מי שרואה את התמונות לפני אחרי של מיכאל בן 40, מתקשה להאמין שזה אמיתי לא AI או פוטושופ. תמונות כאלו רצות באינטרנט בשפע.
במשך שנים מרבית המומחים בעולם טענו שתאי השיער "נעלמים" לחלוטין באזורים קרחים, ולא תתכן צמיחה מחודשת של שיער על אזור קרח. יורם בניטה חוקר מדעי השיער ראה במרפאה שלו ברמת השרון מקרים רבים שתוך כדי טיפול נוספו שיערות באזורים בהם לא הייתה כלל צמיחה.
כאילו נולדו מחדש שיערות ששנים הפסיקו לצמוח. מאחר והמצבים האלו חזרו על עצמם החליט יורם בניטה להעמיק ולבחון את הסיבה בצורה מקצועית ומדעית. השאלה הנשאלת הייתה: במידה וטוענים שזקיקי השיער מתים על ראש קרח, כיצד ייתכן שחלקם מסוגלים לחזור לחיים ולצמוח מחדש ? טענה נוספת שקיימת בעולם רפואת השיער היא, שזקיקי שיער אינם מתים אלה נכנסים לתרדמת.
אז מהם זקיקי שיער רדומים וכיצד ניתן להעיר אותם?
אבל מחקרים עדכניים מצביעים על כך שהם אינם מתים אלא נכנסים למצב רדום (quiescent). כשהבנתי את משמעות התגלית, החלטתי לנסות וליישם את העיקרון הזה בקליניקה שלי. לא העליתי בדעתי שדווקא מיכאל – מטופל שכמעט לא האמנתי שאוכל לעזור לו – יהיה זה שיראה לי שאכן אפשר לעורר מחדש זקיקים "רדומים" ולהחזיר שיער גם במקרים מאתגרים במיוחד.
מיכאל , בן 40: "לא הייתה סיבה להתחיל טיפול"
מיכאל הגיע אליי כשהוא סובל מקרחת נרחבת, דרגת NW7 (לפי סולם נורווד). כבר ממבט ראשון היה ברור שמדובר במקרה מאתגר ביותר. בבדיקה מיקרוסקופית זיהיתי מספר זעום של זקיקים פעילים. השלב המתבקש היה לשקול השתלת שיער, אך באזור התורם (העורף והצדדים) בקושי היו זקיקים זמינים – לא ניתן היה לכסות את כל שטח הקרקפת העליון בהשתלה. אמרתי למיכאל בכנות: "אין סיבה להתחיל טיפול, הסיכוי להצלחה אפסי". אלא שמיכאל התעקש לנסות.
"הזקיקים לא מתים, הם רדומים"
נזכרתי במאמר ששינה את נקודת המבט שלי על התקרחות: המחקר הראה שתאי הגזע בזקיקי השיער אינם נעלמים, אלא "נרדמים". אם רק נצליח לעודד אותם לצאת מהתרדמת, השיער עשוי לשוב ולצמוח גם באזורים שכבר חשבנו שאבודים.

תוכנית הטיפול: שילוב נכון של כלים וידע
- הורדת השפעת ה-DHT למינימום
אחד הגורמים העיקריים להתקרחות אנדרוגנטית הוא הורמון ה-DHT (דיהידרוטסטוסטרון), שמופעל במסלול גנטי. הפחתת פעילותו באזור הקרקפת מסייעת לעכב את המשך הפגיעה בזקיקים. עשינו זאת באמצעות תרופות ותוספים ייעודיים, ובחלק מהמקרים גם בהזרקות לבלימת האנזים 5-אלפא רדוקטאז. - טכנולוגיה מתקדמת לריכוז תאי גזע
נעזרנו במכשור חדשני המאפשר לרכז תאי גזע וגורמי גדילה (Growth Factors), במטרה להשיב פעילות ביולוגית לזקיקים הדועכים. - שיפור זרימת הדם בקרקפת
יישמנו טכניקות ושילובים שונים –– כדי להבטיח הזנה אופטימלית לאזור הזקיקים, מרכיב קריטי בעידוד צמיחה מחודשת.
שלב ראשון (4 חודשים)
לאחר ארבעה חודשי טיפול אינטנסיבי, לא ראינו כמעט שום שינוי. לא צילמתי תמונות "לפני-אחרי" כי לא היה מה להראות – המראה נותר כשהיה.
חשיבות ההתמדה
מיכאל לא וויתר. הוא אמר: "השקענו עד עכשיו, בוא נמשיך עוד סבב טיפולים אחד לפחות".
סבב שני: הנס מתחיל
לאחר הסבב השני, הבחנתי לראשונה בהתעוררות משמעותית. השיער באזורים שהיו כמעט חלקים לחלוטין החל לצמוח מחדש. זה לא קרה ביום אחד, אבל כבר אי אפשר היה להתעלם מהשינוי הדרמטי. הפעם, תיעדנו בצילומים לפני-אחרי – והתוצאות היו מעוררות השראה.
השתלות שיער: האם הן תמיד הפתרון?
לאורך התהליך עם מיכאל עלתה בי שאלה חשובה: האם נכון למהר ולשלוח מטופלים להשתלת שיער בכל מצב? על סמך ניסיוני, ראיתי שאדם שעבר השתלת שיער עלול לאבד חלק מפוטנציאל השיקום הטבעי בעתיד, שכן האזור המקבל עבר טראומה והנתונים הביולוגיים/הורמונליים שלו לאחר ההשתלה משתנים.
במקרים שבהם ניתן להשיב לחיים את הזקיקים הרדומים ולשקם אזורי קרקפת שלמים – אולי כדאי לשקול לעכב או אף לוותר על השתלה ולבחון קודם את אפשרות הטיפול הטבעי/ביולוגי. כמובן, הדבר תלוי בנתוני המטופל ובשיחת ייעוץ מעמיקה.

התובנות המקצועיות
- אין זקיקים "מתים"
המחקרים העדכניים מצביעים על כך שהזקיקים אינם נעלמים אלא נותרו "רדומים". - סוד הצלחת הטיפול הוא בשילוב הנכון
הורדת השפעת ה-DHT למינימום בשילוב טכנולוגיה יעילה לריכוז תאי גזע, שיפור זרימת הדם וידע מדעי/רפואי – הם סוד ההצלחה. - תזמון השתלת שיער
ייתכן שבחלק מהמקרים, כאשר אפשר לעודד צמיחה טבעית, יש להעדיף זאת על פני השתלה שעשויה בטווח הארוך לפגוע בפוטנציאל השיקום הטבעי.
סיפור מעורר תקווה – אך לא תמיד ניתן לשחזר
במקרה של מיכאל , זכינו להצלחה מרשימה. יחד עם זאת, לא ניתן להבטיח תוצאה דומה לכל מטופל. קיימים משתנים רבים, ובהם מצב בריאותי, גנטיקה, גיל, מצב האזור התורם והיסטוריית טיפולים קודמת.
מבט לעתיד – ושאיפה למחקר משותף
הסיפור של מיכאל ממחיש שבאמצעות התערבות מותאמת אישית, טכנולוגיות מתקדמות ושילוב נכון של ידע רפואי ומדעי, ניתן לעורר זקיקי שיער רדומים גם במצבים מורכבים. למרות שאין ערובה להצלחה מוחלטת בכל מקרה, אין ספק שהמחקר והניסיון מצביעים על כך שתאי הגזע נמצאים שם – ועם הטיפול הנכון, הם עשויים לשוב ולייצר שיער בריא וצפוף.
"חשבתי שאין לי סיכוי – והנה גדל לי שיער!"
כך אמר מיכאל , כשהראה לנו בהתלהבות את התמונות החדשות שלו. הסיפור הזה מזכיר לנו להישאר עם אופק של תקווה ולשקול היטב את כל האופציות העומדות לרשותנו – לפני שנבחר בדרך שאין ממנה חזרה, כמו השתלה, או שנאמר "אין סיכוי" למקרים שנראים אבודים.
המשאלה שלי: שותפות מחקרית עם מוסד רפואי והפיכת ישראל למובילה עולמית בתחום
בשלב זה של הקריירה שלי, לאחר צבירת ניסיון מעשי עשיר ביישום שיטות וחידושים טכנולוגיים שונים, ברצוני להעמיק עוד יותר את הידע ולחקור לעומק את תחום התחדשות השיער. המשאלה שלי היא לקבל תמיכה ושיתוף פעולה ממוסד רפואי מוביל, כדי שנוכל יחד לשלב את הידע שצברתי, לשפר את הפרוטוקולים הטיפוליים, ולחקור את הנושא בתנאים מחקריים אופטימליים.
מעבר לכך, אני שואף לראות את ישראל הופכת למובילה עולמית בתחום מחקר ופיתוח שיער. יש לנו בארץ מוחות מבריקים, טכנולוגיות חדשות ויצירתיות ייחודית – השילוב ביניהם יכול להקפיץ את התחום לרמה שלא הכרנו. החזון שלי הוא להביא לכאן מטופלים מכל העולם, ולשתף את הידע בפלטפורמות בינלאומיות, כדי לתת תקווה לאינספור אנשים הסובלים מהתקרחות.