בתחילת המאה הקודמת, הרבה לפני עידן הרשתות החברתיות, גיוסי כספים בהדסטארט והעברות בביט, המציאו אנשי ההסתדרות הציונית וארגון קרן קימת לישראל החדש, שיטה חדשנית לגיוס כספים: קופות צדקה קטנות וכחולות שמוקמו ברחבי הקהילות היהודיות ברחבי העולם. היה זה למעשה קמפיין גיוס ההמונים הראשון בהיסטוריה. המטרה- לגייס כספים כדי לרכוש קרקעות בארץ ישראל לקראת הקמת מדינה יהודית.
קרן קימת לישראל, נוסדה בסוף שנת 1901 במהלך הקונגרס הציוני החמישי בבאזל על ידי צבי הרמן שפירא, שביקש להקים "מכשיר" למימוש חזון "מדינת היהודים" של בנימין זאב הרצל, וכך הוקם ארגון שמטרתו לגייס כספים מכל יהודי העולם ולשמש כקרן כלכלית שתפקידה לרכוש קרקעות בארץ ישראל לצורך התיישבות יהודית.
"מאז ועד היום קרן קימת לישראל משמשת כנאמן לעם היהודי", מסביר רוני וינקוב, מנהל החטיבה לגיוס משאבים וקשרי חוץ בקק"ל. "הקרן מכשירה ומפתחת את ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. קק"ל הייתה למעשה הראשונה לאחד את העם היהודי מכל קצוות תבל ורחבי התפוצות ולגייס תרומות למען מדינת ישראל העתידית ולמען הרעיון הציוני".
"נוטעים שורשים ישראליים ליהודי העולם"
לאחר קום המדינה נרשמה קק"ל כחברה ישראלית והמשיכה לפעול למען פיתוח ההתיישבות במדינה הקטנה והחדשה. גיוסי הכספים המשיכו והכסף הרב שנתרם על ידי יהודי התפוצות הועמד לצורך הקמת תשתיות חקלאיות בצפון ובדרום הארץ, הקמת מאגרי מים, נטיעת יערות והרחבת ההתיישבות במדינה.
במקביל, קק"ל מממשת גם את חזון הציוני ומחזקת את הקשר בין יהודים בתפוצות לבין מדינת ישראל על ידי שלל פעילויות חינוכיות, ו-"נוטעת" שורשים ישראליים ליהודים ברחבי העולם. "קרן קימת לישראל פועלת במגוון מישורים כדי לחזק את הקשר בין יהודי התפוצות לבין מדינת ישראל. החטיבה החינוכית של קק"ל דואגת לפעילויות חינוכיות בקהילות היהודיות ברחבי העולם. אנחנו מכשירים כאן בישראל מורים לתנ"ך, עברית והיסטוריה ושולחים אותם בחזרה כדי ללמד את ילדי הקהילות על ארץ ישראל, תורת ישראל והמורשת היהודית. בנוסף, התרומות מחזקות את הקשר בין התורם שיושב בגולה לבין מדינת ישראל. יהודי בצ'ילה שיוצא מבית הכנסת ומשלשל פסו לקופה הכחולה יודע שהכסף הזה מסייע לעם היהודי, לחברה הישראלית ולמדינת ישראל".
"עד היום הקופות הכחולות של קק״ל משמשות צינור ליהודי העולם לתרום למען מדינת ישראל. רק בעשור האחרון גויסו למעלה ממיליארד דולרים מיהודים החיים ב- 36 מדינות שונות. הכסף הזה נוצל לנטיעת יערות חדשים, יצירת תשתיות בפריפריה, סיוע לחקלאות הישראלית, מיגון גני ילדים ביישובי עוטף עזה ועוד. קק"ל פועלת דרך לשכות JNF (Jewish National Fund) הפזורות בעולם ומאפשרות תשתית לקיים קשר רציף עם ארץ ישראל על ידי שליחת תרומות והשתתפות במגוון רחב של פרויקטים לאומיים".
"הפתרון למשבר האקלים יבוא ממדינת היהודים"
אחד הנושאים המרכזיים בהם עוסקת קרן קימת לישראל בימים אלו הוא המאבק במשבר האקלים. "לעם היהודי היושב בציון יש מה להציע לעולם בכל הנוגע להתמודדות עם האתגרים של משבר האקלים", אומר וינקוב. "קק"ל מקיימת פעילות ענפה ותומכת במחקר ופיתוח בנושא האקלים- איך להתאים את החקלאות, תשתיות המים, הייעור ואיכות הסביבה למשבר האקלים שמאיים על העולם, יש לנו ידע עצום שאנו חולקים אותו בגאווה עם מדינות העולם. קק"ל משתתפת בוועידות האקלים ובכנסים בינלאומיים חשובים ומציגה מה העם היהודי יודע לעשות עם הידע הזה לטובת עתיד האנושות והעולם כולו. כפי שאמרו אבותינו, "מציון תצא תורה", ואנחנו רוצים להראות לכל העולם שהפתרון למשבר האקלים יבוא ממדינת ישראל והעם היהודי".
"אנחנו מקיימים פעילות חינוכית ענפה עם ילדי הקהילות היהודיות בתפוצות כדי שהדור הבא יידע להוביל תהליכים ופרויקטים סביבתיים לא רק למען המשך קיומה של מדינת ישראל, אלא למען המשך החיים בכדור הארץ. העם היהודי לוקח חלק פעיל במאמץ הקולקטיבי של האנושות להתמודד עם משבר האקלים. זה מרכיב חשוב מאוד בחזון החינוכי של קק"ל – חינוך הדור היהודי הצעיר לאהבת הארץ ושמירה על כל הטוב שבנינו במהלך 120 שנות קיום".
90 שנות שותפות עם המכביה
ישנם קווי דמיון בולטים בין פעילות קק"ל לבין המכביה. "גם קק"ל וגם המכביה נוסדו בקונגרס הציוני כחלק מהחזון הציוני, ונשענות על אותם ערכים של חיזוק הקשר בין העם היהודי בתפוצות לארצו, חינוך ואהבת ישראל". קרן קימת לישראל אף לקחה חלק מרכזי בתכנון משחקי המכביה הראשונה ב- 1932 והוצאתם לפועל. שיתוף הפעולה הוותיק בין הארגונים נרקם סביב הטיולים והאירועים השונים במכביה והטמעת ערכי קק"ל במשתתפים- חיזוק הקשר לישראל, אהבת הארץ, ביסוס המפעל הציוני ואהבת הטבע.
במכביה הנוכחית שיתוף הפעולה בין הארגונים היה רב והדוק מתמיד. בעבודה משותפת של ימים ולילות עם הצוות המסור של קק"ל, נבנתה תוכנית חינוכית מקיפה לכלל הגילאים והאוכלוסיות שהגיעו למכביה. כמו כן הופקה תערוכת ענק הסוקרת 120 שנות פעילות ענפה של קק"ל, שכללה חידון אינטראקטיבי ואלפי משתתפים התחרו על הפרס הגדול: טיסה לישראל. במכביית הנוער דוכן קק"ל היה פופולארי במיוחד לאורך כל ימי האירוע והיה עמוס במבקרים ובני נוער מכל רחבי העולם. ספורטאי המכביה טיילו לאורכה ולרוחבה של מדינת ישראל ונהנו מסיורים לימודיים וחינוכיים על ידי מורי דרך בחניוני ואתרי קק"ל ברחבי הארץ.
במהלך המכביה קיימה קק"ל שורה של פעילויות חינוכיות, ספורטיביות וחווייתיות, כולל "יום טבע ירוק" שהתקיים ב- 18/7 וכלל הפעלות ירוקות כמו הכנת גלידה טבעית באמצעות פירות וחנקן, הכנת שייק בריאות בבלנדר שמופעל על ידי אופניים, נטיעת עצים, משחקים חברתיים והרבה פעילות הסברתית וחינוכית בנוגע למשבר האקלים ולהיסטוריה של קק"ל. בנוסף התקיימה מסיבת ענק לבני נוער בעיר חיפה, בהשתתפות די ג'ייז מרחבי העולם ובחסות קרן קימת לישראל.
"קרן קימת לישראל רואה חשיבות גבוהה בקשר עם יהדות התפוצות והחיבור שלהם לישראל", אומר שר-שלום ג'רבי, מנהל החטיבה לחינוך וקהילה בקק"ל. "המכביה ה-21 מהווה פלטפורמה למפגש בין הערכים שקרן קימת לישראל מובילה ודוגלת בהם לבין הספורטאים שהגיעו לתחרויות בארץ. בין היתר עסקנו בנושאים הקשורים לאהבת הארץ, אקולוגיה ותחומים חשובים נוספים למענם קרן קימת לישראל פועלת. במהלך המכביה מדריכי קק״ל פגשו את הספורטאים וזו הייתה הזדמנות להדגיש את הסולידריות היהודית ואת פועלה של קק"ל ותרומתה הגדולה למפעל הציוני ולמדינת ישראל לאורך 120 שנה".