בכל הקשור למתן מוצץ לתינוק הגישות נעות בין הימנעות מוחלטת, דרך התחלה מאוחרת (בגיל חודש או חודש וחצי, תלוי עד כמה אתם מחמירים) ועד למצדדים הנלהבים, שכבר מהשבוע השני להריון יכינו מספר מוצצים שונים בתיק לחדר הלידה, כי לא בטוח למה הבייבי יתחבר.
רק בשביל לסבר את האוזן, המוצץ הוא ממש לא המצאה מערבית מודרנית שנועדה להשקיט תינוקות ולהרגיע הורים נוירוטיים. מזה אלפי שנים שתינוקות מקבלים עצמים שונים לפה כדי להירגע, אבל לשמחתנו, אצלנו מדובר בסיליקון או גומי, ולא בגרסאות הקלאסיות יותר, כמו עורות, בדים ועצמות של בעלי חיים.
בשל היותו של המוצץ, או ההימנעות ממנו, אישיו מרכזי בחייו של התינוק, שלא לומר בחייהם של ההורים, נקשרו בו לא מעט אמונות רווחות ואיך לא, גם מיתוסים. אז קבלו כמה עובדות על המוצץ - חלקן ינפצו בקלות את האגדות שנרקמו סביבו, אך חלקן, תופתעו לגלות, משמרים גם גרעין של אמת.
1. מוצץ גורם לבעיות אורתודנטיות.
סיכוי קלוש, על פי רוב. זה ללא ספק אחד הטיעונים המרכזיים של המתנגדים, המתמצה בחשש משיניים עקומות, כתוצאה מהימצאות ממושכת של גוף זר בפיו של התינוק. בפועל, רוב רופאי השיניים מציינים כי כל עוד השימוש במוצץ מבוקר (ולא נעשה לאורך רוב שעות היממה), וכל עוד הילד נגמל ממציצה לפני שבוקעות השיניים הקבועות, הסיכון לבעיות אורתודונטיות אינו גבוה משמעותית מהסיכון של ילדים שלא קיבלו מוצץ.
2. המוצץ יכול לגרום לעששת.
גם כאן, סיכוי קלוש בלבד. אם אתם לא מורחים את המוצץ בסוכר או במיץ ממותק ומקפידים על צחצוח כבר מבקיעת השן הראשונה, אז הסיכוי די קלוש. יחד עם זאת, רופאי השיניים מציינים, כי עם בקיעת השיניים הראשונות המוצץ יכול להוות כר פורה לחיידקים, שנהנים ממצע חמים ורטוב בפה הקטן. לפיכך, בגיל מאוחר יותר, חשוב לשמור על היגיינה- של הפה והמוצץ גם יחד. בכל מקרה בטוח שתעדיפו לקרוא את הסיפור האגדי על קריוס ובקטוס, מקסימום לראות את ההצגה, מאשר לקבל אותו בלייב.
מרגיע תינוקות, ובעיקר הורים. המוצץ | צילום: Donna Coleman, Istock3. המוצץ גורם לדלקות אזניים.
ייתכן שיש קשר. מחקרים שונים אכן הראו עלייה של כ-20% אחוז בסיכון לדלקות אזניים בקרב תינוקות שמצצו מוצץ, אולם לא הצליחו להצביע על סיבה מוחלטת לכך. עם זאת, המחקרים הראו שככל שזמן השימוש במוצץ פוחת, יורד גם הסיכון לדלקות אזניים, ואתם כבר מבינים לבד מה זה אומר.
4. מוצץ יכול להפחית סיכון למוות בעריסה.
אמת. לפחות לפי הסטטיסטיקה; ב-2005 פרסם האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים הנחיות שנועדו להפחית את הסיכון למוות בעריסה. מעבר לגורמים הברורים (לא לעשן, לאוורר את החדר שבו ישן התינוק ולא לכסות אותו בשמיכות כבדות), הושם דגש מיוחד על שימוש מושכל במוצץ, שיכול להפחית משמעותית את הסיכון לטרגדיה. בניגוד לדעות של לא מעט הורים, בהחלט אין צורך להכריח את התינוק למצוץ מוצץ במשך לילה שלם כדי להפחית את הסיכון.
|
10 דרכים למנוע מוות בעריסה
כרגע, הקשר בין המוצץ להפחתת הסיכון למוות בעריסה סטטיסטי בלבד, ולא נמצאה הסיבה האמיתית ליעילותו. ככל הנראה מדובר הן בגורם פנימי (הרחבת דרכי הנשימה העליונות) והן בגורם חיצוני (המוצץ חוצץ בין הסדין או השמיכה לאפו של התינוק, ומאפשר מעבר אוויר). מכל מקום, מכיוון שהסטטיסטיקה היא בהחלט לטובת המוצץ, גם משרד הבריאות הישראלי הצטרף לתומכים וצירף המלצה לתת לתינוקות מוצץ לרשימת ההנחיות למניעת מוות בעריסה.
5. המוצץ יכול לפגוע בהנקה.
תלוי. יועצות הנקה ממליצות על פי רוב לא לתת מוצץ לפני גיל שישה שבועות או לכל הפחות גיל חודש, כדי לא לפגוע בהנקה. בפועל, הורים רבים מגלים שבחודש שחלף התינוק פיתח עקשנות ואסרטיביות, וקשה מאוד להרגיל אותו למוצץ. החשש מבלבול פטמות הוא חשש מבוסס, אבל שוב, אינו גורף. יש תינוקות שגם כמה מציצות בודדות ממוצץ בתינוקייה יגרמו להם להתאהב בו ולפתח קשיי הנקה חמורים. מנגד, לא חסרים תינוקות שקיבלו מוצץ כבר בדרך מחדר הלידה לבדיקות הראשוניות, וינקו בהתלהבות עד גיל שנתיים.
6. המוצץ דווקא מחזק את ההנקה.
אמת: אצל פגים. מסתבר שאצל פגים ותינוקות שנולדו במשקל נמוך המוצץ דווקא נחשב למעודד הנקה, שכן מאפשר להם להתאמן על תנועות היניקה. כך הם יכולים לחזק את שרירי הפה והלשון ולקצר את משך הזמן הנדרש להם לעבור מבקבוקי חלב שאוב או הזנה בזונדה ליניקה ישירה.
7. מוצץ עדיף על מציצת אצבע.
אמת. בעיקר אם חושבים קדימה על הגמילה. אם אתם מההורים שמצליחים להסתכל צעד קדימה מהנקודה הזו (שאפו לכם), אז כשחושבים על מוצץ חושבים גם על הגמילה ממנו. אין ספק שהגמילה ממוצץ מאתגרת כמעט כמו גמילה מחיתולים (אם כי מלכלכת פחות), ויש ילדים שיעבירו את הוריהם גיהנום לא קטן לפני שיסכימו להיפרד מהחבר הגמיש.
מוצץ עדיף על אצבע, אם חושבים קדימה על הגמילה | צילום: schakutjee, Istockועדיין, קיימת תמימות דעים על כך שמוצץ עדיף עשרת מונים על מציצת אצבע, פתרון שאליו פונים תינוקות רבים שלא קיבלו מוצץ. בעוד שאת זמני השימוש במוצץ אפשר להגביל מהרגע הראשון (גם אם במחיר צרחות בדציבלים ייחודיים), האצבע מחוברת לתינוק כל הזמן, ותהיה מחוברת אליו גם כשלא תהיו לידו. בקיצור: אם כבר התמכרות, רצוי כזו שתהיה לכם שליטה עליה.
8. המוצץ הכי יקר הוא לא בהכרח הכי טוב.
אמת. וזה נכון לגבי כל מוצרי התינוקות. פעם היו רק "מוצצי בלון", מוצצים ענקיים מגומי צהוב. בשנים האחרונות יש מוצצי פגים, מוצצים לתינוקות בני יומם וטווח מידות רחב להמשך, מוצצי גומי, סיליקון ולטקס, מוצצים לסרבנים, מוצצים בריחות שונים וכאלה שמתחייבים לא להזיק לשיניים.
כדאי להתחיל במוצץ פשוט, ורק אם הילד דוחה אותו להתקדם הלאה בטווח המחירים והשכלולים. כלל נוסף הוא לא לעלות מידות שלא לצורך. ככל שהמוצץ קטן יותר, הסיכון לבעיות שיניים פוחת, ולכן אין צורך להגדיל את המוצץ במקביל לילד. מצד שני, חשוב להחליף מיד מוצץ שהתבלה או נסדק, ולהקפיד על מוצצים איכותיים, ללא ביספנול A או צבעים רעילים.
מה שבטוח, כשתגיעו לשלב הגמילה, תבינו שגם אתם תאלצו להיגמל מהמוצץ, שהיווה חלק כל כך חשוב ומרכזי בחייכם, שלא לומר אחראי על איכותם. עד אז, תתארגנו על סטוק יפה, כי הדבר האחרון שאתם רוצים זה להיתקע בלי מוצץ בדיוק ברגע שהתינוק שלכם דורש.