בימים אלה ממש, עובדים בקק״ל במרץ על ״ישראל 2040״ תכנית דגל, שמטרתה היא 'רילוקיישן ישראלי' - להביא מיליון וחצי תושבים חדשים לגליל ולנגב עד לשנת 2040, מתוך הבנה שכדי להיות חזקה, החברה הישראלית צריכה להיות גם בריאה ומאוזנת. הדרך? חיזוק משמעותי של הפריפריה (הגיאוגרפית, החברתית, הסוציו-אקונומית) בדגש על ישובי הגליל והנגב.
כחלק מהמהלך הנרחב, השיקו לאחרונה בקק״ל את פרויקט 'קק"לטק-רד בינת' - מיזם ייחודי להנגשה של לימודי הנדסה בשילוב תעסוקה בהייטק לחיילים וחיילות משוחררים, כשהמטרה, כמובן, היא למצוא לסטודנטים אלה תעסוקה באזור מגוריהם לאחר התואר ולמנוע את ״בריחת המוחות״ לאזור המרכז ובכך לחזק את הפריפריה.
העיר הראשונה שנבחרה להשתתף במיזם היא ערד ושם נעשה הפיילוט, כשבעתיד מתוכנן לפתוח מחזורים נוספים. ״מלבד היותה עיר פריפריאלית, ערד נבחרה לפיילוט מכיוון שיש בה גם ראש עיר שמחויב למטרה - ניסן בן חמו, וכמובן גם פוטנציאל לסטודנטים איכותיים״, אומר יושב ראש קק״ל דניאל עטר.
הפרויקט מנוהל בשיתוף עם קבוצת רד בינת, שבראשה יהודה זיסאפל, נשיא הקבוצה ויוזם הפרוייקט. החברה הבת, ״בינת תקשורת מחשבים", הייתה זו שערכה את תהליך סינון המועמדים, שכלל ראיונות אישיים, איבחונים אישיותיים ומקצועיים של מכון אדם מילוא, סיווג בטחוני ועוד. את תהליך המיון החלו כ-150 מועמדים, את המכינה החלו כ-40 סטודנטים וכיום, לאחר המכינה, 31 סטודנטים נבחרים משתתפים בפיילוט ומתחילים בימים אלה את לימודי התואר הראשון, שמתקיימים בשלוחה של האוניברסיטה הפתוחה בערד. לאחר לימודים של ארבע שנים, המועמדים יועסקו במיזם, שהוא למעשה חברת הייטק של רד בינת, במשך תקופה של לפחות שנתיים.
מנוע צמיחה לפריפריה
"בעתיד, התוכנית גם תכלול קריטריונים ברורים שיעזרו לעודד העסקת נשים במקצועות טכנולוגיים וקידום אוכלוסיות מוחלשות כחלק מהאג׳נדה החברתית שמובילה קק״ל״, אומר עטר. מלבד 'קק"לטק-רד בינת', בימים אלה מתכננים בקק״ל גם פרויקטים נוספים, כמו פרויקט העסקת תלמידי ישיבות בהייטק, פרויקט להעסקת נשים חרדיות ביחידות הטכנולוגיות בצה"ל ובכלל, פרויקט בשיתוף הקהילה האתיופית ועוד.
הסטודנטים שנבחרו להשתתף במיזם קק״לטק מקבלים מלגת שכר לימוד מלאה, מלגת מחייה של כ-4000 ש״ח לחודש במהלך התואר, שיעורי עזר ללא הגבלה, ליווי של רכזת מקומית ומתרגלים שעובדים עם הסטודנטים לאחר שעות הלימוד, הכשרה תעסוקתית, לפטופ אישי וסדנאות חברתיות לגיבוש הקבוצה והעלאת המוטיבציה - ללא כל תלות במצב הסוציו-אקונומי של הסטודנט/ית. בנוסף, בשיתוף עם האוניברסיטה הפתוחה, מי שזקוק לכך יוכל לקבל איבחון לקויות למידה וסדנאות לניהול זמן נכון.
אמנם מדובר בתוכנית ארוכת טווח ומשמעותית, אבל כאמור, זהו רק צעד אחד מיני רבים. דרך צמצום פערים לימודיים בין המרכז לפריפריה, הנגשה של האקדמיה לפריפריה, למידה משמעותית של מקצועות טכנולוגיים והשארת אוכלוסיה איכותית בפריפריה, שואפים בקק״ל להפוך את הפריפריה למנוע הצמיחה של ישראל בעשרים השנים הבאות. "החזון לעתיד הוא לקדם את המהפכה הטכנולוגית הבאה בישראל, לחזק את הכלכלה המקומית ולהפוך אותנו לאומת הייטק אמיתית, עם תעשייה ששרועה לאורכה ולרוחבה של המדינה״ מסכם עטר.