פרס ספיר לספרות ישראלית של מפעל הפיס נוסד בשנת 2000, וחוגג השנה 20 שנה להיווסדו בטקס חגיגי ששודר בקשת 12, בהנחיית עמוס תמם ולירז צ'רכי. בטקס הכריזו על סמי ברדוגו, זוכה פרס ספיר לספרות 2020 על ספרו "חמור". הסופר יקבל 150 אלף שקל ותרגום של הספר. הפרס מוענק במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה בישראל ובכך לתרום לקידום התרבות הישראלית. 

זוכה פרס ספיר (צילום: מפעל הפיס)
צילום: מפעל הפיס

פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס מוענק בשני מסלולים: 

מסלול ראשי - בשלב הראשון חבר השופטים בוחר את "הרשימה הארוכה" הכוללת שנים עשר ספרים, ומתוכה נבחרת ה"רשימה הקצרה" הכוללת חמישה ספרים. סופרי ה"רשימה הארוכה" זוכים במענק בסך 20 אלף שקל כל אחד. הנבחרים ב"רשימה הקצרה" זוכים בפרס בסך 40,000 שקל. הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס יזכה ב-150 אלף שקל וספרו יתורגם לערבית ולשפה זרה נוספת על פי בחירתו.

פרס ספיר (צילום: יח"צ מפעל הפיס )
צילום: יח"צ מפעל הפיס

 חבר השופטים של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2020 בחר את חמשת הספרים המועמדים לרשימה הקצרה: "אבא, בן, סבתא דינה" של יוסף בר יוסף בהוצאת הספריה החדשה, "חמור" של סמי ברדוגו בהוצאת הספרייה החדשה, "נשמות" של רועי חן בהוצאת כתר, "ויקי ויקטוריה" של גיא עד בהוצאת אסיה ו"נחמיה" של יעקב צ' מאיר בהוצאת ידיעות ספרים. ההכרזה על הזוכה תיערך הערב, 28 בפברואר.

מסלול הביכורים – בשלב ראשון חבר השופטים בוחר את ה"רשימה הקצרה" הכוללת שלושה ספרים ומתוכה נבחר הזוכה בפרס הביכורים. המועמדים ברשימה הקצרה זוכים למענק של 20 אלף שקל. השנה, לראשונה לרגל חגיגות ה-20 להיווסדו של פרס ספיר, הוחלט במפעל הפיס להגדיל את סכום פרס הביכורים כך שהזוכה בפרס ספר הביכורים יזכה במענק של 75 אלף שקל, במקום 40 אלף שקל כפי שהיה נהוג בעבר.

מוקדם יותר השבוע פורסם כי חבר השופטים של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2020, בחר את דורי פינטו על ספרו "ירח" כזוכה בפרס ספר הביכורים בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2020. הספר "ירח" נבחר מתוך "רשימה קצרה" של קטגוריית הביכורים שכללה גם את הספרים "תורת הקבוצות" מאת כרמית סחר ו"לא כפי שפורסם" מאת יואב שפיר בירן.

אמי פלמור (צילום: Hadas ParushFlash90)
עו"ד אמי פלמור, ראש חבר השופטים של פרס ספיר לספרות | צילום: Hadas ParushFlash90
 

בין נימוקי ועדת השיפוט נכתב: "'ירח" מאת דורי פינטו הוא ספר ביכורים מפתיע ובשל להפליא אשר רוקם ביד אמן את חייהן של שש נפשות במהלך יום אחד בקיץ 1969, ברחוב אחד בירושלים, בעת ש'אפולו 11' עושה את דרכה אל הירח. עינו של הסופר נעה בטבעיות מעדשה טלסקופית של מבט-על ועד אל הקירבה המיקרוסקופית אל תודעתם ומהלך יומם של דמויותיו. את הציר המרחבי מלווה גם תנועה מרשימה קדימה ואחורה על ציר הזמן. הספר נוגע בסיפורי חיים מלאי עצב ואובדן, אך משרטט אותם בקווים דקים מאוד, בלי להתפתות לפוטנציאל המלודרמטי, ומגלה הבנה נדירה בעמקותה של הנפש האנושית. פינטו מרכיב פסיפס מרסיסים של דמויות שבורות, ואף על פי כן כל אחת מהן היא עולם ומלואו, וכתובה בעדינות, רגישות ואהבת אדם".

יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי, בירך על הזכייה ואמר: "מפעל הפיס גאה להוביל את המפעל החשוב והיוקרתי ביותר בתחום הספרות בישראל – פרס ספיר לספרות. בשנה כל כך מאתגרת שחווה עולם התרבות הישראלי, חשוב יותר מתמיד להמשיך ולהוביל בגאון את המוסד החשוב הזה שכל מטרתו להעלות על נס את תרומתם החשובה של הסופרות והסופרים בישראל לחברה.
השנה אנו מציינים בגאווה גדולה 20 שנות פעילות של הפרס שנוסד בשנת 2000 והפך ברבות השנים למוסד חשוב ומוערך. השנה, החלטנו להגדיל משמעותית את סכום המענק לספר הביכורים - על מנת לעודד סופרות וסופרים בתחילת דרכם ובכך לתמוך גם בסופרי העתיד של ישראל".