"היטלר עלה על משהו", הבהבו המילים על צג המחשב של זאקרי קונפינו, סטודנט שנה שלישית למשפטים באוניברסיטת יורק בבריטניה, ויו"ר התאחדות הסטודנטים היהודים בקמפוס. זאת לא הייתה הודעת השנאה היחידה שהוא קיבל, לפניה ואחריה הגיעו רבות.
בספטמבר האחרון התפרסמו דוחות המגלים שחלה עלייה של 50% במאורעות אנטישמיים בבריטניה בחצי שנה האחרונה. זאת במקביל להאשמות על גורמים אנטישמיים במפלגת הלייבור. העלייה הכללית בגילויי האנטישמיות בממלכה, מגיעה כמובן גם לאוניברסיטאות. את זאקרי קונפינו זה לא מפתיע. הוא רגיל לקבל הערות, כמו גם חבריו לספסל האוניברסיטה. "בהתחלה הייתה פשוט בהלם", הוא מספר למגזין the tab, "חשבתי שאני במקום שבו יש אנשים משכילים, מקום שיש בו סובלנות, מקום שבו אנשים לעולם לא יחשבו או יאמרו שהיטלר צדק. זה היה הלם גמור לגלות שהעולם לא כזה, ושאני מוקף באנשים חשוכים וגזענים. זה גרם לי לעצב ולכעס".
ההתקפות האלה נמשכות מזה זמן, אבל קונפינו טוען שהן החמירו בחודשים האחרונים, אחרי שהוא ניסה למחות על מחזה שהעלה איגוד הסטודנטים הפלסטינים. אבל מה שהכי מטריד את קונפינו, זה שהוא לא מקבל תמיכה מהאוניברסיטה שלו. בעוד שבמוסד טוענים למדיניות אוניברסלית נגד גילויי גזענות, חוסר סובלנות, ושנאה – עושה רושם שבמקרה של התקיפות האנטישמיות הללו לא ננקטו שום צעדים, על אף הצהרות וגינויים ברורים מטעם האוניברסיטה.
הטלאי הצהוב החדש
המקרה של הסטודנטים בבריטניה אינו אירוע מבודד. דיווחים על תקיפות וגילויי שנאה על בסיס לאום מגיעים לחדשות באופן קבוע: פה תוקף חמוש בית כנסת ברוסיה, שם סרט על אנטישמיות מסעיר את צרפת, סקר אחרון באירופה מגלה ש-70% מהיהודים לא יתפללו בבית הכנסת בחגים מחשש לפיגועים וסקר אחר מגלה שאחד מכל 20 בריטים אנטישמי. אירופה תמיד הייתה ידועה במדד האנטישמיות שלהף אבל גם ארה"ב אינה חפה משנאת יהודים. לאחרונה אף איימו גורמים אנטישמיים על עיתונאים יהודים שמסקרים את הנשיא הנבחר דונלד טראמפ באופן ביקורתי.
על פי מדד האנטישמיות בעולם, מדד שיצרה הליגה נגד השמצה למדידת קיומה ועוצמתה של האנטישמיות במדינות שונות בעולם – נכון להיום כרבע מאוכלוסיית העולם מוגדרת כבעלת דעות אנטישמיות. ואם נדמה שהאנטישמיות רדפה יהודים מאז ומעולם, מתברר שהמאבק בה רחוק מלהסתיים. ההתקפות נמצאות בכל מקום, וזה מתחיל ברחוב, עם הערות אנטישמיות שנזרקות לעבר יהודים במקרה הטוב ותקיפות פיזיות במקרה הפחות טוב, כולל אירוע דקירה של יהודי בצרפת מהעת האחרונה. גם אלימות לרכוש בשיאה, ובאירופה נרשמים מקרים של השחתת בתי כנסת או חנויות של יהודים, שריפת דגלי ישראל וכו'.
חוץ מהרחוב והאוניברסיטאות, יהודים רבים מוצאים את עצמם קורבנות לאנטישמיות ברשת, הצורה הכי חדשה של תוקפנות וביזוי. האינטרנט הוא כר פורה לפעילות של גורמים שונאי יהודים. אנטישמיות ברשת מכונה הרבה פעמים "האנטישמיות החדשה", והיא למעשה העברה של גילויי השנאה מהרחוב אל המרחב האינטרנטי, שם יש יכולת לסחוף כמויות גדולות יותר של אנשים לקחת חלק בהכפשות. קבוצות פייסבוק שונאות, ציוצי טוויטר, אתרים בלוגים ופורומים של עליונות לבנה – כל אלה עסוקים בשליחת מסר של שנאה ברשת, כולל תקיפה בפועל של יהודים.
לאחרונה נוסף לשימוש על ידי קבוצות שנאה סימן חדש, שלושה זוגות סוגריים סביב השם, שמסמנות את עובדת היותו יהודי. "האם יש יצור יותר פגום בביצה המסריחה של תרבות הפופ שלנו מאשר (((איימי שומר)))? כנראה שלא. היא סוחרת של טינופת", כך נכתב בבלוג הימני הקיצוני The right stuff. הקומיקאית היהודייה אינה היחידה שזוכה לאביוז הזה ברשת. רק לאחרונה הסירה גוגל תוסף לדפדפן שלה שתוכנת כדי לאתר שמות של יהודים בכתבות או ציוצים באינטרנט, ולסמנם באותם שלושה זוגות סוגריים.
ג'ונתן ווייסמן, סגן עורך הניו יורק טיימס בוושינגטון, זכה לקבל את הסוגריים בציוץ בטוויטר אחרי שפרסם כתבה שכותרתה "ככה מגיע הפאשיזם לאמריקה". היי (((ווייסמן))), כתב לו מצייץ בשם cybertrump, וכששאל לפשר הסוגריים, הסביר השונא שמדובר ב"משרוקית לכלבים, טיפש, כדי שהחברים הגויים שלי יוכלו לתפוס את החתול". המצייץ האנונימי שחרר צבא של טרולי רשת בעקבות ווייסמן, והוא מספר שהתפרצות השנאה לא הסתיימה מאז.
כותבים יהודים אחרים זכו לאיומי ברצח, קריקטורות אנטישמיות, תמונות של מחנות ריכוז, של תנורי ויהודים שהוצאו להורג, אימיילים מאיימים ואפילו שיחות טלפון מאיימות. "העדר השתחרר", כתב ווייסמן, והוא אפילו קיבל ציוץ עם תמונה של השער המפורסם של אושוייץ, רק שבמקום "העבודה משחררת", נכתב שם make America great again, ססמת הבחירות של הנשיא הנבחר טראמפ.
כולם מודים שהפעם זה אחרת, שמדובר ברמה אחרת של שנאה, ושהשימוש בסוגריים כדי לסמן יהודים מזכיר את השימוש בטלאי הצהוב. אורן סגל, מנכ"ל הליגה נגד השמצה, מסביר למגזין mic, שנצפתה עלייה חדה בגילויי שנאה בארה"ב סביב הבחירות האחרונות, ושהכל לאור ההערות שונאות הזרים של טראמפ וגילויי הגזענות שלו עצמו, שאפשרו את גל השנאה הנוכחי בכזו עוצמה.
לנוכח קיתונות השנאה שנשפכים – הן בשל אנטישמיות קדומה, אבל גם לאור החרמות על ישראל מהעת האחרונה – נשאלת השאלה מה אפשר לעשות על מנת להילחם בתופעה. מה אפשר לעשות כדי לפתור את המטרדים הקשים שחווים הסטודנטים בבריטניה וברחבי העולם? איך אפשר להפסיק את הטרולים שתוקפים עיתונאים או סלבס יהודים? זאקרי קונפינו מציע שהאוניברסיטה שלו חייבת להתערב בצורה הרבה יותר מהותית, ולקחת בחשבון את הבעיות שנתקלים בהם הסטודנטים, והוא טוען שלמרות הדיבורים על סובלנות, כרגע המוסד לא מספק מענה.
"הם נעמדים מאחורי הטיעון על חופש הביטוי, אבל זה חייב ללכת ביחד עם הגנה על מיעוטים או סטודנטים שנרדפים. יהודים הם אחד המיעוטים הקטנים בקמפוס. זה לא המקום היחיד שבו מטרידים אותנו. גם באוניברסיטאות בלונדון יש עלייה בתקיפות. אני חש מאוד לא נוח להיות בקמפוס, זה די מפחיד". לאחרונה פורסם בבריטניה דוח שעוסק בעלייה האחרונה במקרים האנטישמים, והוא יוצא בשורת המלצות לפרלמנט הבריטי, במטרה להפחית את פשעי השנאה נגד יהודים בממלכה. האם צרפת, רוסיה, אוקראינה ושאר אירופה יילכו בעקבות בריטניה? האם המדינות עצמן יסדירו את נושא האנטישמיות בחקיקה או יחמירו בענישה כלפי התוקפים? נותר רק לקוות.