ברשתות החברתיות אנחנו מציגים רק את הרגעים היפים והמצחיקים של החיים שלנו, אבל ההתנהלות השוטפת בבית מלאה גם ברגעים של לחץ, בעיקר כשאתם משפחה עם ילדים. אחת הדרכים לצמצם את הרגעים האלה היא להכניס אנרגיה טובה, בצורה של מנהגים ופתרונות קבע שיקלו את החיים בבית וירגיעו את האווירה. כשהחיים בבית קלים ונוחים, ויש הרגלים טובים ובריאים לעקוב אחריהם, האנרגיה הכללית משתנה, ואפשר להיסמך ולהישען עליה ברגעי הצורך כדי לצאת מהלופים השליליים ולחזור לראות את היופי שברגע הנוכחי. אז איך עושים את זה? הנה כמה רעיונות.

הגדירו זמן נטול מסכים בכל יום
אין טעם להסתכל על זמן מסך כעל דבר שלילי כשלעצמו, מלפני שהמסכים הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו - הן מחיי העבודה והן מחיי הפנאי, והם גם מביאים לנו תועלת ונוחות רבות. עם זאת, כשמבלים זמן איכות ביחד, צריך לשים את המסכים בצד. במקום לנהל משא ומתן יומיומי על זמן המסך, הגדירו זמן מוסכם שבו מניחים את הטלפונים בצד ומכבים את הטלוויזיה. זה יכול להיות מנהג להתכנס כולם לארוחת ערב משותפת, או להתנתק מהמסך שעה לפני שהגיע הזמן ללכת לישון כדי להרגיע את הראש והעיניים, להרגיע את האווירה ולהקל על ההירדמות.

ילד עם אייפד  (צילום: טיקסטוק)
צילום: טיקסטוק
 

התקינו מחמם מים
יש דברים שמעוררים מחלוקת באופן קבוע בבתים, ואחד מהם הוא עניין המים החמים. מקלחת חמה וטובה יכולה להרגיע את הנפש ולשפר את מצב הרוח, ומאידך, אין חוויה מבאסת יותר מלגלות שהמים מתחלפים באמצע המקלחת מרותחים לקפואים, או שמכונת הכביסה שואבת את כל המים החמים. יותר ויותר ישראלים מגלים שיש פתרון לבעיה הזו - והוא אפילו חסכוני על הבוילר. עם מחמם המים של פזגז אפשר להיות רגועים - פשוט פותחים את ברז המים החמים והם שם, תמיד. לא צריך יותר לזכור להדליק את הדוד, לחשב כמה זמן הוא צריך לפעול כדי שיהיו מספיק מים חמים, לזרז את הילדים להתקלח, להמתין שבן משפחה יסיים להתקלח כדי לשטוף ידיים או לרחוץ את הכלים ואל נשכח שהאופציה להתקלח במקביל למרות שיש 2 מקלחות בבית בכלל לא רלוונטית בגלל החשש שהמים החמים יתחלפו לקרים באמצע המקלחת.

מקלחת ילדים (צילום: shutterstock by PH888)
צילום: shutterstock by PH888

דמיינו חיים שבו בכלל לא תצטרכו לכעוס כשמישהו שכח לכבות את הדוד כי פשוט תדעו שיש מים חמים בבית וזהו, ממש כמו בבית מלון. את מחמם המים, אגב, אפשר לחבר בטור לדוד השמש - כך שהוא יפעל רק כשהמים בדוד השמש נגמרים, ובכך למנוע בזבוז אנרגיה. מדובר בפתרון שישדרג את איכות החיים שלכם בצורה שתחלק אותם לפני ואחרי.

שתפו את כולם במטלות הבית
תחושה של יחס לא הוגן או לא שוויוני היא גורם לרגשות שליליים, אבל אל תחשבו שהאידיאל של כולם הוא להתחמק מלתרום. להפך: כולם רוצים להרגיש שהם נחוצים בבית הזה, שהם שייכים ושהנוכחות שלהם נעימה ועוזרת. לכן חשוב שכל אחד יתרום יד בעזרה במטלות הבית - לרחוץ כלים, להוריד את הזבל, להוציא את הכלב, לבשל, הרי לא חסרים דברים לעשות. אפשר ללכת על חלוקה קבועה, שבה כל אחד אחראי באופן קבוע על משימה מסוימת, או לגוון - ואם מגוונים, מומלץ להכין טבלה שתיתלה על המקרר ובה ייכתב על מה כל אחד אחראי בכל יום. והכי חשוב: העובדה שכל אחד תורם את חלקו לא אומרת שמיותר להודות לו אחר כך. 

משפחה מנקה (צילום: Elena Nichizhenova, shutterstock)
צילום: Elena Nichizhenova, shutterstock

סדרו הכול לפני שהולכים לישון
כשהבית נקי ומסודר, גם הנפש רגועה יותר - לא סתם ישנם אנשים שהתגובה המיידית שלהם למצבי לחץ היא להתחיל לנקות את הבית. ובכל זאת, עבור רובנו מדובר במטלה קצת מבאסת. מצד שני, הדבר המבאס באמת הוא לקום בבוקר ולגלות כיור מלא בכלים מאתמול, או סלון מבולגן לחלוטין. הפכו להרגל לסדר את הבית בערב, לפני שמתחילים להתארגן לשינה: לעשות כלים, להחזיר את כל הצעצועים למקום, לקפל את הכביסה, כל מה שצריך לעשות כדי שתוכלו להיכנס למיטה בידיעה שהבית מסודר. הפעולה הזו נושאת משמעות סמלית של קיפול היום שעבר, וכניסה באנרגיה חיובית ליום הבא. את אותו עיקרון, אגב, יש ליישם גם ביחסים בין בני הבית: כמו שאומר כלל האצבע, לא ללכת לישון כועסים. אם ישנם מתחים או ריבים, אל תיקחו אותם איתכם אל היום הבא. עודדו את בני הבית לדבר על הכול ולהשלים לפני שהולכים לישון, ותראו איך המנהג הזה ישפיע על האווירה בבית בכל שעות היום.

סידור מיטה, מסדרים (צילום: Patrick Lane, Thinkstock)
צילום: Patrick Lane, Thinkstock

תעברו למדיח כלים ולשואב רובוטי
לא קל לתחזק בית נקי ומסודר תמיד, אז למה לא להשתמש במכשירים שנועדו לעזור לנו בכך? מדיח כלים הוא לא רק חסכוני בצריכת מים בהשוואה לשטיפה ידנית, אלא גם מקל על המלאכה ומקצר את הזמנים, שיכולים להיות ארוכים כשמדובר בכלים של משפחה שלמה. רובוט לשאיבת אבק הוא משהו שאפשר להפעיל כשיוצאים מהבית לסידורים, ובכך לדאוג לתחזוקה שוטפת ולמנוע מהלכלוך להצטבר עד ליום הניקיונות, שיהיה מייגע קצת פחות. כל הפתרונות האלה הם לא עצלנות, אלא לייף סטייל - והיתרון העיקרי שלהם הוא בחיסכון בזמן ובריבים על מי ישטוף את הכלים ומי יטאטא את הבית.

מדיח כלים (צילום: shutterstock​)
צילום: shutterstock​

שואב אבק רובוטי (צילום:  יחסי ציבור )
שואב אבק רובוטי | צילום: יחסי ציבור

הכירו תודה כל יום ביומו
הכרת תודה היא מנהג שישנה לכם את החיים, לא פחות. ואנחנו משתמשים במילה מנהג כי הכוונה היא להפוך אותה לחלק מהיומיום שלכם, ולא לשמור אותה רק לאירועים מיוחדים. הגדירו זמן מסוים ביום - למשל, בארוחת הערב שכל בני הבית אוכלים ביחד - שבו כל אחד משתף בשלושה דברים טובים, כיפיים או מצחיקים שקרו לו היום. המנהג הזה יגרום לכם לשים לב לטוב שמקיף אתכם ולהנאות הקטנות של היומיום, ויתרום משמעותית לתחושת האושר הכללית שלכם - ואנחנו מתחייבים על זה. אבל אל תשכחו את הטיפ המשלים - לפני או אחרי שמשתפים בשלושת הדברים שאתם מודים עליהם, אפשר ורצוי לשתף גם באתגר אחד שהתמודדתם איתו היום. בצורה הזו אתם לא רק מעודדים שיתוף ותקשורת בריאה, אלא נותנים מקום לחוויית החיים בכללותה, ומספקים הקלה גדולה. כשרוצים להכניס אנרגיה טובה הביתה, הכוונה היא לא להתעלם מהרגעים הטובים פחות, כי גם הם חלק מהחיים. תחת זאת, נותנים לבני הבית להביע את הרגשות שלהם, ובכך יוצרים תחושה של אמון וביטחון. כשמרגישים שאפשר לשתף את המשפחה בכל מה שעובר עלינו, הכרת התודה לא מרגישה מאולצת, אלא להפך - משמחת ומרפאת.