היי, לא להשתין על הסט. צילומי קטלוג לכלבים | צילום: עודד קרני במצב הכלכלי הנוכחי, גידול כלב עלול להיחשב למותרות. הרי ההיסטוריה כבר הראתה לא פעם שבתקופות משבר, הראשונים שנשכחים הם הכלבים והחתולים. אם בודקים היטב, מגלים שזה מתחיל לקרות כבר עכשיו: תראו מה קורה בימים אלה בעמותת "תנו לחיות לחיות" – כלביות מפוצצות עד אפס מקום, מחסור בתקציבים ומוקד הצלה שנסגר בלית ברירה.
מצד שני, השבוע התקיימה אליפות אירופה לכלבים ברומניה, לשם הוטסו כלבים ישראלים רבים ומטופחים, שדגמנו בפני האירופאים חיי מותרות הכוללים טיפוח קבוע במספרה, בגדים, אימוני כושר קבועים, טיפולי רפואה משלימה, צילומי סטודיו מקצועיים, ייעוץ פסיכולוגי, חופשות במלון בוטיק ועוד.
אם תשאלו את בעלי הכלבים כמה זה עולה להם, הם עלולים להתעצבן. מבחינתם, זה כמו שתשאלו מישהו כמה עולה לצאת עם בחורה או אפילו לגדל ילד: אם הכלב הוא החבר הטוב ביותר של האדם, אז צריך לתת לו הכל גם אם אין איך לגמור את החודש. וכשהם אומרים הכל, הם בהחלט מתכוונים לזה.
ילד לכל דבר ועניין
לכלב הדוג דה בורדו של ליאת גטניו קוראים אכילס, על שם הגיבור היווני. "יש לו לפחות חיי אל", היא מצחקקת. "הוא פינוקי מושלם בממלכת הצעצועים שלו, יש לו עשרות צעצועים".
מספרת לו הכל, והוא מקשיב ולא שופט. ליאת עם אכילס ועם חבר | צילום: יגאל פרדואבל אכילס לא רק משחק כל היום - הוא גם מזיע שלוש פעמים בשבוע בטיפולי הידרותרפיה בכפר אחים. במסגרת האימון הוא צועד בתוך מים על הליכון מיוחד שמיועד בעיקר להקלה על בעיות אורטופדיות של כלבים, אבל לא רק. "ככה הוא עושה בודי בילדינג", מסבירה גטניו. "זאת אומרת, שרירים. הוא בריא טפו טפו. איזה קוביות יש לו ברגליים!"
מה אתך, גם הולכת לחדר כושר?
"אני? לא, אין תקציב לזה וגם אין כוח, אבל העיקר שאכילס הולך. אני לוקחת אותו בבוקר לפני העבודה להידרו, כמו ילד שהולך לגן. הוא מבלה שם במהלך היום ובערב הוא חוזר הביתה".
לאכילס, ספורטאי מטופח שכמוהו, יש בבית חדר משלו. "אני גרה לבד, אז יש חדר נוסף", מסבירה גטניו. "יש לו שמיכת פוך זוגית בתור מיטה ומצעים משלו שאני מחליפה לו כל שבוע, כולל מצעי דונלד דק חמודים. מה לעשות? מבחינתי הוא ילד, לכל דבר ועניין. בעבודה שואלים אותי כל הזמן אם אכילס הלך היום לגן, אם הוא התקשר, ואני מתגעגעת אליו כל היום. כשאני חוזרת הביתה, אני יושבת אתו ומספרת לו הכול. הוא תמיד מקשיב לי ולא שופט".
גטניו היא אם גאה, שלא חוששת גם להציב אתגרים. לראייה, אכילס משתתף בתערוכות כלבים ותמיד חוזר הביתה עם תעודות מרשימות שמוכיחות שכל ההידרותרפיה הזאת משתלמת. "הוא אלוף ישראל, אלוף על, אלוף הים התיכון, אלוף תל אביב ואלוף יופי בינלאומי. כל המטבח שלי בבית מלא בגביעים!"
שומרים על הגזרה. כלב בטיפול הידרותרפיה | צילום: יגאל פרדומרשים. כמה הגידול שלו עולה לך?
"עולה הרבה, אבל אני מעדיפה שלא להגיד כמה. אני עומדת בזה בגבורה כי ככה זה באהבה".
כשהוא לא כובש פסגות, אכילס יוצא לימי צילום. יחד עם כלבים מורעפים אחרים הוא פוקד את הסטודיו של יגאל פרדו, צלם הכלבים היחיד בישראל, ועושה פוזות על ארבע למצלמה. "עשיתי לו בוק, ובמשרד כל השולחן שלי מלא בתמונות שלו", מספרת גטניו. "אין מה לעשות, הוא אוהב להצטלם".
הצלם פרדו הוא גם מי שאמון על צילום קולקציית 2013 החדשה של מותג בגדי הכלבים ריבוס מבית בונזו. ביום הצילום בסטודיו שלו בתחנה המרכזית בתל אביב, מתקבצים בנינוחות כמה כלבים מובחרים מסוגים שונים, בדרך כלל כאלה המתורגלים בעמידה מול המצלמות, וזוכים לנבוח אל מול הפלאשים כשהם לבושים בצעקה האחרונה בתחום.
איך עובד יום כזה, אתם שואלים? בעזרת הרבה נקניקיות שנזרקות על הדוגמנים כדי למשוך את תשומת ליבם. פרדו משמיע נביחות וצפצופים מוזרים כדי להוציא מההולכים על ארבע את הפוזה הנכונה, משתמש בכלי הקשה, משרוקיות ומחיאות כפיים, כשלצדו מתרוצצת ספרית הכלבים המובילה איריס פז, שבין צילום לצילום מסתובבת בין הדוגמנים ומתקנת להם גומיות וקישוטי שיער. מעבר לכך, מדובר בסט צילומים לכל דבר ועניין – פלאשים, תאורת סטודיו, קולבים עמוסים בבגדי הקולקציה וסטייליסטיות שמלבישות את הדוגמנים. "תיזהר, פארוק!", מסנן פתאום פדרו לעבר פודל חמוד, אך לשווא: הכלב משתין לו במרכז החדר, ולעזאזל האאוטפיטים היקרים. "כל הזמן הם מסמנים לי טריטוריה", נאנח הצלם. "תיק הציוד שלי חטף כל כך הרבה, הם תמיד מסמנים אותו".
לדבריו, "יש הרבה אנשים שאוהבים את הכלבים שלהם, כמו את הילדים ולא פחות מאשר את הילדים. כמו שהילדה רוצה בוק והאימא רוצה יותר מהילדה שיהיה בוק, אז הבעלים רוצים לעשות בוק לכלבים. ממש בקטע של אגו להראות כמה הכלב יפה ולשים תמונה בסלון".
כשכלב מתרגל לקבל תשומת לב כזו, הוא לומד לאהוב את זה. הסטודיו של יגאל פרדו | צילום: עודד קרניאילו אנשים פונים אליך?
"יש מקרים של אנשים בודדים, שאין להם משפחה, שאין להם ילדים. הם כנראה מחליפים את זה בטיפול בכלבים".
ולדעתך, כלבים אוהבים את כל זה?
"אני נזהר מלשפוט. זה סוג אחר של התייחסות לכלב - לאו דווקא לרעתו או לטובתו. לפעמים יש אנשים שמגזימים, שעושים האנשה לכלב ואז יש עם זה בעיה. כשהכלב מתרגל מגיל קטן שמלבישים אותו ושהוא מקבל כל הזמן תשומת לב חיובית ושמצלמים אותו, אז הוא לומד לאהוב את זה".
קצת ורוד בזנב
יד ימינו של יגאל ביום הצילום היא איריס פז, בעלת מספרת "פריזורה" בחולון. "אני כבר 25 שנים במקצוע, ואצלי במספרה עושים את כל סוגי התסרוקות", היא מצהירה. "יש לי שמפו שמתאים לכל סוג – לעור מגורה, לשיער לבן, לשיער שחור, שמפו היפואלרגי, שמפו אנטי מיקרוביאלי ואנטי בקטריאלי, אני מתאימה לפי מצב העור".
בנוסף לכל אלה, פז מציעה טיפולי מניקור-פדיקור מיוחדים. במילים אחרות: היא שמה לק לכלבים. "ורוד ונצנצים הולכים ממש חזק", היא אומרת. "לא כל אוכלוסייה מתחברת לזה, אבל יש הרבה שפונים. בכל מקרה, לא מומלץ לק בצבע אדום כי זה נראה כמו דם".
מה עם צבע לשיער?
"זה לפי בקשת הבעלים. יש לי צבעי מים מיוחדים לכלבים שדוהים ונשטפים במים. אנשים אוהבים להשתעשע בחגים, לעשות קצת ורוד בזנב, באוזניים. אני גם יודעת לצייר על כלבים עם מספריים, לעשות כמו קעקועים בפרווה".
לעיתים קרובות, מעידה פז, היא נתקלת בלקוחות שחיים מהיד לפה אבל מוכנים לעשות הרבה כדי לצאת מהמספרה עם כלב מתוקתק. "יש כאלה שמשקיעים אלפי שקלים בכלב", היא אומרת. "אפשר לראות את זה במיוחד בעלייה הרוסית, הם גרים בחדרון עם עוד ארבעה שותפים, אבל את הכלב הם יביאו כל חודש לתספורת. הם באים עם שקית ניילון שבה הם שמים את הדברים שלהם, כי אין להם אפילו תיק. אבל הכלב? יושב בתיק מפואר".
כמה זה עולה להם? | צילום: עודד קרניגבי, מזכירה במשרד עורכי דין ולקוחה קבועה של איריס, אפילו עברה לגור בסמוך למספרה, ממש מעבר לכביש, כדי להפוך את העסק ליותר קל. "כשהתגרשתי מבעלי, הדבר הראשון שחשבתי עליו הוא שאני צריכה למצוא דירה שצמודה למספרה", היא אומרת. "זה היה הדבר הכי חשוב לי. לפני כן הייתי נוסעת כל שבועיים במיוחד מאשדוד".
גבי היא אם גאה לונסה ולבולט, שני כלבי טרייר רוסיים שחורים ומפוארים. "הם הילדים שלי", היא אומרת. "יש עבודה וכלבים, וזהו. בחמש וחצי בבוקר אני עושה אתם שעה טיול. בערב אני חוזרת ומתעסקת אתם עד שאני הולכת לישון, לפחות שעתיים הסתובבות. בסופי שבוע אני משתדלת לטייל אתם בכל מיני מקומות".
ונסה ובולט שומרים כמובן על הגזרה, וזאת בעזרת הליכון מיוחד שעולה בדרך כלל למעלה מ-16 אלף שקלים, אבל גבי קנתה אותו מיד שנייה. "הם הולכים עליו לפחות פעם בשבוע, ולפני כן לקחתי אותם כמה שנים ברציפות להידרותרפיה".
כמה כסף את משקיעה בהם מדי חודש?
"המון. פעם בשבועיים שניהם במספרה, וכל כלב עולה בין 350 ל-500 שקל לתספורת. בגזע הזה רוב הספרים לא יודעים לספר, אז אני הולכת לאיריס כי היא הכי טובה. אני מוציאה עליהם משהו כמו 1,500 שקלים בחודש, ומוותרת מעצמי כדי לתת להם, ממש כמו עם ילדים. כשחושבים על זה, בעצם אני גרה אצל הכלבים ולא הם גרים אצלי. אני מרשה להם לישון במיטה, בסלון, איפה שהם רוצים, אבל בשמחה רבה. חשוב לי שיהיה להם נוח בבית, אז אני גם שמה להם מזגן שדולק 24 שעות. העיקר שיהיו להם חיים דבש".
האובססיות של הכלב נרגעו
ויש כמובן גם את עניין הבגדים. בשנים האחרונות כבר לא כל כך מפתיע למצוא כלבלבים חמודים מסתובבים ברחוב כשהם לבושים בסוודר מעויינים צמרירי – אלא שעבור מי שרוצה להשקיע בחבר הכי טוב שלו, מסתבר, זה ממש לא מספיק. הם רוצים גדול יותר, ואופנתי יותר, ובעיקר יוקרתי יותר.
את נתח השוק הזה בדיוק זיהה אוהד קרצו בן ה-29, הפנים מאחורי "דוגישיק", חנות אינטרנטית לבגדי מעצבים לכלבים. בבוטיק האונליין שלו אפשר למצוא ג'ינסים, שמלות, חולצות, גופיות, אוברולים, חלוקי מגבת, חצאיות מיני, הלבשה תחתונה, תיקים וסיכות – כולם מעוצבים במיוחד עבור חיות המחמד האהובות, ומאפשרים להם להתלבש לא פחות אופנתי מהבעלים שלהם. טווח המחירים נע מ-80-90 ש"ח לגופיות וחולצות ועד 133 שקל לפריטים מיוחדים יותר. תיקי מנשא ניתן לרכוש ב-550 שקל ותחתונים עולים כ-60 שקל. "השנה ניתן לראות שמלות עם נקודות ומגוון עיצובים בסגנון וינטג'", שוטח קרצו את הטרנדים החמים ביותר.
"יש אנשים שמביאים את הכלב כי מגיעה לו חופשה". פנסיון בוטיק לכלבים | צילום: עודד קרנילמה כלבים בכלל צריכים בגדים?
"תשמעי, זה כמו להלביש ילד. את רוצה שהילד שלך יהיה לבוש יפה? כך גם הבעלים של הכלבים רוצים שהכלבים שלהם יתלבשו יפה. הרי בגדי הכלבים לא נועדו רק לחורף ולקור. כשכלב מתלבש כמו שבעליו מתלבשים, זה כיף לכולם. לאירועים מיוחדים כמו יום הולדת, או כשמוזמנים להתארח עם הכלב, או אפילו כשהולכים לפארק, רוצים להיראות טוב".
ומה קורה כשמעיזים ללכת לאנשהו ללא הכלב, לחופשה למשל? בדיוק בשביל הוקם בית מלון בוטיק לכלבים במושב פתחיה שבשפלה. המלון הוא חלק ממרכז הנקרא "דוגסקול" אותו מנהלים דודיק ורוני מזור, והוא הדבר הכי רחוק מהפנסיונים המעופשים אליהם היו נשלחים הכלבים בעבר. "בחבילה הבסיסית אנו מציעים אירוע בחדרים ממוזגים ומרוהטים, שכוללים ספה, שטיח, מיטת כלבים, טלוויזיה ומוזיקה ברקע לאורך כל שעות היממה", אומר דודיק. "יש לנו חצר פרטית לכל חדר וטיולים שלוש פעמים ביום ברחבות משחק מגודרות ומוצלות. צוות המלון מונה שישה עובדים וכולם מאלפי כלבים".
חדרים ממוזגים שכוללים ספה, שטיח, מיטה, טלוויזיה ומוזיקת רקע | צילום: עודד קרניכמה זה עולה?
"70 שקל ליום, אבל בנוסף יש תוספות בתשלום: שחייה בבריכה, ארוחות גורמה של חזה עוף או בשר בקר בתוספת ירקות מאודים, עצמות בקר עסיסיות, ארטיק נקניקיות לכלבים, מקלחות ואילוף".
כל הפריטים בחדרי הפנסיון, מהמזגן והספה ועד הטלוויזיה שמקרינה לאורך שעות היום סרטים, נועדו להרגיע את הכלב ולהזכיר לו את הבית. העובדה שבמלון כמעט ולא שומעים נביחות, קובעים הבעלים, מצביעה על כך שהכלבים באמת רגועים. "כל מי שאוהב כלבים והכלב עבורו הוא חלק מהמשפחה מגיע אלינו", הם אומרים. "הם מביאים את הכלב כשנוסעים לחופשה, כשמשפצים את הבית, לקראת לידה, לצורכי אילוף ועוד. מדי פעם יש כאלה שמביאים את הכלב כדי שהוא ייצא לחופשה בעצמו".
ככלל, נראה שהיום יותר ויותר אנשים לא מהססים לקבוע שהכלב צריך הפסקה, או לפחות טיפול שירענן אותו, יחדיר בו אנרגיות חיוביות ויוציא אותו כמו חדש. זה מה שמביא רבים כל כך לרפואה המשלימה, המציעה לכלבים טיפולי דיקור, צמחי מרפא, פרחי באך ועוד. מור שולברג, בוגרת יחידת הכלבנים בצה"ל, היא מטפלת מוסמכת ברפואה משלימה לבעלי חיים, ואחת שממש לא חושבת שלכלבים שלנו מגיע פחות מזה.
"ישנם מקרים שבהם הטיפול ברפואה הקונבנציונלית אינו מספק ובהם בהחלט יש מקום לשקול מענה מהעולם ההוליסטי, למשל בבעיות כמו דלקות כרוניות, בעיות אורתופדיות, אפילפסיה ובעיות עצביות", היא אומרת. "יש אנשים שמביאים את הכלבים שלהם לטיפול בעזרת לייזר רך כדי לפתור בעיות אורטופדיות, או למטפלים שמשתמשים ברעל דבורים כדי לפתור בעיות עצביות ושיתוקים. יש גם כאלה שהולכים על הומיאופתיה - טיפולים בעזרת תמציות צמחים לבעיות בריאותיות".
עלותו של טיפול אוהב כזה עשויה לנוע לדבריה של שולברג בין 150 ל-400 שקל, אך היא מרגיעה: "לעיתים הטיפול יכול לחסוך אלפי שקלים שהיו יוצאים על ניתוח אחד, ולהגיע לאותה תוצאה. חוץ מזה, באמצעות רפואה משלימה ניתן לטפל גם בבעיות נפשיות. למשל, הגיע אליי כלב שבמשך שנים נהג ללקק את כף ידו ללא הפסקה ובאמצעות פרחי באך ודיקור הוא הפסיק את האובססיביות שלו".
מי שלא מאמין בשיטות האלה, אבל מזהה שלכלב יש כמה תסביכים שחייבים לפתור, יכול לפנות אל דורית דמבין, בעלת "המרכז הישראלי לכלבים", מדריכת אילוף מוסמכת ומומחית בהתנהגות בעלי חיים למעלה מ-25 שנים. היא מספרת כי היום כבר רבים פונים אליה כשהכלב שלהם צריך "פסיכולוג", ולא חוששים להשקיע בתקווה שתפתור אצלו בעיות התנהגות דוגמת תוקפנות, חרדות, פחדנות, חרדת נטישה ושליטה על צרכים. הימים בהם הכלב היה נשאר מתוסכל בפינה, היא אומרת, חלפו ועברו.
לפעמים הרפואה הקונבנציונלית פשוט לא מספיקה. דיקור לכלב | צילום: יגאל פרדו "אופי הטיפול שלי מתבסס על בניית תקשורת טובה ונכונה בין הבעלים לכלב על ידי רכישה של התנהגות נכונה של הכלב כלפי הבעלים", היא מסבירה. "לשם כך נדרשים מספר מפגשים בהתאם למצב הכלב. את המפגש הראשוני אני עורכת בבית המשפחה על מנת שאוכל לראות ולהכיר את המשפחה, הכלב, הסביבה הטבעית, הצרכים והבעיות. בהמשך נקבעות פגישות פרטניות עם הכלב והבעלים ולעיתים אף מפגשים קבוצתיים של הכלב והבעלים עם כלבים אחרים ובעליהם. בזמן האחרון יש עלייה במספר הפונים לגבי חרדת נטישה ובעיות של חוסר ביטחון עצמי, אבל בהכל אפשר לטפל".