הפח הכתום, הכחול והסגול הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. לפי נתוני תאגיד המחזור תמיר, יש כיום כ- 209 אלף פחים כתומים בכל רחבי ישראל, מה שמאפשר לכמעט 6 מיליון ישראלים למחזר לפח הכתום ממש ליד הבית. בנוסף, ההשקעה משתלמת כי 136,000 טון של פסולת כבר נאספו מהפחים הכתומים.
הפח הירוק מיועד לכלים חד פעמיים, חפצים וצעצועים שבורים, פסולת אורגנית, מוצרי היגיינה וחיתולים וכולנו בעצם יודעים מה זורקים אליו. לעומת זאת פחי המחזור יכולים מעט לבלבל: הפח הסגול מיועד לאריזות זכוכית, הפח הכחול לניירות וקרטון דק, והפח הכתום לאריזות פלסטיק מכל הסוגים, שקיות פלסטיק, מתכת, וקרטוני משקה וחלב.
לכן, כשמחליטים לתרום למאמץ ולמחזר, נתקלים בדילמה: איך זוכרים מי נגד מי? במילים אחרות, איך יודעים מה זורקים ולאן? בשנה האחרונה החלו עשרות יצרנים, ביניהם החברות הגדולות במשק, להוסיף על גבי אלפי אריזות סמלי מחזור שעוזרים להבין מה זורקים לאן.
הדור הבא של סימון אריזות
סימון אריזות הוא ללא ספק טרנד חזק בישראל. אז אחרי שבמשרד הבריאות הרגילו אותנו להסתכל אם יש על כל אריזה מדבקה אדומה או ירוקה, הצעד הבא הוא לחפש עליה סמלים של פחים קטנים בכתום, כחול וסגול, כדי לדעת לאיזה פח מחזור יש להשליך כל אריזה.
בנוסף, היתרון בפרויקט המבורך שלקח על עצמו תאגיד המחזור תמיר הוא יישור קו. בעוד בעולם קיימים סמלי מחזור שונים על גבי אריזות מוצרים, לא היה משהו דומה בישראל. עכשיו, רגע לפני יום המִחְזוּר, תהיה סוף סוף הסברה פשוטה וברורה לאיזה פח מחזור יש להשליך את האריזה.
הדור הבא של סמלי מחזור
מבחינה פרקטית, הדור הבא של סימון אריזות למחזור כבר כאן, ומאפשר גם למי שלא מתורגל עדיין בהפרדת פסולת, לעשות את צעדיו הראשונים ולגלות כמה זה קל. האריזות גם ככה בבית, עשרות חברות מובילות במשק שמוצריהן נמצאים בכל פינה מקפידות לסמן אותן בפח כתום, כחול או סגול – ולנו רק נותר לחפש את סמל המחזור ולהפריד לפחים השונים.
חשוב לציין שהסימון של האריזות הוא וולונטרי ולכן, עוצב כך שיתאים לאריזות שונות. בצד של היצרן, זה אומר שהסימון משולב באלגנטיות על האריזה ובמיקום יחסית בולט. אולי בהתחלה ייקח לכם כמה שניות למצוא אותו, אבל אחרי זה כבר יהיה מובן מאליו.
זורקים את כל הפסולת לאותו הפח? תתקדמו!
עם מִחְזוּר המשוואה פשוטה: אחרי שמתרגלים למחזר כבר קשה לעצור. אם למשל אתם עדיין זורקים את כל הפסולת לאותו הפח, כנראה שעוד לא התקדמתם לעולם שבו זה לא רק מזהם, אלא גם מיותר ולא יעיל.
לפני סיום, אם בכל זאת תיתקלו באריזות שעדיין לא מסומנות בפח כתום, סגול או כחול, קחו בחשבון את הדברים הבאים:
- לפח הכתום זורקים אריזות מפלסטיק, אריזות מתכת וקרטוני משקה וחלב כמו: שקיות פלסטיק, אריזות טיפוח והיגיינה, אריזות ניקיון, אריזות מזון (גם לתינוקות), קופסאות שימורים, קרטוני חלב ומיץ ותחתיות קלקר של ירקות, בשר ומוצרי חשמל
- לפח הסגול זורקים אריזות זכוכית כמו: בקבוקי שמן זית, בושם, צנצנות קפה ואת כל אריזות הזכוכית הריקות
- לפח הכחול ניתן לזרוק אריזות קרטון דק כמו: פיצה, דגני בוקר, ביצים, עיתונים, ניירות ואריזות נייר של סוכר וקמח