מתכונים של מנות עיקריות לראש השנה
מתכונים של מנות ראשונות ותוספות לראש השנה
מתכונים: עוגות של קרין גורן ומיקי שמו
גפילטע. אל חשש, אין דגים מעורבים | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכלגפילטע פיש טבעוני
המרכיבים (ל-12 קציצות):
לקציצות:
2 כוסות שקדים, מושרים במים במשך 8 שעות ומסוננים (אין צורך לקלף)
1 כוס אגוזי פקאן
2 גזרים, חתוכים
2 גבעולי סלרי, פרוסים
1 כף בצל, קצוץ
1/4 כפית מלח
2 דפי אצות נורי, טחונים בבלנדר לאבקה
לקישוט: 12 עיגולים דקים של גזר
לחזרת:
2 סלקים בינוניים, חתוכים לקוביות
1 כפית גדושה אבקת ווסאבי
1 כפית מיץ לימון טרי
1 כפית ג'ינג'ר, קצוץ
אופן ההכנה:
1. טוחנים את כל חומרי הקציצות במעבד מזון עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים למקרר לשעה. יוצרים מהתערובת קציצות ומקשטים בפרוסות גזר.
2. מכינים את החזרת: טוחנים את כל החומרים במעבד מזון עד לקבלת ממרח אחיד. מגישים את הגפילטע פיש עם החזרת.
מרק פטריות עשיר עם בצל, תימין וקשיו
המרכיבים (6 מנות):
3 בצלים גדולים, קצוצים דק
1 כפית שמן קוקוס אורגני
4 שיני שום, כתושות
3 אריזות של פטריות פורטובלו גדולות, חתוכות לחתיכות קטנות, ללא הרגליים
1 כפית מחוקה מלח הימלאיה
4 עלי דפנה
4 גרגירי פלפל אנגלי שחור
2 כפיות מחוקות תימין יבש
1 כפית פפריקה חריפה
6 כוסות מים
כף וחצי קמח אורז חום
1 כוס אגוזי קשיו, שהושרו 3 שעות וסוננו
1 כף מיסו אורז חום
אופן ההכנה:
1. מטגנים בסיר בינוני את הבצל בשמן הקוקוס 15 דקות על אש בינונית. מוסיפים מעט מים, שהבצלים לא יידבקו.
2. מוסיפים את השום והפטריות ומבשלים עוד 10-15 דקות. מוציאים כוס מהתערובת ושומרים בצד.
3. ממליחים את הפטריות והבצל שבסיר ומוסיפים את התבלינים והמים.
4. מערבבים את קמח האורז עם 1/4 כוס מים ומוסיפים למרק. מחממים על אש נמוכה 15 דקות ומסירים מהאש. מוציאים את עלי הדפנה וגרגרי הפלפל האנגלי.
5. טוחנים במעבד מזון את הקשיו עם הפטריות והבצל ששמרנו בצד וכוס מים, עד לקבלת מרקם סמיך ואחיד.
6. מוסיפים את תערובת הקשיו למרק ומערבבים.
7. מוסיפים את המיסו וטועמים. מוסיפים תבלינים לפי הצורך, אבל לא מחממים שוב (אם מחממים – נמנעים מלהגיע לרתיחה). מגישים חם.
מרק פטריות. עשיר, סמיך וטעים | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכלמג'דרה
המרכיבים (5-6 מנות):
2 כוסות אורז מלא
4 כוסות מים
כוס עדשים מונבטות
2 בצלים בינונים, קצוצים
כף שמן קוקוס
מלח
חצי כפית כמון
חצי כפית חאוויג'
חצי כפית קינמון
אופן ההכנה:
1. מבשלים את האורז במים עד רתיחה.
2. מנמיכים את האש ומניחים להתבשל עד שכמעט כל המים מתאדים (כ-45 דקות).
3. מוסיפים את העדשים המונבטות ומחכים שכל המים יתאדו. מכבים את האש ומשאירים 5 דקות בסיר סגור.
4. בינתיים מקפיצים את הבצל קצוץ בשמן קוקוס, עד שהוא מזהיב. מוסיפים את התבלינים ומערבבים עם האורז.
מג'דרה. שימו לב, העדשים המונבטות צריכות ממש מעט בישול | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל
תבשיל שעועית לבנה ענקית (בובס) עם עגבניות, עלי מנגולד ושום
המרכיבים (4-6 מנות):
2 כוסות שעועית לבנה יבשה ענקית (בובס), שהושרתה במים 12 שעות, נשטפה וסוננה
2 עלי דפנה
4 גרגרי פלפל אנגלי
1 בצל קצוץ
1 כפית שמן קוקוס
3 שיני שום, חתוכות גס
5 עגבניות, קלופות וחתוכות גס
1/2 כפית מלח
1 כפית אורגנו יבש
כפית עלי תימין יבשים (או כל תערובת עשבי תיבול אחרת)
צרור עלי מנגולד, שטופים וחתוכים גס
10 זיתים שחורים מסוג קלמטה, מגולענים וחתוכים
מעט שמן זית
אופן ההכנה:
1. שמים בסיר את שעועית הבובס עם עלי הדפנה והפלפל האנגלי, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומקפים (מנקים) את הקצף שהצטבר למעלה. מכסים את הסיר ומבשלים 40-60 דקות על אש נמוכה, עד שהשעועית רכה אך עדיין שומרת על צורתה.
2. מכינים את רוטב העגבניות: מטגנים את הבצל בשמן קוקוס על להבה בינונית למשך 5 דקות (אם יש צורך ניתן להוסיף מעט מים, כדי למנוע הידבקות). מוסיפים את השום, מטגנים עוד דקה, מוסיפים את העגבניות ומבשלים 10 דקות.
3. מוסיפים את המלח ואת שאר התבלינים, מוסיפים את שעועית הבובס, את עלי המנגולד ואת הזיתים ומבשלים 2-3 דקות נוספות.
4. מזלפים שמן זית ומגישים עם סלט או מעל אורז חום. אפשר לפזר מעל פטרוזיליה קצוצה לקישוט.
* אוהבי השום יכולים להוסיף שום טרי כתוש בסיום הבישול.
תבשיל שעועית בובס. עם עגבניות וזיתים | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכלסלט אטריות צלופן אסייתי
סלט טבעוני מקסים עם כרוב, רימונים ובצל ירוק ברוטב קשיו וג'ינג'ר
המרכיבים:
1 חבילת אטריות שעועית (צלופן)
1 בצל ירוק, קצוץ
½ זוקיני בינוני, חתוך לרצועות דקות
1/4 כרוב סגול בינוני, חתוך דק
¼ צרור כוסברה, קצוץ גס
גרגרים משני רימונים
לרוטב:
1 כוס קשיו, מושרים לשעתיים ושטופים היטב
1 ליים סחוט
1 כפית ג'ינג'ר מגורד דק
1 שן שום מרוסקת
2 תמרים
1/3 כוס מים
1 כפית מלח
כפית ורבע כפיות פלפל קאיין (חריף) טחון, או פלפל אדום חריף טרי
אופן ההכנה:
1. מכינים את הרוטב: מערבבים את כל המרכיבים במעבד מזון עד לקבלת מרקם חלק וסמיך למדי. טועמים ומתקנים טעמים אם צריך. אם מכינים את הרוטב כמה שעות לפני ההגשה, יש לשמור במקרר בצנצנת זכוכית.
2. מכינים את הסלט: מכינים את האטריות על פי הוראות היצרן, וחותכים או גוזרים אותן לשניים.
3. מערבבים את שאר חומרי הסלט (בלי האטריות) בקערה גדולה. מוסיפים את האטריות ואת הרוטב. טועמים ומתקנים תיבול.
4. מפזרים רימונים למעלה ומגישים.
אפשרויות גיוון:
• אפשר להשתמש בירקות שונים, כמו אפונה ירוקה חיה או מאודה קלות, ברוקולי או כרובית.
• אפשר להוסיף נבטים טריים כמו נבטי שעועית מאש או נבטי חמנייה.
• ניתן להוסיף גרעיני חמנייה, שומשום מלא או אגוזי מלך קצוצים גס.
סלט גזר, שקדים ורימונים
טרי טרי, ברוטב עשבי תיבל טריים עם תפוזים ופסיפלורה
המרכיבים:
לסלט:
4 גזרים מגורדים גס
1/4 כוס שקדים טחונים גס
גרגרים מרימון אחד
לרוטב:
מיץ מתפוז אחד
מיץ וגרעינים מ-2 פסיפלורות
2 כפות שיבה
2 עלי סייג' קצוצים דק
4 עלי אורגנו טריים קצוצים דק
1 כפית מלח הימלאיה
קמצוץ פלפל קאיין או פלפל אדום חריף קצוץ דק
אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את מרכיבי הסלט.
2. משקשקים את חומרי הרוטב, מוזגים על הסלט ומערבבים.
משקה רימונים ותפוחים. אם יש לכם מסחטת מיץ זה מעולה, אם לא - גם לא נורא | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכלמשקה קר של תפוחים ורימונים
המרכיבים (לקנקן של 1 ליטר):
מסחטת מיץ (אפשר להשתמש בבלנדר, ואחר כך לסנן את המיץ דרך בד)
6 תפוחים גדולים, מנוקים מליבה וחתוכים לקוביות
גרגרים משני רימונים בשרניים
מיץ מחצי לימון
כפית גרידת לימון
6-8 עלי נענע
להגשה: קרח כתוש
אופן ההכנה:
1. שמים את התפוחים והרימונים במסחטת מיץ. מיץ הרימון עשוי לצאת בצבע מעט חלבי – זה בגלל הגרעינים, וזה טוב – זה מוסיף טעם אגוזי.
2. מעבירים לקנקן, מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ושומרים במקרר.
3. מגישים עם קרח כתוש.
תודו שאלה התפוחים הממולאים הכי מגרים שראיתם לאחרונה | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכלתפוחים ממולאים אפויים
המרכיבים (6-8 מנות):
10 תפוחי עץ בינוניים אדומים או זהובים (מסג גאיה או יונתן)
כוס שקדים שהושרו 8 שעות במים וסוננו (אין צורך לקלף אותם)
1/4 כוס מים
8 תמרי מג'הול רכים, חתוכים גס
1/2 כפית קינמון
1/5 כפית ציפורן
קורט מלח
לרוטב:
2 כוסות מים או יין אדום
1/2 תפוז חתוך לחתיכות
1/4 מקל קינמון
לקרם קשיו ותפוחים:
1 כוס קשיו שהושרה שעתיים
4 תמרי מג'הול
1 תפוח מוזהב חתוך גס
1/4 כוס מים
קורט מלח
1/4 כפית הל
הוראות ההכנה:
1. מוציאים מהתפוחים את התוכן, כדי לפנות מקום למילוי.
2. שמים את השקדים והמים במעבד מזון, וטוחנים עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את התמרים והתבלינים וטוחנים שוב לקבלת תערובת אחידה.
3. ממלאים את התפוחים בתערובת עד למעלה.
4. מחממים תנור ל-180 מעלות. מסדרים את התפוחים הממולאים בתבנית פיירקס ושופכים עליהם את חומרי הרוטב.
5. אופים את התפוחים כחצי שעה (התפוחים צריכים להיות רכים, אך לא לאבד את צורתם). מומלץ למזוג מנוזלי הרוטב על התפוחים פעמיים בזמן האפייה.
6. מכינים את קרם הקשיו: שמים את כל המרכיבים במעבד מזון וטוחנים עד לקבלת מרקם קטיפתי .
7. מגישים חם או בטמפרטורת החדר, עם קרם הקשיו על התפוחים או לצדם.
* המנה תישמר במקרר 3 ימים.
* כל המתכונים באדיבות ציונה מלמן, שפית ברפוד - המרכז לחיים בריאים, חובבי ציון 52, תל אביב, טלפון: 077-9009999