נולדנו לזוז. נקודה. הגוף והנפש מתחזקים ככל שאנחנו מתמידים בפעילות גופנית בעצימות שמתאימה לנו באופן אישי ומותאמת כושר, גיל, סיבולת לב ריאה ועוד. בנוסף, ידוע כי פעילות גופנית מחזקת גם את מערכת החיסון- במיוחד בימי הקורונה בהם אנחנו נמצאים. מצד שני, חשוב להדגיש שכושר לבד לא מספיק והוא לנצח ילך יד ביד לצד תזונה נכונה ומותאמת אישית. האחד לא יוכל להתקיים בלי השני ולשמור על אורח חיים בריא וחיים מאוזנים. אז נכון שחשוב להתאים את התפריט באופן אישי אליכם, יחד עם זאת, ישנם מזונות שממש מומלץ שתוסיפו לתפריט, במיוחד אם אתם מתאמנים באופו קבוע. אז לקראת תחרות ה"ישראמן"-איש הברזל הישראלי שתתקיים בסוף החודש באילת, פנינו לצוות המומחים של אתר "שוונג" בשאלה מהם המזונות שכל ספורטאי ומתאמן, באופן מקצועי או לא, חייב לכלול בתפריט שלו? קבלו את עשרת המזונות המנצחים: 

אצות

בעשור האחרון הפכו האצות לנפוצות מאוד בזכות היותן מקור איכותי ליוד ועוזרים לבלוטת התריס לתפקד ביעילות. יחד עם זאת האצות שומרות על ההורמונים בגוף ברמות הרגילות שלהם. יש בהן מבחר של מינרלים וגם ויטמינים כמו:  יוד, ברזל וסידן. כדאי לזכור שעבור צמחונים יש לאצה יתרון בולט בשל החלבון שיש בהן ובחלק מהאצות יש גם ויטמין B12. כמו כן האצה עוזרת בחילוף החומרים ומערכת לעיכול.

מנה של אצות בכוס מכילה 15 קלוריות

ברוקולי

הברוקולי הוא בעל ערך תזונתי גבוה. בישול נעשה באמצעות טכניקות פשוטות, בעיקר הרתחה או אידוי, ניתן לאכול תפרחות של צמח טרי גם ללא בישול. בנוסף, 100 גרם ברוקולי מכיל כ-45% מכמות הצריכה היומית המומלצת של ויטמין A, וכמויות גדולות של מרכיבי מזון חיוניים אחרים, כמו סידן, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, מנגן, חומצת האמינו טריפטופן, אשלגן וויטמין B6.

מנה של כוס ברוקולי מכילה 43 קלוריות 

חציל

החציל אינו ירק הנצרך כמאכל כאשר הוא נא, אך לאחר בישול הוא מקבל טעם עשיר ומורכב יותר, ומכיל ויטמינים מסוגים שונים ובהם: B2, B, C, PP ומכיל גם קרוטן (הקרוטנים נותנים לצמחים צבע אדום, כתום ולעתים צהוב והם מצויים בפירות ובירקות שונים כמו גזר, עגבנייה, תפוז, מנגו ושסק). תכונותיו הידועות של החציל הן בזכות יכולתו להוריד את הכולסטרול בדם והשפעתו על חילוף החומרים בגוף.

חציל  (צילום: SergeMak, shutterstock)
מנה של חציל ללא תוספות מכילה 24 קלוריות | צילום: SergeMak, shutterstock

<< תכירו את רן שגיב: ישראמן 2022

סלק 

יתרונו המובהק הוא בויסות רמות הסוכר בדם וביכולתו לשרוף שומן בגוף, כמו כן הוא מקור טוב לויטמין C וויטמין A ומקור צבעו האדום בפיגמנטים מסוג בטלאין (Betalain). בסלק יש ניטראט שיכול לייעל את פעילות השרירים. אותו ניטראט (-NO3) בגוף הופך לניטריט (-NO2) ואז לניטריק אוקסיד (NO), מולקולה שמעורבת ומתערבת בהרבה דברים ביניהם ויסות זרימת דם, הרחבת כלי דם והפחתה בלחץ הדם, עידוד ייצור מיטוכונדריה, ויסות של סידן וגלוקוז והתכווצות שריר. בנוסף יש בסלק גם ברזל, אבץ, זרחן אשלגן וסידן.

מנה של סלק מכילה 40 קלוריות

קישוא (זוקיני)

ירק שלא זוכה למספיק תשומת לב אך עדיין מדובר במנה שכדאי לאמץ בשל היותו דל קלוריות, משביע ובעצם יכול לקבל צורות שונות של טעם אם באפייה או באידוי. יש בו אשלגן וויטמין A והוא עוזר באיזון כמויות המלחים בגוף ומסייע לתפקוד המעיים.

מנה של קישוא מזן זוקיני מכילה 42 קלוריות

ביצים

הביצה נחשבת למזון עם מקור חשוב לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, וכן לוויטמינים ולמינרלים חיוניים, בהם חומצה פולית, ויטמין B12, ויטמין A, ויטמין D, אבץ, סלניום, כולין ועוד.

בביצה יש כ-80 קלוריות

כרוב

הכרוב מכיל ויטמינים רבים, במיוחד ויטמין C וויטמין K. היות שהכרוב משתמר היטב לאורך זמן, השימוש בו היה פופולרי במיוחד בתקופות החורף לפני המצאת הקירור.

במנה של כרוב יש 7 קלוריות

סלרי

הסלרי משמש כירק מאכל, כתבלין ומקור טעם ונאכל בשלמותו (גבעולים, עלים, זרעים ושורש). הוא מכיל סידן, ברזל, אשלגן, ויטמין A וויטמין C.

במנה של סלרי בסלט או לאכילה יש 16 קלוריות ל-100 גרם

תפוזים ואשכוליות

שני הפירות עשירים כמובן בויטמין C, אך גם בסיבים תזונתיים נוגדי חימצון. בנוסף מכילים גם ויטמינים ‏מסוגים שונים כמו: ויטמין A, ויטמין B1, ויטמין B2,ויטמין B3, ויטמין C, ברזל, סידן, אשלגן וסיבים תזונתיים.

תפוז בינוני מכיל 43 קלוריות ואשכולית 30 קלוריות

מלפפון ירוק ועגבניה

העגבנייה הינה בעלת ערך תזונתי רב, והצבע האדום מקורו בריבוי צבען מקבוצת הקרוטנואידים. בעגבנייה בשלה כמות גבוהה יחסית של נוגד החמצון (אנטיאוקסידנט) ליקופן שנחשב כמסייע במניעת סוגי מחלות סרטן. ניתן למצוא בה: ויטמין A, ויטמין B1, ויטמין B2, ויטמין B3, ויטמין C, ברזל, סידן, אשלגן, נתרן וסיבים תזונתיים.

עגבנייה  (צילום: goffkein.pro, shutterstock)
בעגבניה יש 18 קלוריות | צילום: goffkein.pro, shutterstock

המלפפון הירוק מכיל 95% מים וה-5% הנותרים הם ויטמינים ומינרלים. מומלץ לאכול אותו עם הקליפה שם נמצאים הסיבים התזונתיים שלו. המלפפון מכיל ויטמינים ומינרלים, ובעל ערך קלורי נמוך ונחשב כמקור טוב לאשלגן ואנטי אוקסידנטים.

במלפפון בינוני עם קליפה יש 12 קלוריות