פעילות העמותה שגדלה מיום ליום, תלויה בתרומות. "כל תרומה הולכת לקשישים וניצולי שואה שזקוקים לאוכל מוכן כי הם לא יכולים לבשל לעצמם", מסביר ארז קרלנשטיין, מנכ"ל עמותת "לחיות בכבוד" ומוסיף, "מה שהם צריכים זה משהו פרקטי וזה בדיוק מה שאנו עושים, מביאים להם ארוחות מוכנות מידי יום".
"בתקופת הקורונה עלה מספר הקשישים הרעבים"
הם חיים בקרבנו במקבצי דיור של משרד הקליטה. לכל אחד יש מיטה לישון עליה, מקלחת, שירותים ומקרר קטן המכיל מעט דברים שניתן לאכול מבלי לבשל. מגבלות הגיל, מגבלות המקום והעלות הכספית הגבוהה של חומרי הגלם, לא מאפשרים להם להכין לעצמם אוכל חם מידי יום. וכשאין אוכל חם, מתקיימים על דברים פשוטים כמו לבן, קרקר ועגבנייה.
עמותת "לחיות בכבוד" החלה את פעילותה לפני 30 שנה במטבח הביתי של ארז קרלנשטיין ואשתו, שזיהו בקרבתם קשישים הזקוקים לסיוע באוכל. ככל שעברו השנים, הפעילות הלכה וגדלה וכיום העמותה מעניקה ארוחות מבושלות ליותר מ-1,500 ניצולי שואה מידי יום.
העמותה עובדת מול רכזים של מקבצי הדיור בכל עיר והיא מספקת לכל הקשישים באותו מקבץ ארוחות מבושלות שמגיעות אליהם כל יומיים-שלושה. כיום לעמותה מספר נקודות חלוקה שמתחילות בראשון לציון, היכן שנמצא המטבח של העמותה ומגיעות עד לאזור באר שבע.
"מעל 30 שנה אנו מצליחים להעניק ארוחות לכל קשיש שמצטרף ובינתיים, לא קרה מקרה שהינו צריכים להוריד ממישהו את כמות האוכל שהוא קיבל", אומר ארז קרלנשטיין. "עם זאת, בתקופת הקורונה החלה עלייה חדה בכמות הפניות והעלויות גדלו מאוד, לכן כל תרומה חשובה. אנו פועלים יום יום ולא מדובר בארוחה אחת ונתראה בשנה הבאה. מדובר על ארוחות שמידי יום מהוות את המזון שצורך הקשיש".
בזכותך קשיש נוסף יאכל ארוחה מידי יום >>>
"הוראות משרד הבריאות הגדילו את ההוצאות"
תקופת הקורונה הייתה לא פשוטה עבור עמותת "לחיות בכבוד". פעילות העמותה גדלה מאוד, כמות הקשישים וניצולי השואה גדלה, כמויות האוכל הוכפלו ובהמשך שולשו והפיקוח של משרד הבריאות הפך קפדני, דבר שגם הוא השפיע על עלות המנה.
"בתקופת הקורונה גילינו שכמות הקשישים שזקוקים לעזרה גדולה מכפי שידענו. גם יצאו הנחיות חדשות של משרד הבריאות וכבר לא יכולנו להביא אוכל חם בחמגשיות אלומיניום. כיום, כדי לסייע לקשיש, עלינו לדאוג לו למיקרוגל כדי שיוכל לחמם את האוכל ובמיקרוגל לא ניתן לחמם חמגשית אלומיניום, לכן אנו מעבירים את האוכל בחמגשיות פלסטיק שהעלות שלהן מגיעה לכ-4,000 שקלים מידי יום", ציין מנכ"ל העמותה.
כל תרומה היא עוד מנה
עמותת "לחיות בכבוד" דואגת שיצאו מהמטבח שלה מנות אוכל מאוזנות המכילות חלבון שאדם מבוגר מסוגל לאכול כמו קציצה רכה, דג ועוף מבושל ועוד. למנת החלבון מצטרפת מנת פחמימה הכוללת פירה, אורז וגם מנת ירק מבושל. מדובר במנה שמהווה את האוכל העיקרי בשל הקשיש לאותו היום.
העמותה דואגת לקשישים וניצולי השואה לאורך כל השנה, גם בחגים. בחג הפסח, הם מזמינים מראש ארוחות כשרות ועושים חלוקה לפני החג ובמהלך חול המועד. מדובר על כמויות עצומות של למעלה מ-12,000 מנות.
ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, אנו נזכרים בתופת שעברו ניצולים אלו בילדותם. כעת, בזקנתם, עלינו לזכור אותם ולסייע להם לחיות בכבוד. כל תרומה היא עוד מנה שתחמם את ליבם ותשכיח מהם את הדאגה לאוכל. "אנחנו מהווים את הפתרון התזונתי שלהם בכל יום והקשישים האלה סומכים עלינו", מסביר קרלנשטיין.
התרומה שלך היום היא המנה של ניצול השואה מחר >>>
הפגת הבדידות, ביטחון נפשי וביטחון חברתי
עד לתקופת הקורונה עסקה עמותת "לחיות בכבוד" רק באספקת המנות המבושלות. מתקופת הקורונה המודעות לבדידותם של הקשישים וניצולי השואה גברה והעמותה החלה לעסוק גם בהיבט החברתי. כיום "לחיות בכבוד" לא רק מספקים מזון אלא גם מעבירים לקשישים שיעורי ספורט, מפגשי קונצרטים ועוד. פעילות זאת יוצרת קהילה של אנשים שמרגישים חלק ממשפחה וזה מעניק לקשישים תחושה וידיעה שיש מי שדואג להם ורוצה לדעת לשלומם.
"המטרה שלנו היא להעניק להם ביטחון נפשי וביטחון חברתי. מדובר על ניצולי שואה, רובם מעל גיל 80 שכשהיו ילדים לא היה להם אוכל. כיום בזקנתם הם חיים בפחד ששוב לא יהיה להם אוכל. מתנדבים שלנו מגיעים אליהם, נותנים להם את מנות האוכל, שואלים לשלומם ומקשיבים להם".
ההצלחה של "לחיות בכבוד" היא ההצלחה של כולנו
עמותת "לחיות בכבוד" פועלת כבר 30 שנה בזכות תרומות של אנשים שרוצים לקחת חלק ולהעניק. כל תרומה הופכת למנת אוכל שיקבל הקשיש באותו השבוע.
"אנו שואפים להגדלת התרומות כדי שנוכל להמשיך להיות המשענת של ניצולי השואה" אומר ארז. "ההצלחה שלנו אפשרית בזכות תורמים כי אין לנו ספונסרים ואין משרדי ממשלה שתומכים בנו. 95% מהתרומות הולכות על הפעילות של העמותה ורק 5% הנותרים מכסים את הוצאות הניהול. חשוב לנו שכולם ידעו שכל תרומה מופנית לקשישים וניצולי השואה שזקוקים לכך"
תהיו חלק ממצווה גדולה - לתרום ארוחה לניצול שואה >>>