רון דודזון, אתה מגדיר את עצמך כאדם מצטיין?
"אני לא יודע. כנראה שהסביבה מתייחסת אליי ככה ואולי פה ושם היו לי קבלות. מבחינתי זו לא איזושהי מטרה בחיים. אני עושה את הדברים שאני אוהב לעשות ואני עושה אותם הכי טוב שאני יודע".
פעם היו אומרים שבתי ספר הם בתי חרושת לציונים, היום אנחנו מדברים על חוסן רגשי, היכולת להתמודד עם סטרס ולייצר קשרים חברתיים. להיות מצוין זה לא רק לקבל 100 במבחן.
"חד משמעית. אני חושב שבשביל להתקדם אתה צריך את החוסן הזה – להתגבר על קשיים, להקריב כמה דברים. אתה צריך לדעת שיש לך איזשהו מסלול ששוה לך להשקיע בו".
תן לי דוגמה על מצב שבו היית יכול להישבר ולהתקפל ולא עשית את זה.
"היו לי לא מעט קטעים כאלה, בפרט בצבא. הייתי בצבא 25 שנה. אפילו די מההתחלה, קורס קצינים מבחינתי היה התגברות על קשיים – אחד אחרי השני. אני לא מי יודע מה מבחינה פיזית ולא היה לי קל שם. ובכל זאת, גם את הדבר הזה עברתי. אפילו שם יצא לי בסוף להצטיין כך או כך".
מצוינות היא משהו מולד או משהו שאפשר לרכוש על הדרך?
"יש פה שילוב. אתה לא יכול להיוולד ממש מתחת לממוצע ולהצטיין. אבל ברגע שעברת את הרף הזה, המולד לכאורה, זה אך ורק תלוי בהשקעה שלך, בנכונות שלך להתבגר ולוותר מדי פעם על דברים אחרים. אני ויתרתי על תנועת הצופים. אני רואה את הבת שלי שעשתה שם חיל. אני הייתי בחוגים אחרים אחרי הצהריים".
איך דוחפים ילד למצוינות, איך זה עבד לך?
"לי זה עבד עוד בבי"ס יסודי. הייתה לי מורה למתמטיקה ששינתה לי את כל מסלול החיים. כדאי כמה שיותר מוקדם שאפשר להציע לילד ולילדה את האפשרויות הנוספות ולא רק אפשרות אחת. ההורה לא יודע באמת אם בסוף תהיה ספורטאי מצטיין, אולי מוזיקאי מצטיין ואולי איש ריאלי ומתמטי כמוני".
אם גם בכם נדלק זיק של גאונות או לפחות סקרנות, אתם מוזמנים להתעדכן באתר קרן טראמפ - יוזמת שבוע המצוינות של ישראל. שבוע המצוינות ננעל היום לאחר עשרות אירועים שהעניקו השראה לשאפתנות, חינוך להישגים והתגברות על מכשולים - לצעירים וצעירות מכל רחבי הארץ. פעילותה של קרן טראמפ ממשיכה ומומלץ לכם להתעדכן באתר הקרן מפעם לפעם ולמצוא פעילות שתתאים עבורכם ותצעיד אתכם קדימה.
צפו בסרטון המלא מתוך "פאולה וליאון" ששודר בתאריך 11.5 >>