השבת הארורה של 7 באוקטובר תפסה את אדם אברמוב (25), לוחם מילואים ביחידת אגוז, בביתו. בין האזעקות לבין הסרטונים שרצו ברשתות, הוא מיד הבין שמדובר באירוע חריג. 24 שעות מאוחר יותר הוא כבר עלה עם צוות המילואים שלו לחזית הצפונית, וחודשיים לאחר מכן, הם הדרימו אל רצועת עזה.

באחת המשימות שלהם ברצועה, הם נתקלו במחבלים חמושים. כשאברמוב ושניים מחבריו לצוות עלו אל מרפסת הבית שבו שהה הכוח, המחבלים ירו עליהם טיל נ"ט ממבנה סמוך. "קיבלנו טיל כשאנחנו בתוך המבנה," הוא משחזר. "שניים נפצעו במצב קל, אני ועוד אחד נפצענו במצב קשה, וחבר שלי נהרג במקום. באותו רגע אתה שומע רק צפצוף. האדרנלין ממלא אותך, אתה מפסיק להרגיש את הגוף. אתה רואה בעיניים מה קורה, אבל המוח כאילו מושבת. בשניות הראשונות התלבטתי אם אני חי או מת".

אברמוב נפגע מ-30 רסיסים ונפצע קשה. הוא פונה לבית החולים, שם היה מאושפז במשך שבעה חודשים, מהם המשיך לשלושה חודשים נוספים, שהסתיימו רק באוקטובר האחרון. במהלך האשפוז הארוך, הוא החליט להתחיל ללמוד לימודים אקדמיים. "הרגשתי שאני צריך למצוא דרך ולהתחיל מחדש, משהו שיחזיר אותי למסלול, משהו שייתן לי סיבה ודרך להמשיך הלאה", הוא משתף.

המרכז האקדמי פרס (צילום: המרכז האקדמי פרס)
"הם עשו כל כך הרבה למעננו, עכשיו תורנו להיות שם בשבילם". המרכז האקדמי פרס | צילום: המרכז האקדמי פרס

בחיפוש אחרי מסלול לימודים מתאים, אברמוב נחשף לתוכנית "עוז באקדמיה" של המרכז האקדמי פרס. "שמעתי על התוכנית 'עוז באקדמיה' דרך מחלקת הרווחה של המרכז", הוא מספר. "המעטפת שקיבלתי הייתה מדהימה מהרגע הראשון. הם עזרו לי בכל מה שצריך – בין אם זה מלגות קיום, חונך שמלווה אותי כל השבוע, ומכוון אותי במבחנים. אני תמיד מסתכל על אנשים, ואם אני מרגיש שהם מפיצים אור – אני מתחבר אליהם, ופה זה ככה. לא משנה כמה קשה יהיה, הם תמיד ידאגו שכל אחד יצליח".

בחודש נובמבר האחרון הוא התחיל לימודי מערכות מידע ניהוליות במרכז האקדמי פרס, ודרך מחלקת הרווחה של המרכז הגיע לתוכנית "עוז באקדמיה", שמעניקה לפצועי ופצועות צה"ל וכוחות הביטחון ממלחמת "חרבות ברזל" מעטפת תמיכה מלאה ומותאמת לאורך לימודי התואר במרכז. במסגרת התוכנית הם זכאים ללימודים מותאמים במרכז האקדמי פרס, כולל ליווי אקדמי, מסלולי לימוד גמישים, שילוב לימודי תעודה עם התואר, פיתוח תעסוקתי ומעטפת ליווי רגשית מיוחדת.

"אנחנו שם כדי להזכיר להם לאן הם רוצים להגיע"

"עוז באקדמיה" היא תוכנית שמעניקה לפצועי ופצועות צה"ל וכוחות הביטחון ממלחמת "חרבות ברזל" מעטפת תמיכה מלאה ומותאמת לאורך לימודי התואר במרכז האקדמי פרס. במסגרת התוכנית הם זכאים ללימודים מותאמים, כולל ליווי אקדמי, מסלולי לימוד גמישים, שילוב לימודי תעודה עם התואר, פיתוח תעסוקתי ומעטפת ליווי רגשית מיוחדת.

"הרעיון של 'עוז באקדמיה' נולד מתוך ההבנה שלצד תהליכי השיקום, הפצועים מבקשים תנועה אל החיים עצמם, שככל הנראה היו שם אלמלא הפציעה", אומרת עו"ס שרי בן מוחה קולטון, ראש מחלקת הרווחה במרכז האקדמי פרס. "הבחירה ללכת במסלול האקדמי מצביעה על תקווה ועתיד, ואנחנו שם כדי להחזיק את זה איתם".

במחלקת הרווחה מעניקים לפצועי המלחמה מעטפת תמיכה הדוקה, תוך הקשבה ורגישות לכוחות ולאתגרים של כל סטודנט. "אנחנו מזהים את הכוחות הגדולים שיש בהם," מוסיפה בן מוחה קולטון. "המעטפת שאנחנו מייצרים עבורם כוללת מרחב תמיכה אקדמי, בכדי שיוכלו להתמקד בלמידה ובמיצוי היכולות שלהם. אנחנו רוצים שהם יצליחו להנות מהדרך . אנחנו הופכות בשבילם לעוגן בתוך המרחב האקדמי".

"התוכנית הזאת נתנה לי המון מעבר ללימודים"

גם גלעד, פצוע מלחמה נוסף, מצא בתוכנית את הדרך לחזור לחיים. "במהלך פעילות מבצעית בעזה נפצעתי קשה מפיצוץ", הוא מספר. "נפלו עלינו אריחים של שיש מקומה שישית, שגרמו לפציעות בראש, צוואר ועמוד השדרה. זה דרש ממני שיקום ארוך – חודשים של טיפולים וכאבים שלא נגמרים. אבל בחרתי לא לתת לזה לשבור אותי. הרגשתי שאני חייב ללמוד משהו, והלמידה היא בעצם החזרה לחיים".

גלעד מספר כיצד התוכנית סייעה לו: "הגעתי לתוכנית 'עוז באקדמיה' של המרכז האקדמי פרס. התוכנית נתנה לי מעטפת שלמה – תגבור, זמנים שמתאימים לי, וחונכות אישית. שרי, העובדת הסוציאלית, תמיד פה, תמיד תומכת, תמיד נמצאת. בזכות האנשים ובזכות המעטפת שיש לי פה, אני מרגיש שאני מצליח לחזור לחיים ולשגרה היומיומית שלי".

גלעד המרכז האקדמי פרס (צילום: המרכז האקדמי פרס)
"מרגיש שאני מצליח לחזור לחיים". גלעד | צילום: המרכז האקדמי פרס

"נותנים תחושה שאתה חלק מהמשפחה"

אחת הדרכים שבהן התוכנית מסייעת היא באמצעות חונכים אישיים, סטודנטים מצטיינים משנות לימוד מתקדמות, שמלווים את הסטודנטים בתוכנית. "קשה לי ללמוד לבד, להבין את החומר, וגם קשה לי לפעמים ללמוד בכיתות גדולות," משתף אברמוב. "הצמידו לי חונך, שדואג ונותן לי המון. הוא יודע בדיוק איפה חשוב להתמקד, משלים לי את החוסרים, עוזר לי עם חומר שלא הבנתי בכיתה, ונותן לי שיטות ואסטרטגיות לפשט את החומר וללמוד אותו בצורה הכי יעילה".

"אנחנו שם כדי להזכיר להם לאן הם רוצים להגיע," מדגישה בן מוחה קולטון. "הפצועים מתמודדים עם אתגרים מורכבים, אבל יש להם כוחות אדירים. התפקיד שלנו הוא לסייע להם לממש אותם".

אברמוב מוסיף: "האנשים שם, כל הרווחה, אתה פשוט מרגיש שם ויברציות אחרות. אתה ישר מרגיש שזה הבית שלך, שלא משנה מה – פה ידאגו לך. הם לא רוצים רק שתלמד ותקבל תואר, אלא נותנים תחושה שאתה חלק מהמשפחה. הם יעשו את כל מה שהם יכולים, וידאגו לך לכל מה שצריך בשביל שתצליח".

_OBJ

"אני אסיים בצורה הכי טובה כי יש שם את האנשים האלה"

בתוכנית מקפידים להסתכל גם אל מעבר לתואר עצמו, ולדאוג להשתלבות הסטודנטים בקריירה, באופן שמותאם לכוחות ולשאיפות של כל אחד מהם. ביחידה לפיתוח קריירה בונים תהליך אישי עבור כל אחד ממשתתפי התוכנית. בנוסף, בעזרתן של הפדרציה היהודית של מיניאפוליס וההסתדרות הציונית העולמית, מוצעות לסטודנטים בתוכנית "עוז באקדמיה" מלגות שכר לימוד ומלגות קיום של עד 17 אלף שקלים. "זה נותן שקט נפשי שמאפשר להתמקד בלימודים", אומר אברמוב. "זה פשוט מוריד ממך המון דאגות".

חשובה במיוחד היא המעטפת הרגשית שמקבלים הפצועים. "המרחב הרגשי והמנטלי שלנו, הבחירה להיות עוגן עבורם, זה הקסם הגדול בעיניי," מסבירה בן מוחה קולטון. "אנחנו פוגשים אותם ונמצאים איתם בקשר לפחות אחת לשבוע, בודקים שהם בקצב, ואם הם זזו מהמסלול, איך אפשר להחזיר אותם אליו. הם עשו כל כך הרבה למען עם ישראל ומדינת ישראל – עכשיו תורנו להיות ולעשות שם בשבילם".

"אני באמת אומר תודה כל פעם מחדש שזה המקום שנכנסתי אליו", מסכם אברמוב. "זה נותן תחושה שלא משנה לאן אני אלך ומה אעשה, לא משנה כמה קשה יהיה לי – אני אסיים בצורה הכי טובה כי יש שם את האנשים האלה. אני מודה עליהם ועל כל הערכים שהם מכניסים. זה דבר מדהים ולא מובן מאליו".