מתכונים של מנות עיקריות לראש השנה
מתכונים של מנות ראשונות ותוספות לראש השנה
מתכונים: עוגות של קרין גורן ומיקי שמו
ראשונה: לחמניות מתוקות
בכל עדות ישראל נהוג להכין לראש השנה לחמניות או חלות עגולות, כדי לסמל את מעגל השנה. בדרך כלל הן מתוקות, נמוכות ורכות, ולעתים מועשרות בדבש, צימוקים ואפילו אגוזים. אני מגישה לכם כאן את המתכון הבסיסי, עם תוספת של צימוקים או אגוזים. אתם מוזמנים להוסיף גם כף או שתיים של דבש או סילאן, לשנה מתוקה אפילו יותר.
>> המון המון מתכונים לראש השנה מחכים לכם פה
חלה מתוקה עגולה. אנחנו מחלקים אותה ללחמניות | צילום: שירלי נמש, מתוקים שליהמצרכים (6 מנות גדולות):
1 ק"ג קמח, מנופה
50 גרם שמרים
3/4 כוס סוכר
1/2 כוס שמן
1 כפית מלח
1 ביצה
2-3 כוסות מים פושרים
להעשרה:
1/2 כוס צימוקים או 1/4 כוס אגוזי מלך גרוסים
להברשה:
1 ביצה טרופה
1/4 כוס גרגרי שומשום
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את הקמח, השמרים, הסוכר, השמן, המלח והביצה. מוסיפים את המים בהדרגה תוך כדי לישה. מוסיפים את הצימוקים או האגוזים וממשיכים ללוש עד שהבצק אחיד וחלק, לפחות 10 דקות (אפשר ללוש ידנית או במיקסר). מכסים ומשהים לתפיחה במקום חמים במשך כשעה, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
2. מחלקים את הבצק לשישה חלקים שווים, יוצרים מכל חלק גליל וסוגרים ככעך. מניחים למנוחה של כ-15 דקות.
3. מעבירים לתבנית משומנת, מברישים בביצה הטרופה ומפזרים את השומשום.
4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-25 דקות, מניחים לצינון של כמה דקות ומגישים.
רוצים להכין לחמניות בצורת פרח? הנה טיפ ומתכון
סלט חסה. תוסיפו לזה קשיו ורוטב הורס | צילום: James Carrier, GettyImages IL
ראשונה: סלט חסה חגיגי
חסה אדומה וירוקה, תרד, מלפפונים, עגבניות שרי, קשיו וגרגירי רימון. סלט צבעוני ועשיר עם רוטב מנצח
המרכיבים (6-8 מנות):
1 חסה אדומה, קרועה לחתיכות
1 חסה ירוקה, קרועה לחתיכות
300 גרם עלי תרד, שטופים וקרועים לחתיכות
2 מלפפונים, פרוסים
200 גרם עגבניות שרי, חצויות
1/2 כוס אגוזי קשיו, קלויים
20 עלי ריחן (בזיליקום) טריים
גרגרים מרימון אחד
לרוטב:
5 כפות שמן זית
1 כפית דבש
1/2 כפית חרדל (רצוי דיז'ון)
2 שיני שום, כתושות
1 כף חומץ בלסמי
1 כפית שמן קנולה (או אחר)
מלח ופלפל שחור, גרוס טרי
אופן ההכנה:
1. שמים בקערה עמוקה ורחבה את החסות, התרד, המלפפונים והעגבניות. מפזרים את אגוזי הקשיו, הריחן וגרגרי הרימון.
2. שמים את כל חומרי הרוטב בצנצנת זכוכית בעלת מכסה, ומנערים היטב. שומרים עד להגשה.
3. לפני ההגשה מנערים היטב את הרוטב, ויוצקים על הירקות.
גלילת בשר. אפילו לא צריך לטגן לפני | צילום: דרור כץ, האתר הקולינרי של פסקלעיקרית: גלילת בשר עם חרדל ודבש
הגלילה מוגשת בשלמות ונפרסת לעיני הסועדים. בגרסה המקורית מטגנים אותה טיגון קצרצר כדי לסגור את הבשר, אך מניסיוני אפשר לדלג על השלב הזה. אם הבשר קפוא, הפשירו אותו במקרר ושטפו היטב לפני שאתם מתחילים.
המרכיבים (8-6 מנות):
2 קילו בשר כתף בקר, קשור לגלילה
1 כף חרדל דיז'ון
1 כפית גרגרי חרדל
1 כפית פלפל שחור, גרוס
2 כפות שמן זית
10 שיני שום, כתושות
1 בצל, פרוס לרצועות
2 כפות דבש
אופן ההכנה:
1. פורשים על משטח עבודה רדיד אלומיניום בגודל 35X55 ס"מ, כשהצד הבוהק כלפי מעלה, ומניחים את הגלילה במרכז.
2. מערבבים בקערית את שאר החומרים, ומורחים על הגלילה לאורכה ובצדדים.
3. סוגרים את רדיד האלומיניום סביב הגלילה אך מקפידים שלא יהיה צמוד לבשר, כדי שיהיה מקום לנוזלים שיופרשו בצלייה. מעבירים לכלי חסין אש.
4. צולים את הגלילה שעה וחצי בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד שהבשר מתרכך. פותחים את רדיד האלומיניום וצולים עד 30 דקות נוספות, להשחמה אחידה. מגישים חם עם הרוטב שנוצר במהלך הצלייה.
* אפשר להחליף את הדבש בריבות מסוגים שונים, כמו מרמלדת תאנים, תמרים או משמש.
עוד הצעות למנות עיקריות לראש השנה
אורז אדום עם מלא הפתעות. קל, ועדיין חגיגי | צילום: פסקל פרץ-רובין, האתר הקולינרי של פסקלתוספת: אורז אדום עם ברוקולי, תרד ובטטה
מנת אורז אדום עשירה ומגוונת בירקות ירוקים וכתומים. תוספת נהדרת המתלווה לכל מנת עוף, בשר או דגים.
המרכיבים (4-6 מנות):
2 כוסות אורז אדום
4 כפות שמן זית
4 בצלים ירוקים, קצוצים גס
2 כוסות עלי תרד, קצוצים גס
1 בטטה, חתוכה לקוביות קטנות
2 כוסות ברוקולי, מפורק לפרחים קטנים
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
1/2 כוס שקדים מולבנים קלויים
אופן ההכנה:
1. מבשלים את האורז במי מלח כ-30-40 דקות, עד שהוא מתרכך אבל עדיין שומר על צורתו. מסננים.
2. מחממים שמן בסיר רחב. מוסיפים את הבצלים ומטגנים 2-3 דקות. מוסיפים את התרד ואת קוביות הבטטה והברוקולי ומטגנים עוד 3-4 דקות תוך בחישה.
3. מוסיפים את האורז, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב. מכבים את הלהבה ומשאירים מכוסה 5-7 דקות. מעטרים בשקדים ומגישים חם.
אגסים ביין. ארוחה בשרית, קינוח פרוה | צילום: דודו קורן סטודיו לצילום , יחסי ציבורקינוח: אגסים ביין מוסקט מתקתק
קינוח קל, מהיר, ובעיקר נוח להגשה אחרי כל ארוחה חלבית או בשרית.
המרכיבים (6-4 מנות):
6 אגסים
מיץ מחצי לימון
1 מקל וניל או 3 שקיות סוכר וניל או 1/2 כפית תמצית וניל משובחת
1 בקבוק יין מוסקט
1/2 כוס סוכר דמררה או סוכר חום
1 כף סילאן
3-2 רצועות דקיקות של קליפת תפוז
1/2 כוס מיץ תפוזים
לעיטור:
1/2 כוס אגוזים קצוצים, קלויים קלות
אופן ההכנה:
1. קולפים את האגסים ושומרים על הגבעולים. חותכים פרוסה בבסיס כל אגס כדי שיוכלו לעמוד יציב.
2. משרים את האגסים לכמה דקות במים עם מיץ הלימון.
3. חוצים את מקל הווניל לשניים ומוציאים בכפית את הגרגרים. מעבירים את האגסים לסיר רחב ומוסיפים את התרמיל והגרגרים (או את סוכר הווניל או תמצית הווניל).
4. מוסיפים את יין המוסקט, הסוכר, הסילאן, קליפת התפוז ומיץ התפוזים. מביאים לרתיחה על להבה בינונית ומבשיל 5-7 דקות. מדי פעם מרטיבים את האגסים ברוטב היין.
5. מעבירים את האגסים והרוטב לכלי חסין אש. ממשיכים לאפות בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ-20 דקות. רצוי להרטיב את האגסים במהלך האפייה.
6. מגישים פושר, עם כדור סורבה.
* כל המתכונים באדיבות פסקל פרץ רובין
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!