השואה היא ללא ספק התקופה החשוכה ביותר בתולדות האנושות. העם היהודי סבל ממעשי רדיפה אנטישמיים ורצח, והצלקות שנותרו בלב האומה היהודית אינן ניתנות לריפוי לעולם. למרבה הצער, אף שחלפו כבר דורות, וחרף העובדה שכיום הסובלנות כלפי תופעות גזעניות ואנטישמיות הולכת ונעלמת , גחלי האנטישמיות מהעבר עדיין ממשיכים לבעור במקומות שונים בעולם.
הנה, רק לאחרונה התבשרנו על המקרה בטקסס במהלכוצעיר מוסלמי התבצר בבית כנסת ואיים לפגוע במתפללים יהודים. המקרה המחריד הזה מצטרף לשורה ארוכה של מקרי ביזה של בתי כנסת ולאירועים אנטישמיים רבים ונוספים שמתרחשים באנגליה, בצרפת ובכל מקום שבו נמצאים יהודים.
לרגל יום השואה הבינ"ל שנערך ב-27 בינואר 22, שוחחנו עם גדי אריאלי, יו"ר הקונגרס היהודי העולמי בישראל, שסיפר על קמפיין WeRemember# שמיועד להנציח את השואה וגם על הפעילויות השונות שנעשות ברחבי העולם למניעת אנטישמיות.
זו השנה השביעית שקמפיין WeRemember# מתקיים ביוזמת הקונגרס היהודי העולמי. אריאלי מסביר שמטרתו היא להעלות את המודעות לאנטישמיות, לשנאה ולרצח עם בכל העולם. במהלך הפרויקט, מיליוני אנשים ברחבי העולם מצטלמים בעודם אוחזים שלט ובו "האשטג" WeRemember# ומעלים את התמונה לרשתות החברתיות השונות.
אריאלי מספר כי מאז השקתו, זכה הקמפיין למאות מיליוני צפיות ושיתופים ברשתות החברתיות. בין המשתתפים הבולטים שלקחו חלק בקמפיין הוא מציין את האפיפיור פרנסיס, את מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש וכן כוכבי הוליווד שונים, ביניהם גל גדות הישראלית. גם בזירת הספורט ניכרתתמיכה בקמפיין עם הירתמות של מנהלת הליגה המלווה את קבוצות ליגת העל השונות להשתתפות בקמפיין, ובאמצעות שיתוף הפעולה המתמשך עם קבוצת הכדורגל צ׳לסי.
"לצד הפעילות במדיה החברתית, שורת מבנים ומוסדות ברחבי העולם לוקחים חלק בקמפיין ומאירים את משכניהם עם הכיתוב WeRemember#. השנה יוארו לראשונה משכן הכנסת וחומות ירושלים, מטה משרד החוץ, מגדלי עזריאלי, בניין עיריית תל אביב; ובעולם: הרייכסטאג בגרמניה, הפרלמנט האוסטרי ופרלמנטים נוספים. גם הנציבות האירופית, מטה נאט"ו בבריסל ואונסק"ו בפריז ייקחו בו חלק", מספר אריאלי.
אילו פעילויות נוספות יוזם הקונגרס היהודי העולמי?
"הקונגרס היהודי העולמי הוא ארגון בינלאומי המייצג קהילות וארגונים יהודיים ב 100 מדינות ברחבי העולם. הוא פועל בשמם מול ממשלות, פרלמנטים, ארגונים בינלאומיים וגופים דתיים שונים.
המשימה שלנו היא לטפח את אחדות העם היהודי, לייצג את האינטרסים שלו ולהבטיח את המשך קיומה והתפתחותה של מורשתו הדתית, הרוחנית, התרבותית והחברתית.
למעשה, הקונגרס מהווה זרוע דיפלומטית של העם היהודי וחלק מהפעילות שלו כוללת סיוע לשיקום ולחידוש פעילות הקהילות היהודיות באירופה, מהלכים דיפלומטיים ומשפטיים במטרה להשיב רכוש יהודי שנשדד בשואה, המשך הדיאלוג בין יהדות לנצרות, קידום דיאלוג בין יהדות לאסלאם באמצעות מגעים עם מנהיגי דת מוסלמיים בולטים וכמובן –לוחמה באנטישמיות ובדה-לגיטימציה של מדינת ישראל".
רק השבוע ראינו את המקרה בבית הכנסת בטקסס שהסתיים למזלנו ללא נפגעים, מהו היקף התקריות האנטישמיות בעולם?
"ללא ספק אחת הזירות העיקריות כרגע היא ארה״ב, שם קיימת עלייה מדאיגה בתקריות אנטישמיות. כמעט רבע מכל היהודים העידו על כך שחוו סוג של אנטישמיות בשנה האחרונה. בנוסף, קרוב ל 40 אחוז מהיהודים אמרו שבשלב מסוים שינו את התנהגותם, למשל באמצעות הימנעות מפרסום תוכן באינטרנט החושף את יהדותם, מחשש לתגובה אנטישמית. בהחלט מדובר בנתונים קשים ומדאיגים.
אריאלי מציין כי 30 אחוז ממספר האירועים האנטישמיים שהתרחשו ברחבי העולם בשנת 2021 היו בשטחה של ארה"ב, שממוקמת במקום השני, אחרי אירופה. "בארה"ב התרחשו יותר אירועי אלימות פיזית מאשר אלימות מילולית, זאת לעומת הפילוח הכללי, שלפיו רוב האירועים האנטישמיים בעולם התבטאו השנה באירועי השחתה ובאירועי תעמולה, ופחות מכך באלימות מילולית ופיזית".
לדבריו, גם במשטרת ניו יורק מספרים כי בחודשים האחרונים חלה עלייה מדאיגה במספר התקריות על רקע אנטישמי. "ממש לפני מספר שבועות צעיר הותקף בקללות אנטישמיות בברוקלין בתגובה לכך שסירב להוריד חולצה ועליה הכיתוב 'צבא הגנה לישראל'".
אתה חושב שנעשים מספיק מהלכים מצד המדינות כדי למגר אנטישמיות בימינו? מה עוד צריך להיעשות?
"אין ספק שהכול מתחיל במדיה החברתית. המסרים, השיתופים, ההסתה. לכן, באופן טבעי, זאת אחת הזירות העיקריות בהן אנחנו פועלים. פלטפורמות המדיה החברתית המובילות בעולם תומכות במאמץ שלנו, כולל פייסבוק/אינסטגרם/מטה, טוויטר ו-TikTok. בשנת 2021, WeRemember# היה אחד הנושאים הפופולריים ביותר ברשת. בשנה שעברה, הקמפיין הגיע לשיא עם פייסבוק שהודיעה כי תפנה משתמשים המחפשים את המונח 'שואה' אל AboutHoloca ו-ust.org, אתר עם מידע מקיף על השואה שפותח על ידי הקונגרס היהודי העולמי בשיתוף אונסק"ו".
"מובן שלצד העבודה במדיה החברתית, אנחנו מקדמים גם מהלכים דיפלומטיים מול ראשי מדינות וקהילות. כאן, אני חייב לציין את התמיכה הענקית שקיבלנו מהקנצלרית לשעבר, אנגלה מרקל, ששיתפה איתנו פעולה במשך כל שנות כהונתה ואף הגיעה לצעוד איתנו באושוויץ. לא מזמן גם הנשיא ביידן מינה את היסטוריונית השואה דברה ליפשטאדטלאחראית על המאבק באנטישמיות. במובן הזה, מנהיגים בעולם כן נרתמים ומבינים את חשיבות הנושא".
איך נוכל להבטיח שניצולי שואה בימינו יזכו לחיות את שארית חייהם בכבוד?
"אני חושב שקודם כל צריך להתחיל במודעות. להעלות את הנושא לסדר היום, להנגיש אותו לצעירים, בייחוד כשמספר הניצולים הולך ומתמעט בכל שנה. זה בדיוק מה שאנחנו בקונגרס עושים - מציפים את נושא זיכרון השואה בסושיאלמדיה, ובתוך כך את העובדה שחיים בינינו ניצולי שואה. אנחנו מראים הפנים שלהם, משמיעים את הסיפורים שלהם - בסטורי, בפייסבוק, איפה שרק ניתן כדי שהצעירים יידעו ולא ישכחו".
כיצד מתבצע חיזוק הקשר בין ישראלים ליהודים ברחבי העולם?
"במסגרת תכנית העבודה של הקונגרס, פיתחנו מספר פרויקטים. ראשית, אנחנו דואגים להפגיש חברי הנהלה עם מנהיגי קהילות יהודיות ברחבי העולם. כמו כן, רק לאחרונה התחלנו פיילוט שמטרתו לייצר קשר בין בתי ספר בקהילות יהודיות עם בתי ספר בישראל ולהמחיש את נושא היהדות והציונות. מעבר לכך, פועלים אצלנו למעלה מ 500 צעירים מקרב הקהילות היהודיות, ומסבירים על החשיבות בהמשך קיום המסורת היהודית ובמניעת התבוללות".
"לצערי אנחנו לא מצליחים להילחם בכל ניצן אנטישמי, אבל אנחנו בהחלט עושים מאמצים ניכרים כדי לפנות לקהילות מגוונות ברחבי העולם, ובמקביל דואגים לחבק ולדאוג לדור ההמשך ולהדגיש את נושא הזיקה לישראל במדינות שונות ברחבי העולם".
רוצים להיות חלק בקמפיין הזיכרון לקורבנות השואה ולהפיץ את המסר "לעולם לא עוד"? צלמו את עצמכם אוחזים בשלט עם הכיתוב WeRemember# והעלו לרשתות החברתיות שלכם.