בשבת הקרובה נקרא כולנו את פרשת "חיי שרה" בה מסופר על פטירתה של שרה אימנו ועל קבורתה במערת המכפלה אשר בחברון. מאז הרבה מים עברו בתנ"ך ומערת המכפלה הפכה להיות ציון חשוב וקדוש המזוהה ביותר עם האבות והאימהות שלנו שעל פי המסורת קבורים בו. אז למקרה שעדיין לא יצא לכם לבקר במקום, או שדווקא כן ואתם פשוט רוצים לבחון את עצמכם – קבלו 7 עובדות על מערת המכפלה שאתם חייבים לדעת.
1. הכל התחיל לפני הרבה הרבה שנים...
איך נגדיר את זה? ממבט חטוף כל אחד יכול להבין שמערת המכפלה לא נבנתה במסגרת אחד מהפרויקטים החדשים בנדל"ן, אבל תופתעו לדעת כמה זמן היא *כן* קיימת. באגדות חז"ל מסופר כי האדם הראשון ואשתו חווה קבורים בעצמם במערת המכפלה, מה שכבר גורם לנו להבין שכנראה מדובר באלפי שנים. יחד עם זאת, אם נתייחס לתקופה בה הוקמה חברון, אז אנחנו כבר יכולים לדייק יותר. בספר במדבר שבתנ"ך כתוב "וחברון שבע שנים נבנתה לפני צען מצרים", ועל אותה צען במצרים אנחנו יודעים כי הוקמה בשנת 1727 לפני הספירה. כך שאם אנחנו לוקחים בחשבון שמערת המכפלה נחצבה עם הקמת העיר– הגענו ללמעלה מ-3,700 שנה. תעשו אתם את החשבון.
2. כמה זה עולה לנו?
ואם כבר מדברים על חשבון – הנה ההזדמנות לדבר על המחיר בה נקנתה מערת המכפלה. למעשה מערת המכפלה שבחברון נרכשה על ידי אברהם אבינו מעפרון בן צוחר החיתי כחלקת קבר לאשתו שרה אימנו שנפטרה. אברהם הסכים ורכש את כמה כל אותו שדה עם המערה וכל שאר הדברים שהיו בו. כמה זה עלה? בלשון התנ"ך "ארבע מאות שקל כסף". לא מדובר על השקל כמו שאנחנו מכירים אותו אלא על יחידת משקל למתכת הכסף שהייתה נהוגה באותם ימים כך שמה שבטוח זה ששווי המוערך כיום במיליוני שקלים.
3. עמוק באדמה
רבים חושבים שמערת המכפלה היא המבנה המפואר שאנחנו מכירים שמזוהה ביותר עם עיר האבות – חברון. אולם למעשה החלק הזה הוא מבנה מפואר שההשערות גורסות כי הוקם על ידי הורדוס בתקופת בית שני, לפני כ-2,000 שנה. מערת המכפלה עצמה הינה חלל תת קרקעי שנמצא מתחת לאותו מבנה מוכר. היסטוריונים וארכיאולוגים מצאו כי קיימת עדות מהתקופה הצלבנית, לפיה מתחת למצבות הקבורה קיים פתח לחלל תת-קרקעי גדול שהוא מערת המכפלה הקדומה בה מצבות ופתחים שונים למערות נוספות. באותם קברים קבורים אברהם אבינו ושרה אימנו, יצחק אבינו ורבקה אימנו, יעקב אבינו ולאה אימנו וכאמור גם אדם וחווה לפי חלק מהפרשנים. אם זה לא מספיק – יש גם טענות שגם ראשו של עשיו קבור שם. משלחת של "מדרשת חברון" גילתה ב-1981 מערה כפולה עם ממצאים קדומים מתחת למבנה, וככל הנראה זו היא מערת המכפלה.
4. מכפלה – על שום מה?
לאורך השנים ניתנו כמה סיבות ופירוש לשמה של מערת המכפלה. יש מי שטוענים כי זה בגלל שמדובר במערה כפולה ויש הסוברים כי זה בכלל בגלל שהקבורה שם היא בזוגות: אברהם ושרה, יצחק ורבקה, יעקב ולאה, אדם וחווה. ויש את אלו שהולכים על הסבר הרבה יותר פשוט – מכפלה הייתה שם החלקה אותה קנה אברהם אבינו. לגיטימי. מתי בפעם האחרונה חיפשתם סיבה למה קוראים לפתח תקווה – פתח תקווה?
5. מיליון וחצי בשנה
מערת המכפלה נחשבת למקום קדוש וחשוב ומדי יום פוקדים אותה מאמינים רבים ומבקרים רבים. על פי נתוני הסיכום השנתי של משמר הגבול במערת המכפלה, בשנת 2019 נכנסו אליה בסך הכל כמיליון וחצי מבקרים ומתפללים, מתוכם כ-700,000 יהודים, כ-600,000 מוסלמים, וכ-100,000 תיירים בני לאומים שונים.
6. הרי את מקודשת לי – במערת המכפלה
כמו שאמרנו מערת המכפלה נחשבת למקום משמעותי וקדוש למי שמחוברת למסורת ישראל ולמורשת היהודית. בשל כך, הפכה המערה גם ללוקיישן מתבקש עבור אירועים ושמחות כמו חתונות, בר מצוות, מסיבות בנות מצווה, ברית מילה, שבתות וחגים ועוד.
7. קיבוץ גלויות בשבת אחת
מדי שנה בשבת בה לאחר כניסת שבת קוראים את פרשת "חיי שרה" מספר בראשית, בה מסופר על קניין חלקת הקבר של מערת המכפלה, מגיעים המוני אנשים לציין את השבת בחברון, עיר האבות. האלפים הרבים נוהרים לעיר, מתארחים ושוהים בה במהלך השבת כדי לשאוב מהעוצמה ומהקדושה של המקום ולהתחבר לשורשים. בשנה שעברה למשל נשבר שיא חדש של מבקרים כאלה למעלה מ-45 אלף מבקרים הגיעו לשבת "חיי שרה". השנה עקב משבר הקורונה והגבלות ההתקבלות - השבת תתקיים במתכונת מיוחדת. יחד עם זאת, במקביל, יתקיים מבצע גיוס המונים "מחזירים אהבה לחברון" בו יוכלו כל אחד ואחת, מרחוק ומקרוב, לקחת חלק בזמן החשוב ולסייע להמשיך בדרכם של האבות והאימהות.