האלימות במגרשי הכדורגל שהגיע לשיא בשבועות האחרונים מגיעה גם לבתי הספר. במסגרת יישום התכנית הרב שנתית "האחר הוא אני", תציין מערכת החינוך תציין בשבוע הבא את "שבוע הסובלנות" במטרה להטמיע שיח המבוסס על ערכים של אהבת האדם, קבלת האחר, סובלנות וערבות הדדית.
זהבי מותקף בדרבי. מנסים למנוע את התקרית הבאה | צילום: ספורט 5במסגרת כך, משרדי המשפטים והחינוך גיבשו יחד מערך שיעור משותף בנושא "מניעת גזענות, אלימות והסתה". מדובר בשיתוף פעולה של אנשי המקצוע משני המשרדים שמטרתו להוקיע את הגזענות והאפליה בחברה. ההחלטה על שיתוף הפעולה התקבלה בין היתר על רקע ההקצנה של השיח החברתי בארועי "צוק איתן" ובאלימות הגואה בספורט.
מערך השיעור יועבר על ידי שרת המשפטים ציפי ליבני ושר החינוך שי פירון, שיחד עם הנהלות המשרדים, פרקליטות המדינה והצוותים החינוכיים יגיעו לבתי הספר ויעבירו לתלמידים סדנאות שיחשפו אותם לפן המשפטי והחקיקתי של הגזענות וכן להיבטים של שוויון ושמירה על הדמוקרטיה.
במהלך הסדנאות המנחים יציגו בפני התלמידים אירועי קיצון בחברה הישראלית, בהם גם דוגמאות מתוך ההתלהמות ברשתות החברתיות ובמגרשי הספורט וידונו עם התלמידים בסכנה ובהשלכות שיש לכך על החברה הישראלית.
שרת המשפטים, ציפי לבנימיכל כהן, מנכ"לית משרד החינוך: "מדינת ישראל מושתת על ערכים של שמירה על כבוד האדם וחירותו, שוויון וסובלנות כלפי האחר. למרבה הצער, לא פעם אנו עדים לאירועים של גילויי גזענות, הסתה וחוסר רצון להכיר בשונה. אלו הן תופעות פסולות ומסוכנות שאסור לנו להשלים עם קיומן. מערכת החינוך מהווה גורם מכריע בשימורם של ערכי החברה, השונות הבין אישית בין התלמידים מזמנת אתגר תרבותי וחברתי והזדמנות ללמוד להכיל את השונה ואת האחר".
שר החינוך, שי פירון | צילום: פלאש 90 אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים: "משרד המשפטים נמצא בחזית המאבק נגד גזענות, אפליה וקיפוח של האחר ושל השונה ונגד הסתה לגזענות. תופעת הגזענות – מכל סוג וכלפי כל ציבור או יחיד - היא תופעה מכוערת שיש לגנות ולהוקיע, והמלחמה בתופעה זו נמצאת כיום בליבת העשייה של המשרד. ישנן דרכים משפטיות שונות להילחם נגד גזענות - בחקיקה, באכיפה ובהטלת עונשים. יחד עם זאת, התפיסה של משרד המשפטים היא שבמאבק בגזענות לא צריך לעסוק רק בפעילות משפטית של אכיפה וענישה, אלא דווקא בפעילות של מניעה וחינוך".
התוכנית "האחר הוא אני" היא מהלך ערכי-חברתי שמטרתה להטמיע במערכת החינוך את הערכים של חברת המופת. מדובר במהלך הדרגתי, רב שנתי, שבמסגרתו התכנים הערכיים יבואו לידי ביטוי בתחומי הדעת השונים, הן בשיעורים בכיתה והן בבחינות הבגרות, במטלות המחקר, בסדנאות ועוד.
הוקעת תופעת הגזענות ומיגורה בחברה הישראלית | צילום: המייל האדום