אנחנו חיים בעידן הטכנולוגי, ובשנים האחרונות השימוש שלנו בסמארטפונים, בטאבלטים ובמחשבים הרקיע שחקים. אנחנו מבלים שעות ארוכות מול המחשב, עושים קניות באינטרנט ומשתמשים באופן תכוף בכרטיסי האשראי שלנו במרחב האינטרנטי, אבל מה קורה כשגופי טרור, פדופיליה ופשיעה מנצלים לרעה את האפליקציות והאתרים המוצפנים?
הבוקר ב-NEXT, כנס האינטרנט ששודר היום (9.3) בקשת 12, ב-mako וב-N12, הגיעו נציגי חברת NSO לדבר בדיוק על הסוגייה הזו. החברה הוקמה בשנת 2010 והיא מפתחת ומשווקת תוכנות המשמשות ממשלות לאיסוף מודיעין אחר אנשים וגופים חשודים. איסוף המידע מתבצע על ידי השתלת תוכנת לאיסוף מודיעין במכשיר האלקטרוני של האדם עליו רוצים לאסוף מידע - בדרך כלל בטלפון הסלולרי.
"נניח שיש טרוריסט שמחזיק במכשיר סלולרי. עד שנת 2008 רשויות החוק היו יושבות בתוך המפעילם הסלולריים וערכו דרכן את ההאזנה, אבל מאז כניסתם של הסמארטפונים לחיינו, והאפליקציות שמוצפנות מקצה לקצה, אין גישה למפעילים הסלולריים ולא ניתן לעשות האזנה גם עם צו של שופט", הסביר שלו חוליו, מנכ״ל ומייסד קבוצת NSO בשיחה עם דרור גלוברמן. "מתוך הצורך הזה פנו אלינו לא מעט גופים וביקשו לתת פתרון, ועל בסיס זה קמה NSO. במקום הרשת אנחנו מאזינים מהטלפון עצמו, ובמקום לעשות האזנה רחבה לכל האוכלוסיה אנחנו עושים פעולה נקודתית ופשוטה".
לאורך השנים עלתה ביקורת סביב הפעילות של NSO, בעקבות מספר מדינות שרכשו את הטכנולוגיה ועשו בה שימוש נגד פעילי זכויות אדם, פעילים פוליטיים ואנשים פרטיים. "החלטנו לא למכור לכל ממשלה, ואנחנו לא מוכרים לממשלות בעייתיות", הבהיר שלו. "אנחנו לא מפעילים את המערכות, אנחנו רק מייצרים את הטכנולוגיה ונותנים אותה לגופי אכיפת חוק שתופסים פדופילים ופושעים. מעבר לזה, יש פיקוח על מה המדינות עושות. כשאנחנו מוכרים למדינה היא מתחייבת להשתמש בטכנולוגיה רק למניעת טרור, פשיעה והצלת חיים. כל דבר שלא נוגע בזה הוא שימוש לרעה במערכת. האם נעשו טעויות בהקשר הזה והיו לקוחות שעשו שימוש לרעה? התשובה היא כן. אבל אנחנו מתייחסים לזה בצורה מאוד קשה".
על אותן סוגיות הגיעה לדבר גם תא"ל (מיל) אריאלה בן אברהם, סמנכ"לית NSO, שהעידה כי בזכות הטכנולוגיה שפיתחו - רשתות פשיעה רבות נחשפו. "מה שקורה היום ברשתות החברתיות והאפליקציות המוצפנות זה גן עדן לפושעים, לפדופילים ולטרוריסטים, ומעבר לזה כל המידע שלנו נגיש ופתוח לכל", היא אמרה. "בחודשים האחרונים שכולנו מחוברים למסכים העלייה באיומים עלתה מאוד, והלקוחות שלנו מעידים שהם עצרו פיגועים ופדופילים רבים, אבל זה מירוץ חימוש וצריך לאפשר למדינות כלים להתמודדות. התוקפים נעשים מתוחכמים יותר וצריך להתמודד עם זה, ואנחנו מפתחים ומוצאים פתרונות טכנולגיים לסיכול טרור, פדופיליה ופשיעה חמורה".
"המציאות שלנו היום היא שאנחנו והילדים שלנו מבלים יותר ויותר שעות אונליין – אנחנו גולשים במכשירים מאובטחים, משוטטים בפלטפורמות מאובטחות ,משתמשים באפליקציות מאובטחות, אבל כל זה לא מביא למציאות בטוחה יותר עבורנו ועבור הילדים שלנו", סיכמה שירי דולב, נשיאת קבוצת NSO. "המציאות המטרידה היא שאותן אפליקציות מאובטחות ופלטפורמות שנועדו לשמור על הפרטיות שלנו - על מנת שנוכל לשתף תמונות, מחשבות, רגעים מיוחדים, אימיילים והודעות עם משפחה וחברים - עלולות ומשמשות טרוריסטים ופושעים לתכנון וביצוע פשיעה. בין אם מדובר בפשיעה פיננסית, באיסוף מידע אישי חסוי או בחשיפה לארגונים קיצוניים, מניעה ופיענוח של פשיעה כזו היא אינטרס של כולנו, ומשימתם של גופי הבטחון והאכיפה. מה המענה חינוך והסברה נגישה ועדכנית לכל שכבות האוכלוסיה, וטכנולוגיה מתקדמת: כלים לשימוש גופי האכיפה והבטחון ולשימושם בלבד".