היא לא פיצ'ר ייחודי של הריוניות, אך יחד עם תופעות לוואי נפלאות נוספות, הצרבת בהחלט מקבלת מקום של כבוד בפנתיאון הדברים הפחות נעימים שמביא איתו ההריון.
הגביהי את הראש, זה יכול לעזור | צילום: אימג'בנק / Thinkstockאז נכון שהצרבת שלך, או אם תרצי "מחלת ההחזר הקיבתי-ושטי", יכולה לבשר על התקף לב – אבל בדרך כלל היא רק עונש על התקף זלילה. למרבה הצער, גם מי שלא פגשה את היופי חי הזה קודם עלולה להתחיל לסבול מצרבות בהריון והסיבות מגוונות: משינויים הורמונליים שמרופפים חלק משרירי מערכת העיכול, ועד לחץ מוגבר של הרחם על האיברים הפנימיים (אותו לחץ ששולח אותך לשירותים כל עשר דקות, מכירה?). בשני המקרים, התוצאה זהה – מיצי קיבה מתבלבלים בכיוון, עולים להם במעלה הוושט ומשאירים תחושת צריבה.
לדברי הגסטרואנטרולוג ד"ר רם דיקמן, מנהל השירות לתנועתיות מערכת העיכול במרכז הרפואי רבין, לא הוכח מחקרית באופן חד משמעי כי התנזרות ממאכלים או מהרגלי חיים מסוימים אכן מונעת צרבות, וכך גם לגבי שינה בתנוחה מוגבהת (עם כרית נוספת) והימנעות מהרמת משאות כבדים - אבל בעזרת ניסוי וטעיה, כל אחת יכולה ללמוד מה מקל או מחריף את הצרבות אצלה. ומה עוד כדאי לנסות? קבלי כמה טיפים מהדוקטור.
משקאות תוססים רק מגבירים את הצרבת
1. שמרי על משקל תקין. עודף משקל מגביר את הלחץ על סוגר הוושט, ומקשה עליו להישאר סגור. נכון שבהריון קצת מאוחר מדי לשקול דיאטה, אבל אל תשחררי ברקסים לחלוטין, ושמרי על אכילה מאוזנת ושפויה. אם זה לא יעזור לצרבת, זה יעזור לפולקעס.
2. ואם זה עדיין לא ברור – הימנעי לחלוטין מעישון. מעבר לנזקים החמורים שעישון בהריון גורם לעובר (מלידה מוקדמת ועד אוטיזם), הוא גם מחליש את השריר שוער הקיבה, ומקל על החומצות לעלות לוושט.
3. נצלי את הגרביטציה. הגביהי את איזור הראש של המיטה, בעזרת כרית נוספת, כך שהראש והכתפיים יהיו גבוהים יותר מהקיבה – כך תוכלי להיעזר בכוח המשיכה כדי למנוע מהחומצות לעלות.
4. וותרי על מזונות שומניים, מאכלים מטוגנים, שוקולד וקפאין. כולם גורמים להתרופפות של סוגר הוושט התחתון. בנוסף, יש "רשימה שחורה" של כמה מאכלים ידועים לשמצה, ביניהם פירות הדר, עגבניות, חצילים, חומץ ושום, שכולם חשודים מיידיים בהחרפת צרבות.
5. בניגוד למיתוס – סודה היא ממש לא פתרון. תרופת סבתא ידועה לצרבת היא לשתות סודה קרה בלגימות קטנות. ההקלה הרגעית יכולה להטעות, מכיוון שמשקאות מוגזים גורמים לגיהוקים – שרק מחריפים את הצרבת.
הגבירי את ייצור הרוק, כן, מה ששמעת
6. אכלי ארוחות קטנות. גם המזון הכי בריא, נטול שמן ומאודה במי מעיינות זכים יכול לגרום לצרבת מהגיהנום, אם אוכלים ממנו יותר מדי. פשוט זנחי את הקונספט של שלוש ארוחות גדולות ביום, ועברי לשש ארוחות קטנות, כדי להקל על הקיבה שלך להתמודד.
7. והלו, לא למהר. כשאוכלים מהר בולעים אוויר. ובדיוק כמו משקאות מוגזים (זוכרת?), בליעת אוויר גורמת לגיהוקים (גרעפסים, אם להיות ישירים), שרק מחמירים את הצרבת.
8. הקדימי את ארוחת הערב. ככל שתרחיקי את הארוחה האחרונה ביום משעת השינה שלך, כך יעלו לך פחות מיצים צורבים כשתשכבי לישון.
9. הגבירי את ייצור הרוק. כן, כו, קראת נכון. כשיש יותר רוק בולעים יותר רוק, ושוטפים את הושט האומלל. את יכולה למצוץ סוכריות (לא חמוצות, כמובן), ללעוס מסטיקים או סתם לשתות המון – העיקר לשמור על פה לח.
10. הימנעי מבגדים לוחצים. הם לא נוחים, מציקים – וגם מוסיפים ללחץ על הקיבה שלך.
11. כדאי להתייעץ עם רופא. יכול מאוד להיות שתרופות שאת לוקחת, או עניין רפואי אחר (כמו בקע למשל) מחריפים את הצרבת, וחבל לסבול סתם.
12. ואל תתמכרי לטבליות למינהן. יש בשוק לא מעט תכשירים שמקלים על צרבת, אבל חלקם מועילים רק לטווח קצר. בטווח הארוך, ככל שמשתמשים בהם יותר, מגבירה הקיבה את החומציות שלה כ"פיצוי", ורק תסבלו יותר.
הכבתבה באדיבות גביסקון