הוצאות קבועות תמיד יהיו לנו, אבל ישנן הוצאות שמשתנות מעונה לעונה. בקיץ, למשל, הילדים בחופשה ויש להם קייטנות יקרות, בהמשך צריך להעסיק אותם בפעילויות ובילויים שונים, ובאופן טבעי, אנחנו משתמשים יותר במזגן. בחורף, לעומת זאת, קיימים ארבעה תחומים בהם ההוצאות שלנו עשויות לטפס אם לא נשים לב: חשמל, ביגוד והנעלה, בילויים עם הילדים ותרופות. איך חוסכים בהם? ריכזתי עבורכם שיטות שיעזרו לכם להתכונן לחורף חם, אך גם חסכוני ויעיל.
ללבוש בגדים חמים גם בבית. אבל טרנינג, כן? | צילום: אימג'בנק / Thinkstockחשמל: איך אתם מחממים את הבית?
חימום הבית. נתחיל בכך שדרך יעילה לחיסכון היא פשוט להתלבש בבגדים חמים גם בתוך הבית, כולל גרביים ונעלי בית. כמו כן, הקפידו על איטום החלונות והפעילו את החימום רק בשעת הצורך. מבחינת חימום, לדעתי, בראש ובראשונה יש לבחור אמצעי חימום בטיחותי, כאשר חיסכון הינו הקריטריון השני בחשיבותו. המזגן נחשב לאמצעי החימום החסכוני ביותר, אך חשוב לזכור כי כל העלאת טמפרטורה במזגן במעלה אחת מגבירה את קצב צריכתו ב-5%, אז הקפידו לא להעלות את הטמפרטורה יותר מדי – 25-26 מעלות אמור להספיק. כמובן שמזגנים הפועלים על טכנולוגיה חדישה ובקרת אקלים מאפשרים חסכון נוסף בצריכת החשמל. החימום ברדיאטור מומלץ במיוחד לחדרי ילדים, מתוקף כך שאינו מייבש את האוויר, ומה גם שכשהוא פועל באופן רצוף, הוא גם די חסכוני בחשמל.
כביסה. כבסו בטמפרטורות של 60 מעלות או פחות (כביסה ב-60 מעלות צורכת כמחצית החשמל מהפעלה ב-90 מעלות). השתדלו לכבס בימים שטופי שמש (לא חסרים כאלו בארץ גם בחורף), על מנת לייבש את הכביסה בשמש במקום במייבש.
קומקום חשמלי. למי שעדיין אין בר מים בביתו ומשתמש בקומקום, מומלץ למלא אותו בכמות מים שתספיק לכוס ועוד קצת. קומקום ידוע כמכשיר זולל חשמל.
תאורה. פתחו תריסים במשך היום ונצלו את התאורה הטבעית מבחוץ כמה שיותר. במיוחד בחורף, אז יחסית חשוך בחוץ ומשתמשים יותר בתאורה מלאכותית, מומלץ להחליף את המנורות בבית לנורות חסכוניות.
בגדים לילדים: מעילים במידה גדולה יותר
מיחזור והעברת בגדים. אם באפשרותכם לקבל שקית של בגדים ונעליים "יד שניה" מחברים או משפחה עם ילדים בגילאים המתאימים, אל תחשבו פעמיים. אצלנו למשל, לדוגמא, יש מסורת של ביצוע "החלפות" שכאלו בתחילת כל עונה דרך הסבתות – אני מעבירה בגדים של ילדיי לאמי, היא מעבירה לחברות שלה שיש להן נכדים בגילאים המתאימים, ולהפך.
בגדי בייסיק. רכשו גופיות ארוכות חלקות ופשוטות, בעיקר בהאנגרים השונים. חבל להשקיע בחולצות ממותגות, ממילא לא יראו אותן מתחת לעליוניות והסוודרים. מומלץ לרכוש אותם כבר עכשיו אם לא עשיתם זאת עד כה, כי הם נחטפים מהר מאוד מהמדפים.
תמיד תתכננו קדימה. דבי קצב | צילום: הילה לוצקי שפירא ביגוד חגיגי. במידה ואתם באמת צריכים בגדים חגיגיים בעונה זו (לאירוע, למשל, כי הרי את החגים העיקריים חוגגים בעונות חמות יותר) אז חפשו אותם באאוטלטים. הבגדים מהקולקציה הקודמת תמיד זולים יותר. אופציה נוספת היא רכישתם ברשת, גם באמצעות קופונים. קחו בחשבון את עניין דמי המשלוח וארגנו משלוח מרוכז.
מעילים. רכשו מראש מעילים במידה אחת יותר גדולה מהדרוש, שהרי גם ככה לובשים אותם מעל סוודרים, וכך גם סביר להניח שיתאימו לילדים בשנה הבאה.
רכישת בגדי קיץ. מומלץ לנצל את מחירי סוף העונה והסיילים ולקנות עכשיו בגדים לקיץ הבא.
רשימה מסודרת. כמו תמיד, אל תצאו למסע הקניות הזה ללא רשימה מסודרת של כל הפריטים החסרים עבור כל ילד, כולל כמויות, מידות ואפילו צבעים עדיפים (על מנת שיתאימו לבגדים שכבר יש).
בילויים עם הילדים: איפה מוצאים פעילויות חינמיות?
חפשו פעילויות חינמיות. בילויים מחוץ לבית בחורף כמעט בהכרח כרוכים בהוצאה כספית. אני ממליצה להתיידד עם אתרים המפרטים פעילויות חינמיות, כגון All4Free, ולחקור אותם באופן קבוע לפני היציאה מהבית. וכמובן, כרגיל, לבדוק בכל אתרי הקופונים, מועדוני הצרכנות וכרטיסי האשראי לפני ביצוע רכישות של כרטיסים למופעים והצגות.
מה יש בבית? דקלה עמית, מייסדת אתר תיבת ההפעלות, המציע שלל פעילויות מקוריות לילדים, ממליצה דווקא לנצל את הזמן המשותף בבית למשחק אחד עם השני. "פשוט התבוננו במה שיש לכם בבית, החפצים שסביבכם יכולים לשמש בקלות מקור לפעילויות מהנה", היא אומרת. "התחילו עם ילדכם את הפעילות הראשונית והם יפתיעו אתכם בכיווני חשיבה ורעיונות שלא ידענו שיש. תופתעו לראות איך גדולים וקטנים יתגייסו למשימה". הנה כמה דוגמאות מקוריות שהיא מציעה:
- כיסאות – העמידו מספר כיסאות אחד ליד השני וצרו מהם מסלול מכשולים שיש לעבור תחתיו. אפשר גם לגלגל כדור מתחת לכיסאות ולראות האם יגיע לעד.
- עיתונים – השתמשו בעיתונים כדי לגזור, לעצב ולקשט עננים או מטרייה בציור על דף, לבנות סירה או כובע מקיפולי נייר, וגם כדי לקפוץ מעליהם קפיצה לרוחק.
- המערה המשפחתית - ניתן לפרוס מפה גדולה מעל שולחן פינת האוכל ולהכריז כי היום הפעילות מתרחשת במערה המשפחתית. למערה ניתן להביא שוקו חם, ספרים ומשחק אהוב.
- מטבח - מומלץ גם להיכנס למטבח, לערבב חומרים ולצפות בקסמי מדע. תוכלו, למשל, לכתוב על דף נייר כתב חידה (כדיו נשתמש במקל טבול במיץ לימון), ולקרוא אותו לאור פנס.
תרופות: בקופות החולים זול יותר
בחורף, כידוע, אנו קונים המון תרופות נגד הצטננות, שפעת, שיעול, להורדת חום וכו'. כמעט תמיד מחירי תרופות ללא מרשם הינם נמוכים יותר בבתי המרקחת של קופות החולים, מאשר בפארמים ובבתי המרקחת הפרטיים. לפעמים, מרשם מרופא המשפחה גם לתרופות ללא מרשם, מוזיל את המחיר. שווה לברר את המדיניות בבית המרקחת של קופת החולים שלכם, גם ביחס לתרופות שבסל וגם לכאלו שלא. אני נוהגת להתקשר לבית המרקחת במרפאה שלי לפני קנייה של תרופה מסוימת ולברר האם מרשם יוזיל את העלות. בנוסף, מכיוון שבעלי ואני שייכים לקופות חולים שונות, לעיתים אנו בודקים מחירי תרופות ללא מרשם בשני המקומות לפני הרכישה.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה
>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?