צמח הכשות הוא חלק אחד מתוך "השילוש הקדוש" אשר מרכיב את תהליך הכנת הבירה, יחד עם לתת ושמרים. השלושה, בשילוב מים כמובן, מייצרים את המשקה האלכוהולי האהוב שמושך מאות מיליוני אנשים לברים ופאבים ברחבי העולם במרדף אחר שלוק הבירה המושלם, עם הקצף הסמיך וטעם הלוואי המריר. הכשות הוא האחראי מבין השלושה על הארומה הנהדרת של הבירה ועל הטעם הממכר והעשיר. לכבוד יום הכשות הבינלאומי, שמתקיים ב- 5.8, הנה כמה דברים שלא ידעתם על הצמח המפורסם:
1. השתמשו בו עוד בימי הביניים
ממצאים ארכיאולוגיים ומסמכים עתיקים שנמצאו במנזר סנט דניז, שליד פריז, גילו שעוד בשנת 768 לספירה גידלו את צמח הכשות. האזכור הכתוב הראשון לשימוש בצמח למטרת ייצור בירה, מצוי בכתביה של הילדגרד מבינגן, שכונתה "הנביאה של הריין", בשנת 1067 בגרמניה.
2. גרמניה היא יצרנית הכשות הגדולה בעולם
יותר משליש מסך צמחי הכשות הגדלים בעולם למטרות ייצור בירה, מגיעים מגרמניה. שטחי הגידול במדינה נפרשים על פני יותר מ- 170 קמ"ר – 85 אחוז מהם נמצאים באזור לרטאו שבחבל בוואריה.
3. הוא בן-דוד של הקנאביס
הכשות הוא צמח ממשפחת הקנאביים, בדיוק כמו הצמח הירוק ממנו מפיקים קנאביס. אומנם אין לו את החומר הפסיכואקטיבי THC שיש במיני קנאביס מסוימים, אך הליכי ההפקה והשימוש בו דומים מאוד, והוא אפילו נחשב כחומר מרגיע טבעי ברפואה.
4. הוא עשיר בחלבון
צמח הכשות מכיל מאות רכיבים, מרביתם חומרי ארומה וחומרים מרירים, אך אחד המרכיבים המרכזיים שלו הוא חלבון. הכשות מורכב מ- 20 אחוז חלבון, והוא מסייע בהולכה של טאנינים הנקשרים אליו ומשפיעים על הטעם הנהדר והעשיר שמופק מהצמח.
5. אפשר לנצל אותו להרבה שימושים
לצמח המופלא יש עוד מספר שימושים מועילים: לכשות תכונות רפואיות רבות והוא מסייע בשיכוך כאבים, מעורר תיאבון, מזרז עיכול ומגביר את הפרשת החלב בקרב נשים מניקות. וכאמור שימושו הרפואי העיקרי הוא כחומר מרגיע ומרדים. בנוסף, השמן המופק מהכשות משמש את תעשיית הבשמים והקוסמטיקה, והוא גם נחשב כחומר סופח לחות ודוחה חרקים, ומשתמשים בו לעיתים קרובות בספריות, כדי לשמור על הספרים ולמנוע מהם לחות ומזיקים.
6. Girl Power
כולם מתייחסים לכשות כזכר, אך לצורך ייצור בירה משתמשים בתפרחת הנקבית של הצמח בלבד. התרכובת הכימית שלה שונה מהתפרחת הזכרית, והיא זאת שאחראית על הארומה המרירה והעשירה של הבירה ועל ייצוב הקצף. הצמח הזכרי משמש לצורכי הפריה בלבד.
7. הכְּשׁוּת הוא בעצם כְּשׁוּתָנִית
אחת ולתמיד: כְּשׁוּת הוא צמח ממשפחת החבלבליים שאין לו קשר לייצור בירה. כְּשׁוּתָנִית הוא הצמח הייחודי המשמש את תעשיית הבירה. רבים מבלבלים בין שני הצמחים אך הם שונים בצורתם ובמהות שלהם. יחד עם זאת, בכדי ליישר קו עם צורת השם הנפוצה יותר, האקדמיה ללשון העברית טבעה את המושג כָּשׁוּת לציון הרכיב המשמש לייצור בירה.
8. כשות בוויסקי?
כיום בירות IPA (India Pale Ale) תופסות תאוצה בארץ ובעולם ואפשר למצוא אותן בכל פאב. הבירות האלו בעלות סגנון מריר יותר משום שהן מבוססות על כמות נדיבה יותר של כשות, והן גם מכילות כמות אלכוהול גבוהה יותר.
צמח הכשות השתלט לא רק על תעשיית הבירה, ואפשר למצוא מוצרים שונים ומגוונים המכילים כשות כדי להעניק טעם עשיר, ארומטי ומריר. אחד המוצרים החדשים שהושקו לאחרונה הוא ג'יימסון IPA Edition – וויסקי מתוצרת המותג האירי המפורסם, במהדורת IPA חדשה עם תוספת כשות. הוא בעל ארומה פרחונית והדרית עם טעם כשות מריר-מתוק וסיומת חלקה ומעודנת.
הוויסקי יוצא ממזקקת מידלטון המפורסמת של ג'יימסון ועובר תהליך תהליך יישון מוקפד ו"פיניש" בחביות Pale Ale ממוחזרות, שבתוכן שאריות של בירת קראפט IPA שהותססו בתוכן. באמצעות תהליך זה סופח הוויסקי את המאפיינים של בירת ה- IPA ש"התגוררה" בחבית קודם לכן, ומקבל נוכחות עדינה של כשות, רעננות צלולה וטעם נהדר.
את ג'יימסון מהדורת IPA מומלץ לשתות ב-3 דרכים:
- "IPA ON THE ROCKS" - פשוט למזוג לכוס וויסקי נמוכה, על גבי קרח, ולשתות.
- IPA & TONIC - מוזגים 50 מ"ל ג'יימסון IPA ,100 מ"ל מי טוניק, כוס גבוהה מלאה בקרח ופלח לימון לקישוט.
- IPA & CRAFT IPA - מוזגים 45 מ"ל ג'יימסון IPA ,90 מ"ל ביטר למון, 30 מ"ל בירת קראפט, סקוויז לימון ומקשטים עם פלח אשכולית אדומה.