המכביה ה- 21 שמתקיימת בארץ בימים אלו מפגישה למעלה מ- 10,000 ספורטאים, מקצוענים וחובבים כאחד, שיתחרו בכ- 3,000 טורנירים ותחרויות ב- 42 ענפי ספורט שונים. כהכנה להתמודדויות במקצועות הספורט השונים עברו הספורטאים הכנה גופנית לקראת הטורניר, אך לא רק. בתחרויות ספורט גדולות דוגמת המכביה, ההכנה המנטאלית חשובה לא פחות והמנצחים במרבית המשחקים הם לאו דווקא הכי גדולים, חזקים או בעלי הכושר הגופני הטוב ביותר, אלא הספורטאים שמגיעים הכי מוכנים מנטאלית למגרש.
המודעות לחשיבות האיזון בין גוף לנפש גדלה בשנים האחרונות ונוגעת לכל ענפי הספורט ולמעשה פוגשת אותנו כמעט בכל פרט בחיי היום-יום שלנו: בכל התמודדות שאנו פוגשים במהלך סדר היום שלנו, אנו נתקלים במכשולים כמו לחץ, עומס נפשי, חרדה וחשש מכישלון. זה יכול לקרות בעבודה, בלימודים, באירועים חברתיים ועוד.
ספורטאים העוסקים בספורט הישגי נתקלים במחסומים שכאלה לעיתים תכופות. טורניר המכביה, למשל, מתרחש אחת לארבע שנים ועבור ספורטאים יהודים רבים ברחבי העולם מדובר באירוע השיא אליו הם מתכוננים במשך חודשים ארוכים ואף יותר מכך. ההכנה הארוכה והקשוחה שהם עוברים מכינה אותם לקראת הצלחה בתקווה לסיים את התחרות עם מדליה על הצוואר, אך ספורטאים רבים מוצאים את עצמם מחוץ לתחרות כבר בשלביה המוקדמים.
עם כל הלחץ הזה והחשש מכישלון ניגשים הספורטאים להתחרות מול ספורטאים אחרים שרואים רק מטרה אחת מול העיניים – ניצחון. לכן, במקביל לאימונים פיזיים שנועדו לשפר את היכולות האתלטיות שלהם, הם משקיעים לא פחות גם על אימונים מנטאליים שמסייעים להם להתמודד עם מצבי הלחץ שהם נתקלים בהם במסגרת תחרותית. לאורך כל ההכנה לתחרות וגם במהלך הטורניר עצמו הם נדרשים למצוא את נקודת האיזון, הבאלאנס שבין הפן הפיזי-ספורטיבי לפן המנטאלי-נפשי. ברוב המקרים, מי שמוצא את האיזון שבין גוף לנפש הוא בעל הסיכויים הגבוהים יותר לנצח.
איך שומרים על איזון כאשר מנסים לנהל אורח חיים ספורטיבי?
האיזון החשוב שבין גוף לנפש חיוני לא רק עבור ספורטאים מקצועיים, אלא גם עבור כל אחד שמנסה לאמץ אורח חיים בריא, לשמור על תזונה נכונה ולעסוק בספורט. "חשוב למצוא את נקודת האיזון כאשר מנסים לשלב בין תזונה לספורט ולחיות אורח חיים בריא", מסבירה הילה ארנון, תזונאית קלינית בעלת תואר שני בתזונה והתנהגות ומאמנת כושר. "לא משנה אם אתם מנסים לרדת במשקל או לחטב את הגוף, הפעילות הספורטיבית והתפריט התזונתי שלכם הם רק כלי להגיע לתוצאות, אך המנטאליות שלכם היא זו שתקבע האם תגיעו ליעד המטרה שהצבתם לעצמכם ובעיקר, האם תצליחו לשמור עליו לאחר מכן".
במסגרת העבודה היום-יומית שלה נתקלת ארנון באנשים רבים שלא מצליחים להגיע לתוצאות ובעיקר לשמור עליהן בשל מחסומים מנטאליים. "כשמנסים לרדת במשקל, למשל, נתקלים בהרבה מחסומים שהם לאו דווקא גופניים או ספורטיביים, אלא יותר מנטאליים. יש פיתויים רבים שקשה להימנע מהם, בעיקר כאשר אנחנו מתרגלים אליהם. קשה מאוד להפסיק לאכול ג'אנק פוד אם אתם רגילים להזמין כל יום אוכל מבחוץ".
אז מה עושים? מתחילים בהדרגה. "אני רואה אנשים רבים שנכנסים לזה בכל הכוח ואז שוחקים את עצמם מהר מאוד. זה נכון גם לגבי פיתוח גוף וגם לגבי ירידה במשקל- אם מנסים להגיע לתוצאות מהר, נשברים מהר. אורח חיים בריא זה לא ריצת מרתון שקצובה בזמן אלא דרך חיים שיש לשמר ולתחזק – בדיוק כמו שאנחנו צריכים לשמר ולתחזק את הגוף שלנו כל הזמן, ולא רק לתקופה מסוימת".
ההצלחה שלכם תלויה באיזון שבין התזונה, הספורט והראש
"אני רואה מתאמנות רבות ששומרות על אורח חיים מאוזן כי הן רוצות להיכנס לשמלת החתונה שהן חולמות עליה, אבל יום אחרי החתונה כבר מבטלות לחלוטין את כל העבודה הקשה ובסופו של דבר, עולות בחזרה במשקל ואף מגיעות למספרים גבוהים יותר ממה שהיו לפני כן. הדרך הנכונה ביותר היא למצוא איזון- לא להרעיב את עצמכם, לא להפסיק לאכול דברים שאתם אוהבים. תתפלאו, אפשר לאכול טוב מאוד ועדיין להגיע למשקל הרצוי ולשמור עליו".
מעבר לערכים הקלוריים שיש לאוכל שאנחנו אוכלים, יש לו גם השפעה מנטאלית עלינו. "המצב רוח והמצב הנפשי שלנו מושפע רבות מהתזונה שלנו. כשאנחנו רעבים אנחנו עצבניים יותר, חלשים יותר, פחות מפעילים שיקול דעת ויש לנו פחות מוטיבציה. כשאנחנו אוכלים מסודר, שומרים על מאזן קלורי ודואגים לארוחות מגוונות, מאוזנות ומשביעות, המצב רוח שלנו טוב יותר, יש לנו יותר אנרגיות לפעילות ספורטיבית ובעיקר – קל לנו להחזיק מעמד לאורך זמן ולשמור על אורח חיים מאוזן לטווח הרחוק".
"יש לי לקוחות רבים שלא מסוגלים לוותר על הקפה של הבוקר, על שוקולד פעם ביום או על פיצה פעם או פעמיים בשבוע. זה בסדר גמור, לא צריך לוותר על אוכל שאוהבים, במיוחד אם הוא נותן לנו כוח ומוטיבציה להמשיך הלאה, פשוט צריך לדעת למתן בכמויות ולאזן. מתכננים לאכול פיצה בערב? קחו את זה בחשבון כאשר אתם אוכלים את ארוחות הבוקר והצוהריים שלכם ותדעו להפחית קצת משם וביום למחרת. לא יכולים בלי שוקולד? אפשר להכניס לתפריט היומי על חשבון משהו אחר. בסופו של דבר, ההצלחה שלכם תלויה באיזון בין מה שאתם אוכלים, איך שאתם מתאמנים ובעיקר – איך שאתם חושבים!".
קראו עוד על איך גם אתם יכולים לשלב בצורה מאוזנת בין תזונה לספורט.
איך שומרים על מוטיבציה באימונים?
הכוח המנטאלי חשוב גם כאשר מנסים לשמור על שגרת אימונים קבועה וגם במקרה הזה – ההצלחה טמונה באיזון: "חשוב להקשיב לגוף ולדעת לא להעמיס עליו", אומרת ארנון. "מתאמנים רבים שמתחילים להתאמן רוצים להגיע לתוצאות מהירות ומבצעים אימונים אינטנסיביים וחזקים, הרבה מעבר למה שהגוף שלהם מסוגל לעמוד בו. זה מוביל לשחיקה מהירה של השרירים והעצמות ובעצם מסכן את המשך הפעילות הספורטיבית כבר בתחילת התהליך".
התחלתם להתאמן או אתם מנסים לחזור לשגרת אימונים לאחר הפסקה ארוכה? קחו את זה לאט. "הגוף צריך זמן להתרגל ולהתחזק. אתם צריכים לבנות את הכושר והכוח שלכם בהדרגה, לעבוד חכם ונכון, למצוא את האיזון בין היכולות הספורטיביות שלכם לבין מה שהגוף שלכם באמת זקוק לו. אימון בדרגת קושי גבוהה מדי עלול לגרום לשחיקה ופציעות ולירידה במוטיבציית האימונים, מה שיכול להוביל בסופו של דבר לתוצאה הפוכה מזו שקיוויתם להשיג".
רוצים לגלות איך מיטב ספורטאי ישראל שומרים על מוטיבציה באימונים? צפו בסרטון:
* כל ההמלצות הנ"ל הינן כלליות ומשתנות בין אחד לשני בהתאם למצב הגופני, רמת המתאמן, רמת הקושי של הפעילות, מצב רפואי ועוד, ואין להסתמך אך ורק עליהן.
רוצים עוד מתכונים שווים שיעזרו לכם לשמור על אורח חיים מאוזן?
לחצו כאן וגלו עשרות מתכונים מאוזנים וטעימים מתוך מגזין שופרסל