באוקטובר 2014 נפלה החלטה מהפכנית: לאפשר לבוגרי מערכת החינוך שלהם תעודות בגרות, להתקבל למוסדות להשכלה גבוהה ללא צורך בבחינות פסיכומטריות. ההחלטה התקבלה במסגרת הפורום המשותף למשרד החינוך, המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) ועד ראשי המכללות הציבוריות (ור"מ) וועד ראשי המכללות הלא מתוקצבות (ול"מ).
בין השאר, הוחלט לאפשר לכלל בוגרי מערכת החינוך, גם אלו אשר סיימו לימודיהם טרם כניסתה לתוקף של "התכנית ללמידה משמעותית", להתקבל ללימודים גבוהים ללא חובת מבחן פסיכומטרי. כבר בשנת הלימודים הקרובה יתקבלו ללימודים סטודנטים על סמך תעודת בגרות בלבד. המתווה החדש כולל אוניברסיטאות ומכללות, ומדובר במהלך הדרגתי שיצבור תאוצה עם כניסתה לתוקף (בעוד כשלוש שנים) של תעודת הבגרות החדשה.
בזבוז זמן וכסף. פסיכומטרי | צילום: ShutterStock לכל אוניברסיטה תנאי סף משלה
לקראת פתיחת ההרשמה (25.1) לשנת הלימודים האקדמית תשע'ו, המוסדות להשכלה גבוהה (אוניברסיטאות ומכללות), החלו בפרסום ערוצי הקבלה הישירה ללא חובת פסיכומטרי. בתקופה הקרובה, כלל המוסדות האקדמיים יציגו את רמת ההישגים הדרושה לקבלה ללימודים על סמך תעודת הבגרות בלבד. מדובר בחוגים ללימודי תואר ראשון, בהם גם מסלולי הנדסה ומדעים. מידע על מסלולי ההרשמה ניתן למצוא באתרי המוסדות האקדמיים השונים. "מתווה הקבלה החדש לאקדמיה ותעודת הבגרות החדשה", מסבירה מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן,
"הם חלק מהתכנית לקידום למידה משמעותית. תכנית זו מתייחסת לראשונה ליצירת רצף בין מערכת החינוך למוסדות ההשכלה הגבוהה ותורמת להעמקת הלמידה, איכות ההוראה וחיזוק מעמדה של מערכת החינוך. התכנית מדגישה תהליכי חשיבה, פיתוח כלים ביקורתיים ומטרתה לקדם למידת חקר ולהכשיר את התלמיד להתמודד עם אתגרי המאה ה-21".
לאחר יריית הפתיחה של היוזמה בשנה הקרובה, היעד לשנים הקרובות הוא מתן אפשרות לאחד מכל שלושה סטודנטים להתקבל ללימודים אקדמיים על סמך תעודת הבגרות בלבד (כ-30% מהסטודנטים באוניברסיטאות וכ- 40% מהסטודנטים במכללות). בנוסף לפרסום נתוני הקבלה במסלולים ללא פסיכומטרי, סוכם כי כל אוניברסיטה תגדיר בנפרד את רמת ההישגים הדרושים לקבלה ודרישות ייעודיות לכל חוג וחוג.
"יוזמה מבורכת"
לדברי פרופ' מנחם בן ששון, יו"ר ור"ה, האוניברסיטאות מכירות בחלקן החשוב ברצף החינוך ומצפות להמשך שיתוף פעולה פורה עם משרד החינוך. "התוכנית לקבלה לאוניברסיטאות על סמך בגרות בלבד היא צעד נוסף בחיזוק מעמדה של תעודת הבגרות והעצמת הלמידה בבית הספר. זאת במקביל לפעילות משרד החינוך להעלאת אמינות בחינות הבגרות".
פרופ' דודי שוורץ, נשיא הול"מ ורקטור הקריה האקדמית אונו, הוסיף כי "מדובר ביוזמה מבורכת להחזרת עטרת הלימודים התיכוניים ליושנה ולהשבת תעודת הבגרות לערכה הייחודי. ההחלטה מקטינה את אי השוויון שהיה כרוך בדרישה לפסיכומטרי, והנשכרים המרכזיים ממנה הם צעירי ישראל, אשר יזכו לקבל שנת חיים מבוזבזת על פסיכומטרי במתנה ויוכלו להקצות את כספי ההכנה לפסיכומטרי ללימודים אקדמיים ממשיים".
באיזה צבע בית הספר שלכם? בחינות בגרות | צילום: חדשות 2 הירוקים, הצהובים והאדומים
תכנית נוספת שיוצאת לדרך היא התכנית לשמירה על טוהר הבחינות. "הפעילות המשולבת לחיזוק בחינות הבגרות, תקפותן וטוהרן עם צמצום ההכרח בבחינה הפסיכומטרית כתנאי לקבלה ללימודים אקדמית לא רק שאינה פוגעת ברמה אלא להפך – בטווח הרחוק תביא לשיפור הלימודים האקדמיים והתועלת לפרט ולחברה", העריכה סגנית יו"ר המל"ג פרופ' חגית מסר ירון.
המסר של שמירה על טוהר הבחינות, כך סבורים במשרד החינוך, יוצר אמון בתעודת הבגרות ומחזק את מעמדה. בהתאם לזאת, עם תחילת בגרויות החורף משרד החינוך יחל בתכנית רחבת היקף שמטרתה הגברת האמון בבתי הספר והצוותים החינוכיים. בפיילוט ישתתפו עשרה בתי ספר ירוקים (ראו בהמשך), 49 בתי ספר אדומים וכ-140 בתי ספר צהובים). משרד החינוך יפיץ בקרוב חוזר מנכ"ל שיסדיר הנהלים וההנחיות בנושא.
בתי ספר ירוקים: אחוז המחברות הפסולות הוא קטן מ-1%. בבתי ספר אלו, מי שישגיח על הבחינה הוא הצוות החינוכי של בית הספר. צבע ירוק מצביע על התנהלות תקינה – משרד החינוך יבחן אפשרות שבתי הספר שירצו בכך ויימצאו ראויים, יוכלו לקבל אחריות ולמנות את צוות המורים בבית הספר להשגיח על בחינות הבגרות. הנושא ייבחן בפיילוט ויעשה תחת בקרה ופיקוח של הגורמים המקצועיים במשרד החינוך.
בתי ספר צהובים: נאמנים חיצוניים ישגיחו על הבחינה. אלה הם בתי ספר בהם אחוז המחברות הפסולות הוא 1.1% עד 3% - בבתי ספר אלו יתנהלו הבחינות באמצעים טכנולוגיים או באמצעות נאמנים חיצוניים שימנה משרד החינוך ואשר יהיו אחראיים על ארגון ותפעול הבחינה וחלוקתה לתלמידים.
בתי ספר אדומים: אחוז המחברות הפסולות עומד על 3% ומעלה – בבתי ספר אלו בחינת הבגרות תתבצע במרכזי היבחנות מחוץ לכתלי בתי הספר. נציגי צוות בית הספר ילוו את התלמידים במרכזי ההיבחנות אך לא יורשו להיכנס לכיתות בזמן הבחינה.
לאור השינויים הצפויים, מסרו נציגי המועצה להשכלה גבוהה כי הם חשים שותפים למשרד החינוך ולראשי מוסדות להשכלה גבוהה במחויבות להרחבת ולקידום הקבלה ללימודי תואר ראשון על בסיס תעודת הבגרות, ללא צורך בבחינה הפסיכומטרית.
"המועצה מברכת על פעילות משרד החינוך לשיפור תקפותם וטוהרם של בחינות הבגרות ועל יישום ההסכמות שהתקבלו ע"י המוסדות להשכלה גבוהה, כבר עם פתיחת הרישום לשנת הלימודים תשע"ו. כפי שהתחייבה, המועצה הנחתה את הועדות שהיא ממנה לבדיקת תכניות לימודים כי יעודדו ויאפשרו למוסדות לקיים מסלולי קבלה חליפיים, הכוללים גם מסלול המתבסס על הרכב וציוני תעודת בגרות בלבד".