לעיתים ישנה תחושה כי אנו חיים בעידן שבו "אדם לאדם זאב" והערך המקודש ביותר הוא האינדיבידואליזם, כאשר כל ביטוי לערבות הדדית ועזרה לאחר, כבר לא ימצאו את מקומם. ואז מגיעים אנשים שמקדישים את מירב זמנם לתרומה והתנדבות ומערערים לחלוטין את התפיסה הזו. עדיין יש בנינו המון אנשים שמקדישים את עצמם ואת זמן למען אחרים. כל אדם שמתנדב ותורם למען הקהילה בה הוא חי ופועל, מפיק מכך הרבה תועלת.
בחרנו שלושה אנשים, שכולנו מכירים, שמקדישים לא מעט מזמנם למען עזרה לאחרים. העזרה הזו לא תורמת רק לאותו אדם, אלא היא הופכת את כולנו לאזרחים בחרה טובה יותר. שלושת האנשים הידועים הללו מספרים על העשייה שלהם למען האחר, ועל כמה שמצאו את עצמם מקבלים המון בחזרה.
גם אתם רוצים לעשות טוב? להרשמה הכנסו>>
"העשייה שלי גורמת לשינוי וזה מה נותן לי את הכוח"
"מתמידה בפעילות ההתנדבותית כבר מעל 20 שנה". אורנה בנאי | תמונת AVI: ארץ נהדרת אורנה בנאי היא שחקנית מוכשרת ודמות ידועה בישראל. כשם שמזכירים את השם שלה בנשימה אחת עם הקומיקאים הטובים בארץ, כך מוזכר שמה גם בנוגע לזכויות בעלי חיים. אורנה ידועה בפעילות ההתנדבותית הענפה שלה, למען זכויות בעלי החיים וכמו כן היא פעילה גם בפן הרשמי, כשהיא מנסה לפעול גם לשינוי חקיקה שתמנע התעללות בבעלי חיים. " לשמחתי, אני מצליחה כבר למעלה מ-20 שנים, להתמיד בפעילות שלי למען זכויות בעלי חיים", מבהירה אורנה. "מבחינתי, כל עמותה שדואגת לזכויות בעלי חיים היא שותפה לדרך. ישנן רוב של עמותות שאני מזדהה עם מטרותיהן, כמו 'תנו לחיות לחיות', 'אס או אס חיות' ו'הכלבים שבצל', מאחר ורובן פועלות מתוך כוונה טהורה להציל חיות. באופן קצת מפתיע, ישנן גם עמותות יוצאות דופן, שמדיניותן לא מקובלת עליי, כמו צער בעלי חיים בתל אביב.
לאחרונה, בנאי מעידה שהיא משתדלת לפתוח את עצמה לעוד חלקים באוכלוסייה ולא רק לבעלי החיים. "לא מזמן העליתי מופע סטנד אפ חדש שאני רצה איתו ולפחות פעם בחודש אני מופיעה בהתנדבות. פעם אני מופיעה בפני נשים מוכות ופעם לילדים חולים. לצערי, לא חסר מוכי גורל בעולם".
זכויות בעלי החיים הוא הנושא שתמיד היה קרוב לליבה של אורנה בנאי, אך ההחלטה להתנדב הגיעה בעקבות מפגש מקרי. "הגיעה אליי אישה שסיפרה לי על ניסויים בבעלי חיים וזה נגע בי במקום שלא ידעתי שקיים בי", מעידה אורנה. "הרגשתי שאני מוכרחה לפעול, מעבר לעבודת שטח של הגעה להפגנות, עצרות וימי אימוץ. שמתי לי למטרה להשתמש בכוח שלי כדי לשנות את החקיקה לטובת בעלי חיים בכנסת ובממשלה. ההתנדבות הזו היא בשבילי עבודה יומיומית".
פעילות התנדבותית יכולה לגרום לסיפוק אדיר ותחושה מאוד טובה, בעקבות העזרה לזולת, אך עבור כל אחד הרגש הזה מתבטא ברגעים שונים, שריגשו אותם יותר מהשאר. עבור אורנה בנאי הרגע הזה הגיע ממש לפני חודשים אחדים. "הופעתי לפני כחודשיים למען עמותה שמטפלת בילדות עם תסמונת רט, הנקראות 'מלאכיות הדממה'. זו מחלה איומה, שבה, בשלב מסוים, הילדות מפסיקות להתפתח, כאשר הן למעשה כלואות בתוך גופן. בסוף ההופעה ניגשה אליי אימא, יחד עם הבת שלה והתודה שלהן ריגשה אותי עד דמעות. הרגשתי עוצמה של כאב וגם שמחה ונחמה, בזה שיכולתי קצת לתרום להם".
בנאי טוענת שרוח ההתנדבות אינה ייחודית רק לה. "אני מוכרחה להגיד שרוב האנשים בעלי הכוח וההשפעה בארץ מאוד אוהבים להתנדב. העם שלנו באמת אוהב ורוצה לתת. בנושא בעלי החיים, הסיפוק שלי מגיע מהעובדה שאני כן מצליחה להשפיע, כמו נושא החקיקה בעניין הקרקסים ופיטום האווזים. בנושאים אחרים אני מקבלת סיפוק מעצם הנתינה, כשאני רואה את השמחה של הילדים ובעלי החיים, הם מוציאים ממני הרבה חום ואהבה.
"ההתנדבות הייתה הדרך שלי לתת משמעות לאחי"
צופית גרנט הקדישה את חייה, כמו גם את העשייה הטלוויזיונית שלה בשנים האחרונות, לקירוב לבבות. מסתבר שגם מאחורי המסך היא פעילה מאוד בעמותות שנוגעות לליבה באופן אישי. "אני נשיאת עמותת 'אנוש', עמותה לפגועי נפש, מזה שמונה שנים" מציינת גרנט. "העיסוק שלי הוא על בסיס יומיומי, סביב כל נושא ההתנדבות, למען פגועי הנפש וגם משפחותיהם. כיום, הפעילות שלי היא לא רק סביב פגועי נפש, אלא היכן שאני מצליחה לעזור לאנשים. אני עושה ערבי התרמה עבור מקום שנקרא בית הילדים על שם צבע אלעזרקי. אני חייבת לציין שגם בתכנית הטלוויזיה שלי, 'אבודים', יש כוונה טובה, לסייע לילדים למצוא את הוריהם".
העבודה ההתנדבותית של צופית חשובה לה מאוד, אך היא מגיעה בעיקר עקב מקרה אישי, הנוגע לאחיה, שגרם לה להבין את חשיבות הנתינה וההתנדבות. "אני נשיאת עמותת 'אנוש' כי לי יש אח שמתמודד עם סכיזופרניה וזו הייתה הדרך שלי לתת משמעות לאח שלי. אחי, בעצמו, הפך להיות פעיל ומשפיע במעגל הזה.
"ההתנדבות הפכה אותי לאדם חכם, חם, שמח ובריא יותר". צופית גרנט "כשאת מחוברת למעגל הפגיעות, את מכירה את הקשיים שנוצרים בו, ואת עובדת עם תשוקה פנימית שמניעה אותך להיות שם מתוך מסירות, הכרה ומודעות גדולה. מעבר לזה, התנדבות בעיני זה המפתח לאושר הפנימי של אדם, אחת הדרכים שניתנו לנו כדי שנהיה שלמים יותר. לשחקן, לדוגמא, יש כלי משמעותי כי הוא יכול לדבר בשם האנשים ובשם קהילה. הוא יכול להיות המתווך שישנה את התודעה הציבורית, כי הקול שלו מגיע למרחקים. לדעתי, שחקן שלא משתמש ביכולות שלו כדי להשפיע על הקהילה מחמיץ דבר גדול בחיים".
ערב ההתרמה של בית אלעזרקי, היוה את אחת הנקודות החשובות, בחיי ההתנדבות של גרנט. "אנשים קרעו את השיקים שרצו לתת קודם לכן וכתבו סכומים גבוהים יותר. למעשה, כל ההתמסרות שלי לפגועי נפש שינתה לי את החיים. אני לא יכולה לדמיין את עצמי לא עושה ולא מתנדבת בתוך הקהילה.
"התנדבות הפכה להיות חלק מסדר היום שלי, חלק מהנשימה שלי. זה נותן לי יציבות וסדר יום, כך שתמיד יש לי במה להתעסק. את המשמעות הכי גדולה שלי בחיים אני מוצאת דרך ההתנדבות, היא הפכה אותי לאדם חכם, חם שמח, ובריא יותר.
"המפגש עם הורים לילדים חולים מרגש ונותן כוח להמשיך"
מנחים בתוכניות ילדים הינם מושא להערצה לאוכלוסייה הצעירה ויש לזה חשיבות עצומה, בכדי להעביר מסר לדור הצעיר. טל מוסרי, החליט להשתמש בכוח שהקהל הצעיר נתן לו, לאורך השנים, בכדי לנצל את זמנו הפנוי לפעילות התנדבותית: "כחלק מעבודתי, כמנחה בערוץ הילדים, קיבלתי המון פניות מילדים, מההורים שלהם ומכל מיני עמותות וארגונים לבוא ולסייע. רוב הפניות מבקשות שנבוא לביקורים בבתי חולים, אצל ילדים חולים, או כאלו שעוברים ניתוח. אני עושה את זה בתדירות גבוהה. כמעט מדי שבוע אני מבקר ילד או ילדה חולים, כאשר אני יודע שזה ייתן להם הרבה כוח, יחזק אותם ויעלה להם חיוך".
צריך להיות מסוגל לפתח עמידות נפשית כדי לעמוד בטלטלה הרגשית שמגיעה מתוקף המפגש עם הילדים החולים. לא כל אחד יכול לעמוד בזה לאורך זמן, כפי שמציין מוסרי. "בשנים הראשונות כשעשיתי את זה, היו לא מעט פעמים שבן היה לי קשה לראות ילדים שעברו תאונות, או ששוכבים במחלה האונקולוגית. זה היה נשאר איתי הרבה זמן, אבל עם השנים למדתי להתגבר על זה ולקבל מזה הרבה כוח. לפני שנה טסתי לשבועיים עם עמותת "להושיט יד", שאיתה אני עובד באופן קבוע כבר כמה שנים, ביחד עם חבורה של ילדים חולים, לאורלנדו ומיאמי בארה"ב. הצלחנו להעניק להם טיול שכל ילד חולם עליו. זה נתן להם הרבה כוח, והם חזרו לארץ מגובשים, שמחים ועם כוחות להחלים".
"הרבה אמנים מתנדבים בבתי חולים ברחבי הארץ". טל מוסרי | צילום: עודד קרני כמו הרבה אנשים, שנמצאים באור הזרקורים, גם טל מוסרי החליט לנצל את הבמה שניתנה לו בכדי לעשות טוב. "אני מרגיש שזה חלק מהתפקיד שלי ככוכב בערוץ הילדים. לדעתי, אמנים ושחקנים, שבחרו בדרך הזו, הם בעלי רגישות גבוהה. אני משתדל להיענות לכמעט מאה אחוז מהפניות שמגיעות אלי, בין אם מדובר בילד או הורה, שמתקשר אליי ובין אם הוא חולה או לא .זה חלק מהעבודה שלי וסוג של שליחות בעיניי.
"אני לא לבד בזה, הרבה אמנים מתנדבים במחלקות בבתי חולים בכל הארץ. בפנימיות ילדים, יש רוח התנדבותית מדהימה, ולא רק מצד אמנים, יש גם המון אנשים טובים שלא נחשפים בתקשורת. האנשים הללו נמצאים שם לאורך כל הדרך, זו ממש דרך חיים אצלם ואני מצדיע להם".
מפגש עם ילדים חולים הוא תמיד טעון, אך כשרואים את ההורים של הילדים שמתמודדים עם דברים כמו מחלות סופיות, המפגש יכול להיות משהו שמשנה את החיים. "כל מפגש עם ילד שנמצא במחלקה אונקולוגית, הוא מפגש טעון רגשית, מבהיר מוסרי. "הם ילדים אופטימיים, עם חיוך והרבה כוח, ילדים גיבורים. מעבר לזה שאני מזדהה איתם ואוהב אותם אני מסתכל מהצד כהורה לילדים, על ההורים שלהם ורואה את התמודדותם. לפעמים שוכחים אותם במאבק הזה. השיחות איתם אלו הרגעים שנחרטים אצלי חזק יותר. במהלך הרבה שנים פגשתי, לצערי, גם מקרים שהסוף לא היה טוב ואלו הם הרגעים שהולכים איתך. כשאני יוצא מהמפגש איתם זה נותן לי פרופורציות וכוח להמשיך".
פעמים רבות לא ניתן לתאר את התרומה של הפעילות ההתנדבותית במילים, אך הרבה מעידים שהתחושה היא מעצימה בצורה ששום דבר אחר לא יכול להחליף. "זה כיף שילד רוצה לפגוש אותך, כי במקצוע שלי אתה רוצה שיאהבו אותך ושזה יהיה חלומו של כל ילד לפגוש אותך", מסביר טל מוסרי. "זה מחמיא ונותן הרבה כוח. בעבר, הנחיתי מסיבת פורים של "להושיט יד", כשהרופא אומר לי שעזרתי להכין ילד לניתוח או שהוצאת ממנו חיוך, זה נותן לי המון כוח ופרספקטיבה. אני נותן, אבל גם מקבל המון בחזרה".
גם אתם מעוניינים להתנדב? זה בהחלט הזמן
מדי שנה, הקרן לידידות נרתמת לסייע לקשישים, שמצבם קשה ומעניקה להם סיוע כספי שיעזור להם לעבור את החורף בשלום. במסגרת מבצע "מחממים בידידות" מגיעים המתנדבים לשטח, ומעבר לסיוע הכספי, בדמות תנורים ומענקים לחשבונות החשמל. בנוסף, הם מעניקים להם אוזן קשבת ובוחנים צרכים נוספים בהם הקרן עשויה לתת מענה.
הפרויקט הינו פרויקט חינוכי, המעודד אנשים לצאת ולהתנדב בקהילה וליצור חיבור ישיר בין צעירים וקשישים. תגובותיהם של הצעירים שלקחו חלק בפרויקט, מחממות את הלב. התרגשותם משרה אופטימיות ותקווה שניתן ליצור כאן חברה מגובשת, שתבוסס על ערכי הערבות ההדדית, אשר יהדהדו בליבם, של בני הנוער בישראל.