חגי תשרי כבר מעבר לפינה, ורבים מאיתנו מקבלים מהבוס, מבן הזוג או מהחבר הכי טוב תווי קנייה, שוברי מתנה או קופונים, באמצעותם ניתן לקנות מוצרים במגוון בתי עסק. אין דבר יותר מהנה מלפנק את הקרובים לנו במתנות שוות, אז רגע לפני הרכישה, כדאי לדעת מהן הזכויות שעומדות לצד מקבל המתנה בבואו לנצל את זכות המימוש בהם.

תווי קנייה

על פי החוק והתקנות להגנת הצרכן, תו קנייה הוא כרטיס או מסמך שנרכש בכסף, בעזרתו ניתן לרכוש מוצרים או שירותים בעסק כלשהו, בסכום המצוין עליו.

לדוגמה: תו קנייה לשימוש בסופרמרקט מסוים. אולם, ישנם תווי קניה באמצעותם ניתן לרכוש בבתי עסק שונים ובלבד ששמותיהם יהיו נקובים על התו.

העסק שמנפיק את התו ומבקש להגביל את תקופת המימוש שלו, חייב על פי חוק לציין את את מועד הנפקת התו ואת תאריך פקיעת התוקף באותיות ברורות ובולטות לעין. חשוב לדעת כי תוקף של תו קנייה לא יהיה פחות מתקופה של חמש שנים.

בנוסף, לעסק המנפיק את התו עומדת האפשרות להחיל הגבלות על התו. למשל, לא ניתן לשלם עם תו הקנייה על מוצר במבצע ("כפל מבצעים"). גם במקרה זה, חלה חובה על העסק לכתוב את ההגבלות על התו באופן מפורש וברור.

זיכוי כספי או שובר מתנה

חוק הגנת הצרכן מתייחס באופן זהה לזיכוי כספי או שובר מתנה ככסף מזומן. שוויו של שובר מתנה (גיפט קארד), שווה לסכום בו הוא נרכש בחנות. למשל, אם רכשתם שובר מתנה בחנות בגדים בסכום של 300 ₪, אז ניתן לקנות באמצעותו פריטים בסך כולל של 300 ₪. מכיוון ששובר מתנה הוא שווה ערך לכסף מזומן, לא חלות עליו מגבלות בדומה לתו הקנייה. כך גם בנוגע לזיכוי כספי, אותו ניתן לקבל תמורת החזרת פריט לחנות, ובתנאי שעומדים בתנאים המצוינים בחוק.

ככלל, שובר מתנה עומד בהגדרה של מוצר שנרכש. לכן, אם רכשתם שובר והתחרטתם, ובתנאי שלא עברו 14 ימים מיום רכישתו, תוכלו לבטל את העסקה ולקבל את הסכום ששילמתם עבורו. כל זאת בתנאי שלא נעשה בו שימוש. תוקף שובר המתנה או הזיכוי הכספי הוא שנתיים לכל הפחות.

קופונים

קופון הוא בעצם שובר, מסמך, תלוש או כרטיס, באמצעותו ניתן לרכוש מוצר מסוים בלבד. למשל: קופון הנחה לכניסה לבריכה או קופון לארוחת בוקר בבית קפה.
בשונה משובר מתנה או תו קנייה, תוקף הקופון ואופן מימושו נתונים אך ורק לבחירת העסק המנפיק. חשוב לציין כי התנאים המגבילים של הקופון חייבים להיות גלויים לצרכן בטרם הרכישה.

 ביטול עסקה שנעשתה באמצעות שובר מתנה או תו קניה

כאן חשוב להבהיר: במקרה של רכישה פרונטלית, החוק להגנת הצרכן אינו מחייב את העסק לבטל עסקה שנעשתה באמצעות שובר מתנה או תווי קנייה. בדרך כלל, רוב העסקים ינפיקו זיכוי עבור מוצר שנרכש באמצעות שובר מתנה או תווי קנייה והוחזר – אך זה תלוי במדיניות של אותו העסק.

בניגוד לרכישה הפרונטלית, בעת רכישה אונליין, החוק אינו מתייחס לביטול עסקה שנעשתה באמצעות שובר מתנה או תווי קנייה ולצרכן יש את הזכות לבטל את העסקה.

עצת הזהב:

"צרכנים רבים אינם יודעים מה מגיע להם על פי חוק כשהם רוכשים או מקבלים תווי קנייה או שוברי מתנה. חשוב לבדוק את תוקף השובר או התו, אחרת זה כסף שנזרק לפח וחבל. בנוסף, אם ראיתם מוצר שאינכם בטוחים לגביו ומתלבטים לגבי רכישתו, אל תרכשו אותו עם שובר, תו או קופון. אם תרצו לבטל עסקה, לא תוכלו לעשות זאת ותקבלו במקרה הטוב רק זיכוי כספי. העסק לא מחוייב לבטל עסקה שנעשתה באמצעות אחד מאלו במכר פרונטלי", מסביר עו"ד גל נחמן ארגון "אמון הציבור".

"היה ומצאתם שובר מתנה שאבד לכם והתוקף שלו כבר עבר? דעו שהארכת התוקף שלו תלויה אך ורק במדיניות העסק אליו מיועד השובר. לכן חשוב לשמור על התווים או השוברים – זה כסף לכל דבר ועניין. בנוסף, על פי חוק, חל איסור להדפיס זיכוי כספי על נייר מחיק. מכיוון שרוב העסקים לא מקפידים על כך, מומלץ לצלם את הזיכוי ולשמור את התמונה לעת הצורך."