה בהתנחלויות שוות את ביטול מעמדה של מדינת ישראל כמדינה לגיטימית בעולם? כל עוד נמשיך 'לנהל את הסכסוך' ונימנע ממו"מ מדיני, כן העולם ימשיך לנקוט בצעדיו נגדנו", אמרה רוזין.
שלא יהיו לאף אחד אשליות, מדרון החרמות והשנאה שמייצר הארגון כנגד ישראל הוא חלקלק מאין כמותו והוא רק צפוי להתגבר בזמן הקרוב. בריזה של אופטימיות מגיעה מכיוונה של ארצות הברית, שם חזינו כיצד לפני כחודשיים הפכה דרום קרוליינה למדינה הראשונה בארה"ב שמחוקקת חקיקה האוסרת להטיל חרם על ישראל. מדינת אילינוי צפויה להיות הבאה בתור, ו-18 מדינות נוספות באמריקה עשויות להצטרף בחוקים דומים.
גם הנציגים הטייקונים שלנו בעולם נרתמים למאבק, שלדון אדלסון ערך בלאס ווגאס כנס פרטי של תורמים התומכים בישראל כדי לגבש אסטרטגיה חדשה למאבק בחרמות, אדלסון והמיליארדר חיים סבן, שהשתתף בכנס גם כן, הזהירו מפני "צונאמי אנטי-ישראלי" והמתחזקות המדאיגה של ה- BDS . התחזקות שבוודאי לא צפויה להתמתן בזמן הקרוב, ודורשת מאבק אחיד של ההנהגה וההסברה שלנו בקרב קשה מאין כמוהו.