"מילה טובה" היוזמה המבורכת של רשת החינוך אורט לא הייתה יכולה להיות יותר רלוונטית לחברה הישראלית בימינו. המיזם שהגיע לשיאו באירוע "יום המילה הטובה", צוין השנה בפעם ה-6 ומטרתו היא להטמיע שיח חיובי ומכבד בחברה - הן במרחב הפיזי והן במרחב הווירטואלי - באמצעות מחוות ופעילויות שונות.
ביום המילה הטובה שהתקיים ב-31.1 לקחו חלק 100 אלף תלמידי רשת אורט מכל רחבי הארץ, אנשי חינוך ומנהלים, מאות קהילות מהמגזר העסקי ומהמגזר הציבורי ורבבות אזרחים שמתחברים לרעיון.
את יום המילה הטובה הוביל צוות אורטוב, הגוף החברתי-ערכי של רשת החינוך. המיזם נולד למעשה בעקבות תכנית "שומרי מסך" של רשת אורט וגוגל, שנועד להביא לשינוי משמעותי בשיח ברשתות החברתיות ובאינטרנט - המקום בו תלמידים ובוגרים כאחד פוגשים תופעות של שיימינג, פייק ניוז, ושיח מתלהם.
יוצאים לפרגן ולהגיד תודה ביום "המילה הטובה"
במסגרת יום המילה הטובה, תלמידי הרשת, מקריית שמונה ועד הנגב, יצאו לפגוש נותני שירות ואנשים שנושאים בנטל בחברה ולעיתים חווים יחס ושיח לא מכבד - צוותי בתי החולים, עובדי התברואה, השומרים בקניונים, פקחי התנועה וכוחות הביטחון. התלמידים העניקו להם פתק וממתק שנועד לפרגן להם ופשוט להגיד תודה על עבודתם. מוקד הפעילות השנה היה באשקלון - שם מאות התלמידות והתלמידים מ-4 בתי הספר של הרשת בעיר נפגשו במרכז העיר וערכו פעילות משותפת למען הקהילה.
עוד במסגרת היום התקיים מבצע "להעביר את זה הלאה" במהלכו כל אדם שיקבל מחמאה היה מחויב להחמיא הלאה לבן אדם אחר לפחות. בנוסף, במספר ערים יצא אוטובוס הפרגונים במטרה להגיע לאוכלוסיות מגוונות בערים השונות. בתוך בתי הספר נערכו הרצאות TED בנושאי שיח חיובי ומכבד ובמספר מקומות בהם פועל רדיו בית ספרי העניקו במה להקדשת שירים עבור אנשים ותלמידים שעושים טוב.
"יום המילה הטובה כל השנה" - ליזום, להנהיג ולהשפיע
יום המילה הטובה הוא כאמור, הרבה יותר מיום. ברשת אורט יצרו את יוזמת "מילה טובה" גם על מנת לעודד ערכים של מנהיגות ותרומה לקהילה בקרב התלמידים - לאורך כל השנה.
"ברוח אורטוב ומיזם המילה הטובה מיצבנו את היעד של ליזום, להנהיג ולהשפיע בראש סולם הערכים הבית ספרי", אומרת עידית מייזנר רכזת מעורבות קהילתית ומגמת ערבית באורט יד-ליבוביץ', נתניה.
"אלו גם הערכים והסלוגן של בית הספר שלי. כרכזת מעורבות קהילתית, יזמתי את "יום המילה הטובה כל השנה" שמקדם מיזמים כיתתיים ממקום של יזמות ומנהיגות צעירה. כלומר, התלמידים שלנו הם אלה שבוחרים למי וכיצד לתרום על פי נטיית לבם והחוזקות שלהם. המטרה שלנו היא להעצים את התלמידים לחלום ולחשוב כמנהיגים צעירים ולפעול בקהילה".
אילו פעילויות קיימתם עד כה?
"קיימנו מחוות לכוחות הביטחון, צוותי הרפואה, ניצולי השואה ועוד. כיתה אחת אימצה יחידה קרבית, סיירת חרוב, שאותה הם מפנקים על בסיס קבוע בשי מתוק ואגרת אישית עם מילה טובה. כיתה אחרת בחרה לתמוך בחיילים בודדים. יש לנו כיתה שהשתלבה בפרויקט 'מחוברים' להפגת בדידותם של ניצולי שואה. בין היתר, התלמידים רכשו עבורכם פרחים וצמחים מכפר עידוד שמעסיק בעלי צרכים מיוחדים וכך יצרו תרומה כפולה. בנוסף, התלמידים יצרו מפגש בין-דורי עם הגמלאים שמגיעים ללמוד אצלנו ערבית מדוברת.
"בחנוכה הדלקנו נרות עם הגמלאים והזמנתי את אחד מהם – ד"ר לשפה הערבית הטריפוליטאית לדבר בפני התלמידים. ראית את האור בעיניים שלהם וכמה שהם זכו מתוך העשייה. הם יזמו את כל הרעיונות למפגש. הכינו מאפים והציבו ברכות בין המאכלים שקשורות לכל מאכל. התלמידים הם גם אלה שמשיגים תרומות ומימון לפעילויות – אם זה בעשייה עצמית בבית בעזרת ההורים שהם שותפים לכל דבר, ואם זה באמצעות הקמת דוכנים למכירת מוצרים שהכסף ממכירתם משמש לרכישת שי לקבוצה שאימצו. התלמידים מתרגשים מהתהליך כשזו יוזמה שלהם. יש להם גאווה יחידה".
האם קשה לעודד עשייה ותרומה לקהילה בעידן דיגיטלי בו כל ילד נמצא מול מסך?
"לא. העולם התקדם וטוב שכך. יש לנו תלמידים שהם אלופי הדיגיטל והם אחראים לכל הסרטונים של המיזם ומעלים אותם לרשתות החברתיות. יש תלמידים שטובים בעיצוב גרפי, כאלה שטובים במיתוג ומי שהחוזקה שלהם היא בארגון. זה מיזם כיתתי שכולם נוטלים בו חלק.
איך אתם מקדמים שיח מכבד המתנגד לאלימות?
"רשת אורט החליטה לעצור את יום הלימודים בעקבות מקרי אלימות חריגים שבני נוער היו מעורבים בהם והוציאה את הסלוגן 'עוצרים הכל ואומרים די לאלימות'. ברמת המיזמים, ביקשנו מהתלמידים לבחור נושא וקהל יעד שכל אחד בתחומו אומר די לאלימות. בין היתר, לקחנו את התלמידים לחווה השיקומית לבעלי חיים שעברו התעללות והם קיימו שם דיון בשאלה האם מי שמתעלל בחיות יכול להתעלל גם בבני אדם.
"אני 16 שנה בתפקיד והאהבה שלי למקצוע רק גוברת. בזכות המיזמים המיוחדים של רשת אורט. אנחנו זוכים לעשות חינוך ולא רק לדבר חינוך", מסכמת מייזנר.
לדברי דפנה אלון, מנהלת מחלקת "אורטוב", "מטרות התוכניות שלנו הן להטמיע ערכים של סובלנות, שיח מכבד, קבלת האחר ותרומה לקהילה. יום המילה הטובה היה יום שיא שבו רצינו להבליט את השיח המכבד ולהפיץ את חשיבותו לכל הקהלים שעימם אנו עובדים. בכל רחבי הארץ התלמידים קיימו מחוות ופעולות שמראות את כוחן והשפעתן של מילים מפרגנות ומעצימות". ארגונים, חברות וכל אדם המעוניינים לקחת חלק במיזם "יום המילה הטובה" מוזמנים להירשם כאן